Zeci de mii de oameni, în stradă pentru schimbare, în Bucureşti şi principalele oraşe din ţară

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, miercuri seară, după demisia Guvernului, în Bucureşti şi principalele oraşe din ţară, în memoria victimelor de la Colectiv, dar şi pentru a manifesta împotriva corupţiei şi clasei politice, a-şi exprima revolta şi a cere mai multe schimbări.

Urmărește
2927 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de oameni, în stradă pentru schimbare, în Bucureşti şi principalele oraşe din ţară

Zeci de mii de oameni, în stradă pentru schimbare, în Bucureşti şi principalele oraşe din ţară (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Oamenii s-au adunat miercuri seară, în Piaţa Universităţii, în număr mai mare decât la protestul de marţi seară, care a fost de depunerea mandatului de premierul Victor Ponta şi demisia primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

"Nu mă cumperi cu două demisii" şi "Nu ne puteţi manipula", scria pe două dintre bannerele din mulţime.

O parte dintre protestatari au fost la Parlament, după care s-au alăturat din nou mulţimii din Piaţa Universităţii, care a ajuns să numere aproximativ 30.000 de oameni.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente. Manifestaţia a inclus şi un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului de la Colectiv.

Oamenii au spus că au ieşit din nou în stradă şi vor ieşi în continuare pentru a cere mai mult decât demisii de la politicieni.

Pe pancarte au avut scrise mesaje precum: "Eu cred în România", "The day we give in is the day we die" (Ziua în care cedăm este ziua în care murim, versuri Goodbye to Gravity, n.r.), "Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc","România curată, corupţia ucide", "Jos labele de pe justiţie", "Bunicii la război, părinţii la revoluţie, noi căutam o altă soluţie".

Un bărbat mai în vârstă purta o pancartă cu mesajul: "Dragii noştri copii, iertaţi-ne. Noi am greşit 26 de ani. Numai voi puteţi învinge corupţia. Suntem mândri de voi. Mama şi tata".

La acestea s-au adăugat mesaje împotriva tuturor politicienilor: "Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieşit ieri în stradă. Plecaţi toţi", "Dacă vă schimbaţi între voi, generaţia noastră vă duce la gunoi", "Iohannis, atenţie. Ai o singură şansă. Fără securişti, fără mafioţi", "DNA, nu răspunzi decât în faţa românilor, iar românii spun: Rade-i pe toţi", "Nou partid, nou început", "Jos mafia politică", "Pentru crime şi hoţie, noi vă vrem la puşcărie", dar şi a Patriarhului Daniel - "Piedone şi Viorel, luaţi-l şi pe Daniel".

Totodată, oamenii au scandat "Peste tot corupţie, nicăieri justiţie", "Toate partidele fură prin rotaţie", "Toate partidele, aceeaşi mizerie", "Vrem spitale, nu catedrale", "Daniel, Daniel, o să te deranjăm niţel", "Vrem 300, nu 600", "Colectiv", "România, trezeşte-te", "Corupţia ucide", "Jos sistemul mafiot" şi "Anticipate".

O tânără din piaţă a spus că niciun politician nu ar trebui să mai sfideze de azi tineretul.

"Avem conştiinţă, morală şi, mai ales, avem o şcoală, pe care nu ne-o dau ei. Trebui să înveţe că poporul îi lasă să stea unde sunt şi tot poporul îi poate elibera din funcţie", a spus fata.

Tânărul care o însoţea a spus că "este regretabil că doar cu forţa publică unii politicieni se simt şi se cară".

Mihai, de 25 de ani, a spus că îşi doreşte mult schimbarea în România, "o ţară deosebit de frumoasă", apreciind însă că schimbarea "nu va avea loc până când clasa politică şi sistemul administrativ nu vor suferi schimbări radicale".

"Vreau să se schimbe ceva în bine în ţara asta, vreau să mă simt în siguranţă când ies pe stradă, pentru asta sunt aici, cred că de asta sunt toţi aici, ca să forţeze schimbarea a ceea ce nu merge bine în România", a spus şi Alex, un alt tânăr aflat la protest.

O tânără cu un băieţel de doi ani după ea a spus că, după ce a văzut imaginile de la Colectiv, simte că guvernanţii şi funcţionarii din România fură inclusiv viitorul copilului ei.

"Ce încredere să mai am eu în această ţară, după ce am văzut trupuri resuscitate pe asfalt, cum pot să îmi doresc să-l mai cresc pe el când încă trăiesc groaza a ceea ce am văzut la televizor? (...)Simt cu tărie că de zeci de ani, de la Revoluţie încoace, am fost furaţi continuu de guvernanţi şi funcţionari, de toţi cei care întind mâna ca să le dai ceva pentru a-şi face treaba şi cel mai grav este că, în acest fel, nu i-au furat doar pe părinţii mei, pe mine, ci fură inclusiv viitorul copilului meu", a arătat Maria.

Un bărbat de 40 de ani a declarat că "trebuie să cadă toţi" şi alegerile anticipate să reprezinte următorul pas.

"Daţi-i mai multă putere doamnei Kovesi", a mai spus bărbatul.

Proteste cu mii de participanţi au avut loc şi în alte oraşe din ţară. Şi acolo oamenii au adus un omagiu victimelor de la Colectiv şi au scandat împotriva autorităţilor şi corupţiei.

La Constanţa au mărşăluit, miercuri seară, pe principalele artere din municipiu, peste 4.000 de oameni, care s-au oprit şi în faţa restaurantului Beirut, unde anul trecut trei tinere şi-au pierdut viaţa într-un incendiu. Oamenii au strigat “Colectiv, Colectiv”, “Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, “Nu staţi la balcoane că muriţi de foame”, “Veniţi cu noi”, “Astăzi e momentul, jos cu Parlamentul”.

La Cluj-Napoca au participat aproximativ 3.000 de oameni la un marş, pe parcursul căruia s-a scandat ”Păcat, păcat de sângele vărsat”, ”România e ţara mea, nu vă bateţi joc de ea”, ”Daniel, Daniel, du-te după Viorel” şi ”DNA, şi biserica te vrea”.

Peste 3.000 de persoane au participat la un marş de protest şi la Sibiu. Ei au aplaudat ambulanţele întâlnite pe traseu, dar au refuzat să intre în biserici, chiar dacă au fost invitaţi de către preoţi, scandând la adresa acestora: ”Hoţii” sau ”Vrem spitale, nu catedrale".

Peste 1.000 de persoane au protestat la Alba Iulia, cu steaguri tricolore şi cu pancarte pe care scria: ”O dorinţă sinceră, România liberă”, ”Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”. ”Nu vă fie frică, Parlamentul pică”, "Corupţia ucide” şi "Securiştii vechi şi noi s-a sfârşit cu voi!”. La finalul manifestării aproximativ 150 protestatari au scandat în faţa casei primarului Mircea Hava: "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, însă edilul nu a reacţionat.

Peste 500 de persoane au protestat, miercuri seară, şi în faţa Prefecturii Braşov, purtând pancarte cu mesaje precum: ”Mor îngeri în spitale de atâta nepăsare”, ”Şpaga ucide, jos corupţia!”, ”Vrem siguranţă la noi acasă”, ”Toate partidele, aceeaşi mizerie”.

Şi la Arad s-au adunat aproximativ 250 de persoane, în Piaţa Revoluţiei, locul în care se află clădirile autorităţilor locale din oraş. Protestatarii au afişat mesaje precum ”Jos clasa politică”, ”Vrem spitale, nu catedrale”, ”Ghinion, România s-a trezit din somn” sau ”Nu plecăm, până nu plecaţi”.

La Timişoara, au ieşit la protest aproximativ 4.000 de persoane, care au scandat lozinci guvernamentale şi au purtat pancarte cu mesajele: "32 de îngeri ne-au dat nouă aripi", "Hei, ce faci, Dottore?", "Nu doar demisii vrem, ci şi schimbare", "Demonstrăm, ne implicăm, perseverăm". Pe clădirea Operei din Timişoara, la balcon, a fost aşezat un steag tricolor foarte mare, pe care scrie: "Bunicii la război, părinţii la Revoluţie, acum este rândul nostru". Unii dintre protestatri au aruncat însă cu ouă înspre balconul Operei, unde se aflau câşiva spectatori în pauza spectacolului ”Bărbierul din Sevilla”.

Aproximativ 3.000 de craioveni au ieşit de asemenea în stradă, miercuri seară. Ei au scandat lozinci împotriva clasei politice şi au spus că acesta ”e doar începutul”.

Şi la Drobeta Turnu Severin, aproximativ 200 de persoane s-au strâns în faţa Palatului Administrativ, de unde au plecat în marş pe străzile oraşului, în semn de solidaritate cu protestatarii din Capitală, cerând schimbarea clasei politice. Ei au scandat lozinci precum ”România, trezeşte-te!” , ”Bucureşti, nu uita, noi suntem de partea ta!”, ”Nu vă fie frică, Parlamentul pică!”, ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”.

Peste 300 de persoane s-au adunat şi în centrul municipiului Ploieşti, unde au scandat: "Suntem tineri, vrem o schimbare", "Unica soluţie încă-o revoluţie", "Corupţia ucide" şi "România ţara mea, nu vă bateţi joc de ea". Ei au purtat şi pancarte, prin care au cerut: "Alegeri anticipate", "Parlament unicameral şi impozitarea cultelor religioase", "Închisoare pe viaţă pentru jefuitorii ţării şi confiscarea averilor", "Fără imunitate", "Spitale, nu biserici". Pe o pancartă s-a putut citi: "Noi suntem generaţia care nu tace".

Peste 1.000 de oameni s-au adunat şi în centrul Buzăului, unde au aprins lumânări în memoria celor 32 de victime ale incendiului din clubul Colectiv, apoi au pornit în marş pe străzile oraşului, oprindu-se în faţa Spitalului Judeţean unde au spus ”Tatăl nostru”. Protestatarii s-au oprit şi în faţa sediului Prefecturii Buzău, unde au strigat ”Jos, Guvernul”, ”Ne vrem ţara înapoi”, ”Dacă vă pasă, ieşiţi din case” şi ”Corupţia ucide”.

Peste 3.000 de oameni au mărşăluit pe principalele străzi din Galaţi. Ei au huiduit la Prefectură, la Primărie şi la sediul PSD şi au ţinut momente de reculegere la Catedrală şi pe faleză. La Spitalul Judeţean de Urgenţă, oamenii s-au aşezat în genunchi şi au aplaudat. La vederea manifestanţilor, câteva cadre medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe i-au aplaudat, la rândul lor, iar protestatarii care au scandat ”Vrem spitale, nu vrem catedrale” şi ”Cinste lor, cinste lor, eroilor”.

Peste 1.500 de persoane au protestat, timp de două ore, şi la Bacău, solicitând, printre altele, demisia parlamentarilor, dar şi a primarului oraşului, Romeo Stavarache, condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar legat de repartizarea unei locuinţe.

Şi la Vaslui, aproximativ 300 de tineri, mulţi dintre ei elevi, au participat la o acţiune similară. După ce au mărşăluit pe mai multe străzi din oraş, manifestanţii s-au oprit în Piaţa Civică din Vaslui, unde au scandat lozinci precum ”Uniţi, salvăm toată România!”, ”Colectiv, Vasluiul e de partea ta!”, ”Ne vrem ţara înapoi!”.

Câteva sute de oameni au participat şi la Bârlad la un marş pe străzile din municipiu, aceştia scandând ”Jos corupţia!”, ”Ultima soluţie: încă o revoluţie!” sau ”Jos Parlamentul”.

Peste 100 de suceveni, majoritatea tineri, au participat, miercuri seară, la un marş în memoria victimelor din clubul Colectiv, iar la un moment dat aceştia au început să scandeze, ei fiind însă avertizaţi de jandarmi să nu mai facă acest lucru, întrucât anunţaseră o acţiune în tăcere. În aceste condiţii, acţiunea s-a desfăşurat în tăcere, tinerii având mai multe pancarte cu mesaje ”Suceava în doliu” şi ”Corupţia ucide”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici