- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, IAŞI, SIBIU, ALBA IULIA, (29.09.2018, 12:33)
-
Vasile Magradean
,
Laura Buciu
, Dragos Suciu , Ciprian Nedelcu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de mii de studenţi scot din buzunare sume exorbitante pentru cazare. La cât ajung chiriile în marile centre universitare din ţară
Zeci de mii de studenţi din marile centre universitare scot din buzunare sume exorbitante pentru chirii. Preţurile cele mai mari sunt la Cluj, unde chiria unui apartament poate ajunge la 880 de euro, dar şi la Alba Iulia sau Sibiu costurile au explodat.
Urmărește
1632 afișări
Zeci de mii de studenţi din marile centre universitare scot din buzunare sume exorbitante pentru chirii
Un apartament cu trei camere se închiriază la Cluj chiar şi cu 880 de euro, în timp ce pentru acelaşi gen de imobil la Iaşi se plătesc între 400 şi 700 de euro, în timp ce la Alba Iulia doar 300 de euro. La Sibiu, însă, o garsonieră se închiriază cu 400 de euro.
În Cluj-Napoca învaţă 80.000 de studenţi, din care peste 14.000 au locuri în cămine. Scăzând numărul celor care vin din Cluj-Napoca, rămân totuşi zeci de mii de studenţi care trebuie să rezolve chiria într-un apartament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Preţurile chiriilor apartamentelor au explodat la Cluj-Napoca înaintea începerii anului universitar, ajungând şi la 880 de euro pe lună pentru două sau trei camere. Proprietarii de apartamente din Cluj-Napoca profită de începerea anului universitar. Astfel, pe pagina de Facebook a unui portal imobiliar au fost postate anunţuri de închirieri apartamente special pentru studenţi în diverse cartiere ale municipiului Cluj-Napoca, cu sume cuprinse între 170 de euro şi 800 de euro.
Conform sursei citate, o garsonieră din cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, se închiriază cu 170 de euro pe lună, în timp ce pe un apartament cu trei camere din acelaşi cartier se cer 460 de euro. De asemenea, un apartament cu două camere, situat într-o zonă semicentrală, se închiriază cu 470 de euro, iar unul cu o cameră tot din zona centrală costă 300 de euro.
Un apartament cu trei camere, situat în apropierea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a UBB, se închiriază cu 700 de euro, iar un apartament cu două camere situat aproape de UTCN şi Facultatea de Sociologie a UBB costă 800 de euro.
De asemenea, pe un alt site imobiliar, un apartament cu trei camere situat în cartierul Zorilor este închiriat cu 880 de euro.
”Apartamentul este mobilat, dotat cu aer condiţionat, plită pe inducţie, cuptor electric, frigider, espressor, prăjitor pâine, maşină de spălat, uscător de rufe, maşină de spălat vase, televizor cu diagonala de 140 cm. Totodată, apartamentul este dotat şi cu vase de gătit, vase de luat masa şi tacâmuri, lenjerii de pat şi prosoape”, se arată în anunţul apartamentului cu 880 de euro.
Un agent imobiliar clujean a declarat că oraşul a devenit extrem de scump în acest an, dar oferta este condiţionată de cerere.
”Dacă există cerere pe piaţă şi cineva este dispus să ofere sume de 700 - 800 de euro, înseamnă că acel apartament se va închiria deoarece sunt studenţi străini, majoritatea la UMF, din Franţa, pentru care o chirie de până în 500 de euro de persoană nu este o problemă. Mulţi preferă această variantă, îşi mai găsesc un prieten, doi, şi închiriază două-trei camere, pentru că îşi permit din punct de vedere financiar. În plus, sunt şi studenţi români, cu părinţi potenţi financiar, şi care sunt dispuşi să plătească preţul cerut, pentru ca fiul sau fiica lor să locuiască într-un apartament cu toate facilităţile, să aibă camera lor, să poată ajunge la orice oră acasă, nu să stea în cămin, la comun cu alţi 3-4 colegi, cu baie pe hol şi unde sunt rigori de acces, inclusiv orare”, a explicat agentul imobiliar.
La Iaşi învaţă 45.000 de studenţi, care au la dispoziţie 16.500 de locuri de cazare în cămine. Preţul pentru închirierea unei garsoniere porneşte de la 150 de euro pe lună, în timp ce preţul unui apartament cu o cameră porneşte de la 180 de euro pe lună.
"Eu am un apartament cu o cameră, în zona Alexandru cel Bun, pe care îl închiriez cu 180 de euro pe lună. Pe lângă chirie, persoanele interesate trebuie să achite şi utilităţile, respectiv apa, gazul, electricitatea şi căldura, în lunile de iarnă", a declarat Mihai A., proprietar.
Pe de altă parte, există şi chirii ridicate la apartamente, în funcţie de numărul de camere şi de zona în care se află. Astfel, un apartament aflat în zona Podu de Fier, la câteva minute de mers de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa", este închiriat cu 400 de euro pe lună. Potrivit proprietarului, apartamentul are trei camere, este la etajul al doilea al blocului respectiv, fiind complet mobilat şi utilat.
În acelaşi timp, un apartament în zona rezidenţială Copou poate ajunge şi la o chirie de 700 de euro pe lună, acesta fiind, de asemenea, cu trei camere şi complet mobilat şi utilat. "Chiriile pornesc de la 100-150 de euro, vorbind aici despre camere de cămin şi garsoniere în zone limitrofe ale Iaşului, şi ajung chiar şi la 700 de euro, în cel mai nou ansamblu rezidenţial, din zona Copou, dar vorbim despre penthouse, cu alte condiţii, alt spaţiu. Totul ţine de banii pe care este dispus să îi cheltuiască cel care închiriază", a afirmat Cristian I., agent imobiliar.
Studenţii care au mai puţini bani pot închiri doar o cameră într-un apartament, mai modest şi departe de universităţi, cu 400 de lei pe lună.
Chiriile la apartamentele din Alba Iulia sunt mult prea mari pentru studenţi, iar înainte de începerea anului universitar cresc cu 5-10%. Un apartament cu două camere, mobilat şi utilat, aflat în zonă bună, se închiriază cu cel puţin 250 de euro, iar studenţii care nu prind unul dintre cele 800 de locuri din căminele studenţeşti se descurcă greu.
Mircea Trifu, proprietarul unei agenţii imobiliare, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că un apartament cu două camere, de 50 de metri pătraţi, se închiriază cu cel puţin 250 de euro, dacă este utilat şi mobilat şi se află într-o zonă bună, iar studenţii caută astfel de locuinţe.
”Înainte de începerea anului universitar preţurile la chirii sunt mai mari cu 5-10%. Un apartament cu trei camere este 300 de euro. Preţul e mai mare cu cât eşti mai aproape de universitate, pentru că aceasta se află într-o zonă foarte bună. O garsonieră bună găseşti la 200 de euro. Cele mai ieftine garsoniere se închiriază la 100 de euro, dar fără mobilă. Studenţii caută complet utilate şi mobilate”, a spus Mircea Trifu.
Studenţii se orientează şi îşi caută din timp colegi de apartament, pentru a împărţi chiria şi cheltuielile, dar tot nu se compară cu preţul plătit pentru un loc în cămin, 200 de lei pe lună, cu tot cu apă, gaz, curent şi alte cheltuieli de întreţinere.
Mihaela, o studentă în anul III la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a declarat că a vrut neapărat un loc în cămin în primul an de facultate, deoarece când a venit din judeţul Mureş nu ştia pe nimeni în oraş, iar astfel a avut ocazia să îşi facă prieteni.
”Este şi mai ieftin, şi aproape de facultate, iar eu nu cunoşteam oraşul. Şi acum tot în cămin am rămas. Sunt de părere că viaţa de student se trăieşte în cămin”, a spus Mihaela.
Andrei, un alt student al Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care a venit de la Câmpeni, a declarat că a ales să-şi închirieze un apartament alături de un prieten deoarece vrea mai multă linişte.
”Şi căminul era o variantă bună, însă am ales o chirie, alături de un prieten şi pentru că am găsit un preţ decent, dar şi pentru că vreau mai multă linişte şi să ocup singur o cameră”, a spus Andrei.
Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pune la dispoziţia studenţilor patru cămine, în care sunt circa 800 de locuri, iar taxa de cazare este 200 de lei pe lună.
La Sibiu, în pragul începerii anului universitar, preţurile au explodat: o garsonieră într-o zonă centrală se închiriază şi cu 400 de euro.
Cei care nu îşi permit „luxul” de a sta în centru pot închiria garsoniere cu preţuri cuprinse între 180 şi 250 de euro în cartierele oraşului, cele mai ieftine fiind cele de la periferie.
Un apartament cu două camere, stil vagon, nedecomandat, în cartiere precum Broscărie, Guşteriţa, Cireşica, Turnişor se închiriază cu 250 de euro, iar în Ştrand, Calea Dumbrăvii sau bulevardul Mihai Viteazu, zone mai apropiate de facultăţi, preţul trece de 350 de euro pentru acelaşi apartament stil vagon.
Site-urile care promovează anunţuri imobiliare sunt pline de anunţuri ale studenţilor care au închiriat un apartament, iar acum îşi caută coleg sau colegă pentru a împărţi chiria.
La Sibiu, în 1 octombrie încep facultatea un număr de 15.000 de studenţi, de la Universitatea „Lucian Blaga” şi de la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe