- Home
- Social
- DEVA, (28.10.2019, 11:33)
- Loredana Ficiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zeci de mineri de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran
Zeci de mineri de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran, în semn de protest faţă de incertitudinea care îi priveşte. Oamenii spun că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor.
Urmărește
300 afișări
Minerii de la minele Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteran
Preşedintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, a declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă iniţial minerii au refuzat să intre, luni dimineaţă, în mine, acum au intrat şi s-au blocat acolo.
Protestează astfel 50 de mineri de la Paroşeni, sucursală a Societăţii de Închideri Mine Valea Jiului, şi 35 de la Uricani.
„Nemulţumirea provine de la faptul că minele Paroşeni şi Uricani, în luna decembrie, la sfârşitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat şi de Comisia Europeană şi pe acel program de închidere erau trecuţi etapizat, în anii din 2012 încoace, câţi se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea. Ori acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului. Până acum, toţi cei care au fost disponibilizaţi din minerit, ca o măsură de protecţie socială, beneficiau de prevederile unei ordonanţe, 36 din 2013, ordonanţă care a expirat anul trecut, în decembrie şi nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanţă. Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcţie de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau şi vechime în muncă. Ori cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulţi dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecţie socială. Aşa, ei riscă să rămână pe drumuri”, a spus preşedintele Sindicatului „Huila”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Acesta a adăugat că în acest moment nu vede nicio soluţie, în condiţiile în care nu există un ministru la Energie şi nu s-a putut emite niciun act normativ.
„Încăpăţânarea preşedintelui ţării de a nu numi ministru interimar ne-a ţinut blocaţi. Noi nici bugetul nu-l avem rectificat, pentru că ne-au diminuat bugetul la începutul acestui an. Nici banii până la sfârşitul anului nu ne ajung. În situaţia actuală, în care avem un guvern demis şi care are atribuţii limitate, nu prea văd soluţii. Doar să se poată politic, indiferent de culoarea politică să încerce să găsească o soluţie. Sunt 300 de oameni în această situaţie", a afirmat Domokos.
Minerii spun că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor, în condiţiile în care, în urmă cu câteva săptămâni, situaţia lor părea clară, respectiv că vor fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara. Însă CEH ar fi intrat în insolvenţă.
Directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a declarat, la rândul său, pentru MEDIAFAX, că protestul nu are legătură cu societatea, deoarece taote drepturile sunt plătite la zi.
„Problema este a fostei ordonanţe 36, care şi-a încheiat activitatea pe 31 decembrie 2018 şi se referea la venitul în completare. Din păcate, ea şi-a pierdut efectele, iar alta nu a fost dată până în momentul de faţă. A fost iniţiată de către Ministerul Energiei, a fost avizată de către Ministerul Muncii, dar am înţeles că Ministerul de Finanţe nu a avizat-o, pe considerent că nu sunt sume de bani alocate de la buget pentru anul 2019. Chiar dacă nu făcea referire pentru 2019, era pentru 2020, ordonanţa trebuia să producă efecte. Oamenii acum categoric sunt în situaţia în care la finele acestui an urmează să-şi piardă locurile de muncă şi efectiv acea protecţie socială nu a fost respectată de către Guvernul României. Aceasta este nemulţumirea lor. În momentul de faţă protestează 56 de persoane la Paroşeni, au coborât jos în mină. Ce poţi să le promiţi tu, când o ordonanţă de urgenţă o dă un Guvern, nu o poate da conducerea unei societăţi. La societate sunt 362 de angajaţi, în care 231 în condiţii speciale, în subteran şi 131 de suprafaţă. Numai schimbul 1 lucrăm, pe celelalte schimburi facem inspecţie, pentru că nu mai avem personal ca să acoperim mai mult de un schimb".
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Liviu Dragnea împlineşte astăzi 57 de ani. Fostul lider PSD, încurajat de foşti colegi de partid: „Să fii puternic, camarade!”/ „PATRIOTUL care ne-a INSUFLAT puterea de luptă”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe