Zgonea: Structurile de securitate nu au instrumente şi au nevoie urgent de legea Big Brother

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi că structurile cu atribuţii în privinţa securităţii naţionale ”nu au instrumentele necesare”, fiind necesară adoptarea urgentă a legilor Big Brother şi a cartelelor pre-pay, până la finele lui februarie.

Urmărește
364 afișări
Imaginea articolului Zgonea: Structurile de securitate nu au instrumente şi au nevoie urgent de legea Big Brother

Zgonea: Structurile de securitate nu au instrumente şi au nevoie urgent de legea Big Brother (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Zgonea a fost întrebat cum vede parcursul legilor Big Brother şi a cartelelor pre-pay, declarate neconstituţionale, dar în cazul cărora de doreşte adoptarea unei noi forme. ”Evenimentele care sunt în proximitatea graniţelor României, dar şi în zona europeană, ne obligă să facem această lege repede, atât legea retenţiei datelor, să o modificăm, cât şi celebra lege a cartelelor pre-pay, cum o denumim noi. Ele sunt obligatorii pentru România”, a afirmat Zgonea.

El a afirmat că serviciile de informaţii şi cele din zona de securitatea naţională au nevoie de ”instrumente să-şi facă treaba cu profesionalism”, în condiţii de constituţionalitate.

Zgonea a evitat să se pronunţe în momentul în care a fost întrebat dacă susţine ideea ca accesul la datele reţinute de operatori să se facă cu un mandat de la judecător sau fără.

”Aceste două legi (Big Brother şi a cartelelor pre-pay, n.r.) sunt urgente şi necesare pentru ca sistemul de siguranţă naţională să funcţioneze la parametrii cu care suntem obişnuiţi. Suntem cea mai sigură şi cea mai stabilă ţară din regiune, suntem respectaţi pentru această chestiune şi ele sunt rezultatul unor instrumente şi unor acţiuni pe care le-au făcut sistemele noastre de siguranţă naţională pe baza legilor pe care noi le-am votat aici, pentru că dacă nu le dai instrumente, ei nu au cum să facă acest lucru”, a mai afirmat Zgonea.

Preşedintelui Camerei Deputaţilor i s-a menţionat că au fost declaraţii ale unor reprezentanţi din sistemul de siguranţă naţională care au susţinut că există instrumentele necesare pe actualul cadru normativ. ”Nu există instrumentele necesare pe actualul cadru normativ. De aceea această lege a fost cerută atât de partenerii noştri care sunt în NATO, cât şi în UE. Există o problemă pe care noi o avem şi ea se numeşte o breşă de securitate”, a răspuns Zgonea.

El fost întrebat care ar fi orizontul de timp în care aceste legi să fie adoptate în Parlament. ”Părerea mea este că la finele lunii februarie trebuie să fie aprobate”, a replicat preşedintele Camerei.

De asemenea, el a menţionat că va trebui să existe o decizie şi la nivelul CSAT pe acest subiect.”În funcţie de priorităţi, în funcţie de urgenţe, Guvernul şi cei care sunt membri în CSAT vor lua o decizie, pentru că este o chestiune de siguranţă naţională a statului român şi de credibilitate atât în structurile euro-atlantice, cât şi în UE. Dacă stabili ca prioritate să mergem într-un ritm accelerat prin cele două camere vom merge aşa, dacă se va stabili angajarea răspunderii Guvernului, vom merge pe acel principiu”, a mai afirmat Zgonea, susţinând însă că este nevoie de dialog pe acest subiect în societate.

Preşedintele Camerei a fost întrebat dacă în CSAT se poate decide cu privire la cele două legi. ”Se discută, păi, legea cu privire la siguranţa naţională s-a stabilit în CSAT, nu o stabilim noi (...) acolo se stabilesc anumite forme”, a mai afirmat Zgonea.

De asemenea, el a fost întrebat dacă există varianta angajării răspunderii Guvernului pe aceste legi.”Din punct de vedere constituţional, da. Eu cred că nu va fi aşa şi va fi procedura normală. Din ceea ce ştiu toate partidele doresc o dezbatere deschisă”, a menţionat Zgonea.

Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii a stabilit recent ca legea "Big Brother" şi cea privind cartelele preplătite să fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, directorul SRI, George Maior susţinând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici