- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.07.2017, 10:55)
- Lucian Vasilescu
Ziua Imnului Naţional al României | Cele mai mari gafe şi o paternitate a "Deşteaptă-te, române!", încă discutată
Ziua de 29 iulie a fost proclamată "Ziua Imnului naţional al României", prin Legea 99 din 26 mai 1998, dar paternitatea melodiei "Deşteaptă-te, române!" (Imn naţional din 1990) este încă discutată, iar la intonarea acestuia s-au săvârşit, de-a lungul vremii, şi oarece gafe.
Urmărește
1650 afișări
Ziua Imnului Naţional al României | Cele mai mari gafe şi o paternitate a "Deşteaptă-te, române!", încă discutată
La fel cum nu se ştie cu exactitate când s-a născut (sunt avansate două date, 1796 şi 1798), tot aşa nu se ştie cu precizie dacă Anton Pann este compozitorul muzicii Imnului naţional al României.
Unii afirmă că Andrei Mureşanu, contemporanul lui Pann şi autorul poemei "Un răsunet" devenită text al Imnului ("Deşteaptă-te române! ") ar fi autorul melodiei, alţii demonstrează că Gheorghe Ucenescu, un ucenic cântăreţ al lui Pann şi care a interpretat pentru prima oară, în 1848, melodia (cu textul lui Mureşanu) ce avea să devină Imnul nostru naţional ar fi fost nu doar interpretul, dar şi compozitorul muzicii. De asemenea, melodiei cu pricina i-a fost identificat şi un "strămoş", şi anume muzica unei romanţe mai vechi, numite "Din sânul maicii mele"...
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Dar, pentru că, vorba poetului, până la urmă toate trebuie să poarte un nume, Imnul naţional este atribuit lui Anton Pann (muzica) şi Andrei Mureşanu (textul).
Anton Pann s-a născut la Sliven, în Bulgaria, şi a fost cântăreţ (bisericesc), compozitor, poet, publicist, editor. Printre cele sfinte, în preocupările lui Pann au fost prezente şi cele lumeşti, el dând la iveală şi "Cântece de lume" ("Până când nu te iubesc", "Nu mai poci de ostenit").
Acceptat ca autor al muzicii Imnului naţional al României, Anton Pann a murit la 2 noiembrie 1854 şi este înmormântat la Bucureşti, la biserica Sf. Stelian – Lucaci (Str. Logofăt Udrişte nr. 6 - 8, sector 3).
Câteva gafe cu Imnul nostru naţional:
În iunie 2011, la Sheffield, echipa feminină de spadă a României a câştigat medaliile de aur. Organizatorii competiţiei au difuzat, la festivitatea de premiere, vechiul nostru Imn naţional, "Trei culori".
După primele acorduri ale fostului Imn naţional, compus de Ciprian Porumbescu, Ana Maria Brânză şi-a îndemnat coechipierele, Anca Măroiu, Simona Alexandru şi Loredana Iordăchioiu, să coboare de pe podium, spre surprinderea sportivelor din Franţa şi Rusia, clasate pe locurile următoare.
Spadasinele din România au refuzat apoi să participe la poza de grup de după festivitatea de premiere alături de restul medaliatelor.
În septembrie 2011, înaintea meciului România - Franţa, jucat pe Naţional Arena, Marcel Pavel a interpretat o variantă personală a Imnului naţional al României, renunţând la versurile "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!", el explicând că a fost alegerea sa, agreată şi de FRF. De menţionat că, la vremea respectivă, preşedinte al României era un Traian (Băsescu). Poate că a fost doar o simplă coincidenţă…
La 29 iunie 2013, preşedintele Traian Băsescu a transmis, un mesaj de Ziua imnului, deşi aceasta este sărbătorită, potrivit legii din 1998, la 29 iulie:
"Ziua de 29 iunie, când toţi românii sărbătoresc Imnul naţional, ne oferă un bun prilej să înţelegem cât de important este să fim uniţi în jurul valorilor noastre naţionale. Imnul naţional, «Deşteaptă-te, române», născut în Zilele Revoluţiei de la 1848 şi cântat în momente grele pentru naţiunea noastră de către generaţiile care au făurit statul român, ne îndeamnă să înţelegem că la temelia unui stat puternic stă întotdeauna un popor solidar şi responsabil şi că, fără implicarea activă a tuturor cetăţenilor săi în viaţa societăţii, nu putem avea o ţară stabilă, prosperă şi demnă. În această zi de sărbătoare îi invit pe toţi românii să cinstească şi să onoreze cu sufletul deschis Imnul nostru naţional, «Deşteaptă-te, române»!"
Mesajul preşedintelui de atunci al României a fost postat în dimineaţa zilei de 29 iunie 2013 pe site-ul Preşedinţiei, într-un comunicat oficial, dar apoi a fost eliminat.
Ulterior, Preşedinţia a publicat o erată: "Dintr-o regretabilă eroare tehnică, meajul preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, cu ocazia Zilei Imnului naţional a fost transmis sâmbătă, 29 iunie a.c. Menţionăm că, potrivit Legii nr. 99/1998 pentru proclamarea Zilei Imnului naţional al României, această zi se sărbătoreşte în data de 29 iulie. Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri pricinuite."
În noiembrie 2014, aflat în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, Victor Ponta a încercat să recite versurile Imnului naţional la un post de televiziune, dar s-a poticnit la versul al doilea. Varianta Ponta a textului a fost: "Desteaptă-te, române, din somnul cel de moarte / În care te-adânciră barbarii tăi tirani", în loc de "barbarii de tirani".
Iohannis, de Ziua Imnului: Vă îndemn să onorăm acest simbol naţional şi să îl intonăm cu mândrie
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României în care îndeamnă la onorarea acestui simbol naţional şi la intonarea sa cu mândrie, el apreciind că „Deşteaptă-te, române!” este un „catalizator al coeziunii naţionale şi sociale”.
"În zi de sărbătoare, vă îndemn să onorăm acest simbol naţional şi să îl intonăm cu mândrie, ca gest de solidaritate, afirmându-ne identitatea naţională, unitatea şi patriotismul. Cinstim totodată memoria celor care au contribuit la consolidarea statului român şi transmitem respectul nostru faţă de trecut", a transmis Iohannis.
"«Deşteaptă-te, române!» este un catalizator al coeziunii naţionale şi sociale, iar prin spiritul mobilizator şi energia transmise, Imnul reprezintă chintesenţa eforturilor depuse pentru atingerea obiectivelor majore ale ţării noastre, de a construi o Românie puternică şi prosperă în Europa şi în lume. Fie ca «Deşteaptă-te, române!» să răsune de cât mai multe ori şi să ne fie mereu călăuză pe drumul devenirii noastre! La mulţi ani, România! La mulţi ani Imnului Naţional!", a adăugat şeful statului în mesajul citat.
El a menţinat că "Ziua Imnului Naţional", sărbătorită în fiecare an pe 29 iulie, este un moment solemn, care le oferă românilor prilejul de a-şi reafirma ataşamentul faţă de valorile şi principiile care au stat la baza statului român modern.
Potrivit lui Iohannis, versurile poemului patriotic "Un răsunet", scrise de Andrei Mureşanu şi intonate pe acordurile create de Anton Pann, au reprezentat întotdeauna un "îndemn la libertate şi o chemare la unitate a tuturor românilor pentru a obţine suveranitatea naţională".
Ziua Imnului Naţional este sărbătorită în Piaţa Tricolorului din Bucureşti
Citeşte şi: Ce noutăţi aduc pentru şoferi normele de aplicare a Legii RCA, ce urmează să intre în vigoare zilele acestea. Cine ar putea plăti poliţe RCA cu 50% mai ieftine şi cum se va calcula "Factorul N"
Citeşte şi: Efectele ploilor din ultimele zile | IGSU: Peste 30 de localităţi din şase judeţe, afectate. 65 de locuinţe, inundate / Cele mai mari probleme, în Constanţa. 10 familii din Cernavodă, relocate
Citeşte şi: Efectul bumerang din planul fiscal al Guvernului pentru angajaţi. Cu câţi bani vor rămâne, în realitate, în mână, salariaţii după noua grilă de impozitare
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ce noutăţi aduc pentru şoferi normele de aplicare a Legii RCA, ce urmează să intre în vigoare zilele acestea. Cine ar putea plăti poliţe RCA cu 50% mai ieftine şi cum se va calcula "Factorul N"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump