Ziua Internaţională a Autismului - Reprezentanţii societăţii civile solicită statului să respecte drepturile persoanelor cu dizabilităţi: "Copiii cu autism trăiesc într-o zonă gri"
Organizaţiile neguvernamentale solicită autorităţilor, luni, de Ziua Internaţională a Autismului, respectarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, precizând că lacunele şi ambiguitatea legislativă din toate domeniile condamnă copiii cu autism să trăiască într-o "zonă gri".
Ziua Internaţională a Autismului - Reprezentanţii societăţii civile solicită statului să respecte drepturile persoanelor cu dizabilităţi: "Copiii cu autism trăiesc într-o zonă gri" (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax foto)
Reprezentanţii societăţii civile au iniţiat o petiţie publică prin care solicită statului român să recunoască şi să respecte prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. În document se arată că, în România, lacunele şi ambiguitatea legislaţiei în vigoare, în toate domeniile (sănătate, muncă, educaţie), afectează sau aduc atingere dezvoltării, creşterii şi integrării sociale a copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism, condamnându-i să trăiască într-o "zonă gri" în care au doar "dreptul" de a fi ignoraţi şi marginalizaţi şi unde li se refuză adesea educaţia în şcolile de masă, sunt trataţi cu rezervă în spitale şi li se limitează şansele la recuperare, din cauza unei infrastructuri insuficiente de asistenţă şi intervenţie.
Petiţia, care poate fi citită şi semnată on-line, la adresa www.petitieonline.com/petitie_pentru_respectarea_drepturilor_persoanelor_cu_autism, prevede posibilitatea încadrării în grad de handicap a copiilor cu autism, modificarea ordinelor comune ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi Ministerului Sănătăţii (MS) nr. 725/2002 şi nr. 762/1992/2007 şi adoptarea de urgenţă a unor criterii specifice bazate pe evaluarea gradului de funcţionalitate pentru încadrarea în gradul de handicap. Aceste criterii, spun iniţiatorii petiţiei, ar urma să nu mai permită confuzii între autism, retard mental şi schizofrenie, oferind în schimb servicii adecvate şi continuitatea accesului la acestea pe tot parcursul vieţii, precum şi implicarea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale în procesul de elaborare şi modificare a actelor normative care pot afecta viaţa copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism.
"Solicităm tuturor reprezentanţilor administraţiei publice centrale să depună toate eforturile pentru amendarea şi modificarea actelor normative care pot conduce la asigurarea dreptului la recunoaştere şi integrare în societate a tuturor copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism", arată iniţiatorii petiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Tot de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului (2 aprilie), semnatarii petiţiei au lansat către factorii decizionali, respectiv ministerele Muncii, Sănătăţii şi Educaţiei, un apel la întâlniri şi consultări cu privire la drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) din România.
Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, a transmis un mesaj prin care asigură familiile care au în îngrijire copii cu TSA că problemele cu care se confruntă sunt în atenţia sa, dar şi pe agenda instituţiei.
"Cunosc foarte bine faptul că, în România, numărul cazurilor diagnosticate cu tulburare de spectru autist a crescut semnificativ în ultimii ani. În evidenţa serviciilor de asistenţă socială figurează astăzi un număr total de 5.077 copii diagnosticaţi cu TSA, dar ştiu că specialiştii estimează faptul că numărul real este mult mai mare. Din acest motiv, am iniţiat un dialiog cu Ministerul Sănătăţii, în vederea urgentării şi aprobării normelor metodologice ale Legii 151/2010", precizează ministrul Claudia Boghicevici.
Legea 151/2010 defineşte serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, reglementând totodată dreptul şi accesul pacienţilor la acestea.
Ministrul Muncii recunoaşte faptul că, în absenţa unei reţele de servicii de asistenţă în vederea recuperării şi a unui program naţional de recuperare, familiile având copii cu TSA se confruntă cu dificultăţi materiale majore, fiind nevoite să suporte integral costurile legate de terapie.
În opinia Claudiei Boghicevici, abordarea la nivel naţional, în parteneriat public-privat, a problematicii integrării sociale şi profesionale a persoanelor cu TSA asigură îmbunătăţirea situaţiei actuale, dar şi sustenabilitatea acestei schimbări.
Legea Autismului, adoptată în 12 iulie 2010 şi intrată în vigoare în 1 ianuarie 2011, nu are nici în prezent aprobate normele metodologice de aplicare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO