Prima pagină » Social » Ziua internaţională a femeilor din mediul rural se sărbătoreşte pe 15 octombrie. Pentru câte românce ar trebui să fie un motiv de petrecere

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural se sărbătoreşte pe 15 octombrie. Pentru câte românce ar trebui să fie un motiv de petrecere

Ziua internaţională a femeilor din mediul rural se sărbătoreşte pe 15 octombrie. Pentru câte românce ar trebui să fie un motiv de petrecere
Daniel Contescu
15 oct. 2021, 09:02, Social

Femeile din mediul rural, reprezentând un sfert din populaţia lumii, lucrează ca fermieri, salariaţi şi antreprenori, conform statisticilor ONU. Mai puţin de 20% din proprietarii de terenuri la nivel mondial sunt femei.

În zonele rurale, diferenţa de remunerare între sexe este de până la 40%. Reducerea decalajului în ratele de participare a forţei de muncă între bărbaţi şi femei cu 25% până în 2025 ar putea creşte PIB-ul global cu 3,9%.

Dacă femeile din zonele rurale ar avea acces la activele agricole, la educaţie şi la pieţe ca şi bărbaţii, producţia agricolă ar putea fi mărită, iar numărul persoanelor înfometate ar putea fi redus cu 100-150 milioane.

În România, Ziua femeii din mediul rural a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, în localitatea Moeciu, judeţul Braşov. 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, dintre cele 19,6 milioane de persoane care pe 1 ianuarie 2017 aveau reşedinţa obişnuită pe teritoriul României pentru cel puţin 12 luni, 10 milioane erau femei, reprezentând 51,1% din totalul populaţiei rezidente.

La oraş locuiesc 5,5 milioane de femei, adică 52,3% din totalul populaţiei urbane. În mediul rural, ponderea populaţiei feminine este de 49.8%.