Video Ziua Marinei: Circa 10.000 de persoane asistă la manifestările de la Constanţa. Zeci de oameni participă la festivităţile din Parcul Herăstrău - GALERIE FOTO, VIDEO

Circa 10.000 de persoane asistă, luni, la manifestările organizate în Portul Constanţa cu ocazia Zilei Marinei, la festivităţi fiind prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, transmite corespondentul MEDIAFAX. Zeci de persoane au venit, luni, în Parcul Herăstrău din Capitală pentru a lua parte la ceremonii.

Urmărește
724 afișări

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de Garda de Onoare, iar apoi a fost ridicat cel mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional.

Din Portul Tomis au răsunat cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn.

Iohannis s-a declarat "onorat" să fie alături de marinari la cu ocazia Zilei Marinei şi a Adormirii Maicii Domnului. "Am venit la Constanţa ştiind că particip nu la o simplă ceremonie, ci la un moment simbolic într-un loc simbolic. Este o sărbătoare de suflet nu doar pentru marinari, ci pentru noi toţi, care împărtăşim aceste tradiţii", a spus preşedintele.

”Istoria noastră şi a acestei regiuni este legată nu de puţine ori de Marea Neagră. Prin particularităţile sale, ca punte între Europa şi Asia, ca punct în care converg influenţe culturale, interese economice şi mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federaţia Rusă, cu încălcarea dreptului internaţional, a marcat deteriorarea situaţiei de securitate. I s-au adăugat alte provocări şi evoluţii strategice şi militare care fac din această regiune din nou una fierbinte”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a vorbit despre importanţa strategică a Mării Negre şi a întărit ideea potrivit căreia România reprezintă "stabilitate, democraţie şi securitate": "sunt avantaje reale şi trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil în contextul global".

”Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui obiectiv, care să ne unească, un nou proiect de ţară. O astfel de viziune integratoare pentru România, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul şi implicarea tuturor pentru a deveni realitate. De aceea, mă bucur să vă văd aici, în număr atât de mare şi să simt puterea ataşamentului dumneavoastră pentru România, în acest moment festiv”, a afirmat Klaus Iohannis.

Totodată, şeful statului a afirmat că în anul 2017 vor continua exerciţiile navale la un nivel nou de complexitate, împreună cu aliaţii.

Zeci de oameni participă la festivităţile de Ziua Marinei din Parcul Herăstrău

Începând cu ora 10.00, a avut loc o ceremonie militară de ridicare a pavilionului României la catargul din Parcul Herăstrău, zona Debarcader, a fost lansată o ancoră de flori în memoria eroilor marinari, iar „Zeul Neptun” a ţinut chiar şi o cuvântare.

Zeci de oameni au venit pentru a participa la festivităţi.

Ziua Marinei Române este sărbătorită de mai bine de un secol, în fiecare an pe 15 august, odată cu sărbătorirea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului. În anul 1945, la sărbătoarea marinarilor români au participat şi membrii Comisiei Aliate de Control, atât la deschiderea expoziţiei Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucureşti, cât şi pe Lacul Herăstrău, acolo unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României şi ale Naţiunilor Unite şi s-a dat startul serbărilor nautice.

Între anii 1949 şi 1953, ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S. (ultima duminică din luna iulie), ceremonialul fiind diminuat ca semnificaţie din cauza intenţiei conducerii Ministerului Apărării Naţionale de a schimba data acestei tradiţionale sărbători naţionale.

Din anul 1990, odată cu revenirea la tradiţie prin celebrarea Zilei Marinei Române la sărbătoarea Sfintei Marii - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, organizatorii, atât la Constanţa, cât şi în celelalte oraşe-porturi maritime şi fluviale, au păstrat în programele serbărilor atât elemente tradiţionale cât şi probe noi, în ton cu specificul local şi preferinţele publicului spectator al noului mileniu.

Ziua Marinei Române s-a instituit pe data de 15 august prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici