Ziua Mondială a Obezităţii. Unul din 4 copii şi 50% din adulţii din România sunt supraponderali sau obezi

  • Programul educaţional „Traista cu sănătate” a fost desemnat câştigătorul locului întâi la categoria „Healthy Lifesyle. Cities”, în cadrul EU Health Award.
  • Premiul a fost acordat de Comisia Europeană oraşelor care au avut iniţiativa de a promova un stil de viaţă sănătos în rândul copiilor.
1043 afișări
Imaginea articolului Ziua Mondială a Obezităţii. Unul din 4 copii şi 50% din adulţii din România sunt supraponderali sau obezi

Ziua Mondială a Obezităţii

Premiul vine în contextul în care astăzi este Ziua Mondială a Obezităţii, zi adresată conştientizării acestei epidemii globale.
 
Prin acest premiu, platforma de politici pentru sănătate a Uniunii Europene promovează bunele practici din aceste oraşe, ONG-uri, şcoli şi grădiniţe inspirând şi pe alţii să repete iniţiativele la nivel local. În acest mod, premiul este aliniat cu al treilea program de sănătate care susţine identificarea, diseminarea şi implementarea bunelor practici care îmbunătăţesc sănătatea şi calitatea vieţii într-un mod optim.
 
  • „Vă felicit din toată inima pentru proiectul Traista cu sănătate, un proiect ce mi-a plăcut foarte mult datorită tradiţiilor care se împletesc cu elemente ştiinţifice, rezultând un material de excepţie atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi şi profesori. Este important premiul pentru dumneavoastră, însă vă obligă să duceţi acest mesaj mai departe şi vom fi atenţi la cum se va propaga de acum acest proiect de sănătate în ţara dumneavoastră”, a declarat Pierre Delsoux, Director General Adjunct Health and Food Safety Department, Comisia Europeană. 

 

Obezitatea în România 

 
Studiul a inclus circa 12.000 de copii şi a evidenţiat că prevalenţa obezităţii în 2018 în comparaţie cu 2012 s-a dublat în zonele urbane (de la 9 la 16%) şi a crescut de 4 ori în zonele rurale (de la 3 la 12%). La noi, unul din 4 copii sunt supraponderali sau obezi şi aproximativ 50% din adulţi sunt supraponderali sau obezi.
 
Programul “Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoşi” a fost lansat la Iaşi în anul 2012. Este un program care implică comunitatea şi care are ca scop dezvoltarea unor comportamente sănătoase privind alimentaţia şi stilul de viaţă având la bază tradiţiile culturale locale. Iniţiatorul programului este Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, profesor de Fiziopatologie şi comportament alimentar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. 
 
  • „Am lucrat din greu în ultimii 8 ani pentru a atrage atenţia asupra problemelor legate de excesul de greutate în rândul copiilor din România, cât şi pentru a promova un mod de viaţă sănătos prin alimentaţie şi sport. Premiul este atât o bucurie, dar şi o mare obligaţie pentru noi de a continua proiectul, de a ajunge cu materialele în cât mai multe şcoli din Iaşi şi apoi din ţară, şi pentru a avea rezultate bune în ce priveşte descreşterea procentului de copii obezi sau supraponderali şi implementarea unui stil de viaţă mai sănătos în rândul copiilor vizaţi cu vârste între 5 şi 10 ani”, spune Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu, iniţiatorul proiectului „Traista cu sănătate”. 
 
Programul “Traista cu sănătate. Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoşi” a plecat de la nevoia acută de educaţie în domeniul nutriţiei sănătoase. În ultimii 40 de ani în lume obezitatea şi supraponderalitatea a crescut de 10 ori. În România evoluţia prevalenţei excesului de greutate în perioada 2012-2018 a crescut alarmant la copii. 
 
 
Programul „Traista cu sănătate.Tradiţii sănătoase pentru copii sănătoşi” a fost susţinut de la iniţiere de către Primăria Municipiului Iaşi, iar în anul 2018, proiectul Educarea copiilor pentru un stil de viaţă sănătos având la bază tradiţiile locale a bugetat suma de 64.000 de lei pentru implementarea acestui proiect în 20 de şcoli din Iaşi. 

Pierre Delsoux, Director General Adjunct Health and Food Safety Department, European Commission declară: 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici