ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Scandări pentru unirea Basarabiei cu România şi anti-Roşia Montană la Alba Iulia

Aproximativ 2.000 de persoane participă, sâmbătă, la Alba Iulia, la manifestările de Ziua Naţională, între care şi sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu România, iar alţii împotriva proiectului de la Roşia Montană şi pentru salvarea mineritului din Apuseni.

Urmărește
815 afișări
Imaginea articolului ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Scandări pentru unirea Basarabiei cu România şi anti-Roşia Montană la Alba Iulia

ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI: Scandări pentru unirea Basarabiei cu România şi anti-Roşia Montană la Alba Iulia (Imagine: Claudiu Veja/Mediafax Foto Arhiva)

Manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale a României au început, sâmbătă dimineaţă, în centrul municipiului, unde Prefectura Alba a organizat un ceremonial de depunere de coroane de flori la statuile lui Iuliu Maniu şi Ion I.C. Brătianu, după ce un ceremonial similar a fost organizat, vineri, de Primăria Alba Iulia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre participanţii la ceremonii se află ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, deputaţii USL Teodor Atanasiu, Călin Potor şi Radu Coclici, dar lipsesc reprezentanţii autorităţilor locale, respectiv primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, ambii membri ai PDL.

De asemenea, la manifestări este prezent fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, împreună cu o delegaţie a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor, al cărui lider este.

Ceremoniile au continuat cu depuneri de coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Iulia, unde au participat atât reprezentanţii Prefecturii Alba cât şi cei ai Primăriei Alba Iulia.

La evenimentele din faţa statuii lui Mihai Viteazul numărul participanţilor a fost de aproximativ 2.000, între care sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu România, iar alţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, dar şi pentru salvarea mineritului din Apuseni.

Primii dintre tineri, în special studenţi români şi basarabeni, au scandat lozinci precum "Trăiască, trăiască şi înflorească, Ardealul, Moldova şi Ţara Românească", "Basarabia e România", "România, nu uita, Basarabia e a ta" şi "O dorinţă singură - România liberă" şi au pancarte cu tricolorul României şi mesajul "Basarabia e România".

Cel de-al doilea grup de tineri, printre care şi câţiva localnici din Roşia Montană, au afişat pancarte cu mesajele "Salvaţi Roşia Montană", "Vrem proiecte durabile, nu acceptăm poluare", "Indiferenţa ucide. Spuneţi Nu cianurii. Păstraţi Apusenii curaţi şi bogaţi" şi "Aurul Apusenilor nu e al Cotrocenilor".

Ei i-au îndemnat pe ceilalţi participanţi să se opună proiectului de la Roşia Montană. Tinerii, care s-au manifestat zgomotos, au intrat la un moment dat în conflict cu un bărbat care le-a reproşat că protestează tocmai de Ziua Naţională, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Câţiva tineri, participanţi la ceremonii, poartă măşti de gaze pe faţă, iar doi sunt îmbrăcaţi în mire şi mireasă, "mirele" purtând o mască pe faţă şi o panglică albă pe care scrie "Ponta", iar "mireasa" este machiată astfel încât să arate morbid şi poartă o panglică pe care scrie "Cianura".

Programul manifestărilor organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională cuprinde şi un ceremonial special organizat în fiecare an şi în cadrul căruia autorităţile locale primesc, simbolic, în Sala Unirii, mesajele soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii.

Tinerii care protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană s-au adunat în faţa Sălii Unirii, însă nu li s-a permis accesul înăuntru şi au început să scandeze "Vrem cianură pentru Prefectură", "Hoţii sunt în sală, patrioţii afară".

La ora transmiterii acestei ştiri, ei cântă şi bat din tobe: "Lăsaţi aurul la moţi, le şade bine aşa, să ne asculte România şi să salvăm Roşia".

În jurul amiezii, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia va fi oficiată o slujbă Te Deum de către un sobor de ierarhi şi preoţi ortodocşi în frunte cu arhiepiscopul de Alba Iulia IPS Irineu.

În jurul orei 14.00, în Piaţa Cetăţii, oficialităţile şi participanţii se vor prinde în Hora Unirii, apoi va avea loc un spectacol de muzică populară şi patriotică.

Manifestările de la Alba Iulia se vor încheia, sâmbătă seară, cu focuri de artificii, parada făcliilor şi un concert în aer liber susţinut de Ştefan Stan.

Oamenii care vor lua parte la aceste manifestări vor primi fasole cu cârnaţi şi vin fiert, care vor fi distribuite la două corturi amenajate în Parcul Cetăţii din municipiu.

Autorităţile locale au pregătit aproximativ 3.500 de porţii de mâncare şi vin care vor fi distribuite în cadrul "mesei populare".

Costurile manifestărilor de la Alba Iulia dedicate Zilei Naţionale se ridică la aproximativ 200.000 de lei, banii fiind alocaţi din bugetul Primăriei Alba Iulia şi al Consiliului Judeţean, în condiţiile în care Guvernul nu a alocat fonduri.

Programul manifestărilor de la Alba Iulia a fost incert până în urmă cu câteva zile, deoarece Guvernul nu a alocat bani pentru organizarea acestora, aşa cum a făcut în anii precedenţi. Premierul Victor Ponta declara că dacă primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, cere pentru manifestările de 1 Decembrie de trei ori mai mult decât în Capitală, înseamnă că această sumă este cu "comision" şi nu va acorda bani publici pentru "afaceri de partid".

Anul trecut, autorităţile din Alba au primit de la Guvern 800.000 de lei pentru a organiza manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, jumătate din sumă fiind alocată Primăriei Alba Iulia, iar cealaltă jumătate Prefecturii Alba. Cea mai mare sumă a fost primită în 2008, în timpul Guvernului Tăriceanu, când pentru manifestările de la Alba Iulia s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar cea mai mică în 2001, când s-au primit doar 350.000 de lei. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici