Ziua Z: Ce s-a întâmplat în timpul debarcărilor din Normandia din 1944

Liderii mondiali comemorează astăzi 80 de ani de la cea mai mare operaţiune militară încercată vreodată.

Urmărește
1150 afișări
Imaginea articolului Ziua Z: Ce s-a întâmplat în timpul debarcărilor din Normandia din 1944

Ziua Z: Ce s-a întâmplat în timpul debarcărilor din Normandia din 1944

Liderii mondiali şi veteranii de război s-au adunat astăzi în Normandia pentru a marca cea de-a 80-a comemorare de la debarcarea din 6 iunie 1944, când peste 150.000 de soldaţi ai Alianţei au invadat Franţa, într-un moment de cotitură al celui de-al Doilea Război Mondial. 

Ziua Z este un termen militar care înseamnă prima zi a unei operaţiuni. Ziua Z a fost cea mai mare operaţiune militară navală, aeriană şi terestră încercată vreodată şi a marcat începutul campaniei de eliberare a Europei de nord-vest ocupată de nazişti.

Trupele din Regatul Unit, Statele Unite, Canada şi Franţa au atacat forţele germane pe coasta din nordul Franţei pe 6 iunie 1944. A implicat debarcarea simultană a zeci de mii de trupe pe cinci plaje diferite din Normandia.

Cu mai bine de un an înainte, Ziua Z a fost stabilită iniţial pentru 5 iunie, o dată considerată a fi cea mai probabilă să combine mările calme, o lună plină şi apa scăzută dimineaţa. Totuşi, din cauza furtunilor, plecarea a fost amânată cu 24 de ore până pe 6 iunie.

Trupele aeriene au fost aruncate în spatele liniilor inamice la primele ore, în timp ce mii de nave s-au adunat în largul coastei Normandiei pentru atacul principal. Deşi se aşteptau la o invazie, liderii militari germani credeau că atacurile iniţiale erau doar o tactică de diversiune.

În săptămânile premergătoare atacului, acest lucru îi făcuse să se aştepte la invazia principală mai departe de-a lungul coastei. Elementul-surpriză a ajutat trupele britanice să stabilească un punct de sprijin pe o plajă cu numele de cod Gold. Britanicii au ajuns la Sword Beach.

Soldaţii americani au reuşit să aterizeze şi pe cea mai vestică plajă, Utah, fără a suferi victime grave. Dar pe plaja Omaha din apropiere, forţele americane au suferit pierderi grele. Barajul naval şi bombardarea apărării germane s-au dovedit ineficiente, iar americanii s-au ciocnit cu o mică unitate de trupe germane.

La scurt timp după miezul nopţii, trei divizii aeriene americane şi britanice, cu peste 23.000 de oameni, au decolat pentru a securiza flancurile plajelor.

O multitudine de nave şi ambarcaţiuni s-au adunat într-un punct al Canalului poreclit „Piccadilly Circus”. De la ora 06:30, primele cinci divizii de asalt au fost aduse pe plaje sub acoperirea bombardamentelor navale.

Numai în Ziua Z au murit până la 4.400 de soldaţi din forţele aliate combinate. Aproximativ 9.000 au fost răniţi sau dispăruţi. Pierderile totale ale Germaniei în acea zi sunt necunoscute, dar sunt estimate la între 4.000 şi 9.000 de oameni. Mii de civili francezi au pierit şi ei, mai ales din cauza bombardamentelor efectuate de forţele aliate.

Au fost implicate până la 7.000 de nave şi ambarcaţiuni de debarcare, aducând un total de 156.000 de oameni şi 10.000 de vehicule pe cele cinci plaje de-a lungul porţiunii atent alese a coastei Normandiei. Debarcările nu ar fi fost posibile fără sprijinul unor forţe aeriene şi navale masive, mult mai puternice decât cele germane.

Deşi forţele aliate au câştigat un punct de sprijin în Franţa până la sfârşitul Zilei Z, au fost pentru o vreme în pericol de a fi împinse înapoi în mare. Superioritatea numerică şi sprijinul aerian au reuşit să depăşească o rezistenţă considerabilă, deşi cu costuri mari.

Până la eliberarea Parisului, la sfârşitul lui august 1944, aproximativ 10% din cele două milioane de soldaţi aliaţi care ajunseseră în Franţa erau morţi, răniţi sau dispăruţi.

Nu este clar câţi veterani de Ziua Z sunt încă în viaţă. Oamenii au acum 90 sau 100 de ani. Se crede că puţin peste 100 de veterani britanici au supravieţuit. Corespondentul regal al BBC, Sean Coughlan, spune că 23 de persoane vor participa la comemorările a 80-a aniversare din Normandia, iar alţi 21 vor participa la un eveniment comemorativ la National Memorial Arboretum din Staffordshire.

De asemenea, două duzini de veterani americani sunt aşteptaţi să călătorească în Franţa, potrivit Comisiei americane pentru monumente de luptă, care supraveghează cimitirele şi monumentele americane din străinătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici