Zone Arena continuă să funcţioneze cu program redus, în aşteptarea autorizaţiilor
Zone Arena va continua să funcţioneze, în ciuda avertismentelor autorităţilor, care susţin că investiţia nu este autorizată, în timp ce proprietarul acesteia, Dorian Ciubuc, afirmă că a cerut documentele şi că le aşteaptă, iar evenimentele deja programate se vor desfăşura, însă cu restricţii.
Zone Arena continuă să funcţioneze cu program redus, în aşteptarea autorizaţiilor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Ciubuc a confirmat şi faptul că Zone Arena a funcţionat în lipsa autorizaţiei care să-i permită să continue amenajările şi să investească în reducerea nivelului de zgomot, fiind închiriată pentru mai multe zeci de mii de euro organizatorilor unor concerte în doar câteva săptămâni.
Zone Arena s-a lansat în primăvara lui 2010, prezentându-se ca "noua Mecca a distracţiei din Bucureşti", cu sute de locuri de parcare, cu o capacitate de 5.000 de oameni şi cu potenţialul de a organiza expoziţii, târguri, concerte şi festivaluri.
La începutul lunii mai a debutat ca arenă de concerte pentru câteva spectacole de nu prea mare anvergură, între care cel al unui celebru cântăreţ grec pe nume George Dalaras, care a adunat circa 2.500 de spectatori, şi cel al lui Goran Bregovic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Seria concertelor mari de la Zone Arena a fost deschisă de show-ul lui Bob Dylan din 2 iunie, la care au asistat circa 10.000 de spectatori. Concertul, produs de Emagic!, a ajuns la Zone Arena după ce a fost anunţat, iniţial, pe Stadionul de Rugby "Iolanda Balaş Soter".
Timp de o lună, din 11 iunie până în 11 iulie, Zone Arena a fost amenajat ca spaţiu pentru vizionat meciurile de fotbal de la Cupa Mondială. Simultan, în 18 iunie, Zone Arena, devenită "Oraşul Fotbalului" pe durata competiţiei din Africa de Sud, a găzduit show-ul Aerosmith, organizat de Events. Promoterul român anunţase iniţial că show-ul se va ţine în parcarea Romexpo, însă a fost mutat pe scena din Barbu Văcărescu.
Schimbarea a fost făcută cu doar câteva zile înainte de concert, nefiind timp suficient pentru modificarea afişelor din Bucureşti ci doar pentru completarea acestora cu anunţuri care informau publicul despre mutare.
A urmat Ciuc Summer Fest, un festival de trei zile al cărui cap de afiş a fost Gary Moore şi în timpul căruia au mai concertat Faithless şi Pink Martini. Organizat de Emagic!. Şi acesta a fost anunţat iniţial pe stadionul "Iolanda Balaş-Soter", însă a fost mutat la Zone Arena.
Ultimul concert pe scena de la Zone Arena a fost la sfârşitul lunii iulie, cel al trupei Cranberries. Şi acest eveniment a fost anunţat iniţial într-un alt loc, fiind mutat apoi la Zone Arena. La câteva zile după show-ul Cranberries, Primăria Sectorului 2 anunţa "desfiinţarea" Zone Arena, pe motiv că acest spaţiu nu are nici autorizaţie să desfăşoare concerte şi nici autorizaţie pentru construcţiile ridicate aici - scena şi celelalte amenajări.
"Cei de la Zone Arena aveau nevoie de două autorizaţii pentru a funcţiona. Una era pentru organizarea acestor evenimente iar o alta pentru ridicarea scenei şi a celorlalte construcţii", a declarat, pentru MEDIAFAX, unul dintre reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Sectorului 2.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Manuela Dediu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, fiind un spaţiu privat şi nu domeniu public, nu este nevoie de autorizaţii pentru fiecare concert desfăşurat aici, ci doar de una "pentru organizare de concerte", care se obţine de la Primăria de Sector, în baza unui certificat constatator de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, prin declararea activităţilor de acest gen.
Într-o comunicare oficială transmisă la cererea MEDIAFAX, Primăria Capitalei afirmă: "Persoanele juridice pot desfăşura pe domeniul privat orice activitate autorizată de Oficiul Registrului Comerţului prin certificatul constatator emis pentru punctul de lucru declarat. Prin codurile CAEN precizate în certificatul constatator se stabilesc domeniile de activitate autorizate". Autorizarea se face apoi, în funcţie de domeniile de activitate, de primăria de sector, au mai precizat sursele citate.
Primăria arată însă, în documentul transmis MEDIAFAX, că domeniile pentru care Zone Arena este autorizată prin certificatul ONRC sunt "administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract", "activităţi de editare a cărţilor", "alte activităţi de editare", "comerţ cu amănuntul al discurilor şi benzilor magnetice cu sau fără înregistrări audio/video în magazine specializate", "comerţ cu amănuntul al băuturilor în magazine specializate" şi "comerţ cu amănuntul al produselor din tutun în magazine specializate".
Surse din show-business-ul românesc au declarat, pentru MEDIAFAX, că pentru organizarea concertelor şi festivalurilor, firma care operează Zone Arena, SC Arena Invest SRL, ar fi trebuit să ceară şi să obţină pentru punctul de lucru din Barbu Văcărescu cel puţin unul unul dintre codurile CAEN 9004 - "activităţi de gestionare a sălilor de spectacole", 9002 - "activităţi suport pentru interpretarea artistică (spectacole)" sau 9001 - "activităţi de interpretare artistică (spectacole)".
Totuşi, deşi, aşa cum arată autorităţile locale, nu avea vreo autorizaţie în acest sens, Zone Arena a găzduit concertele organizate de Emagic! şi Events.
"Numai evenimentele organizate pe domeniul public sau privat al municipiului Bucureşti necesită aprobarea Primăriei Municipiului Bucureşti", afirmă responsabilii Primăriei Capitalei.
Aceştia precizează totuşi că, "pentru executarea de construcţii neautorizate", Direcţia Inspecţie şi Control General a Primăriei Municipiului Bucureşti a amendat firma Arena Invest cu 10.000 de lei, dispunând totodată sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate. Operatorul Zone Arena a fost amendat şi pentru "tulburarea liniştii publice", aşa cum se procedează în cazul unei petreceri prea zgomotoase la bloc.
Reprezentanţii firmei Events, unul dintre beneficiarii spaţiului închiriat pentru concertele Aerosmith şi Cranberries, văzute de 30.000 şi, respectiv, 10.000 de spectatori, au declarat, pentru MEDIAFAX, că au închiriat "un spaţiu privat" de fiecare dată când au apelat la Zone Arena.
"Events a închiriat un spaţiu privat; prin contractele cu Zone Arena, noi am cerut furnizorului să certifice că are toate autorizaţiile necesare, în cazul în care apărea o situaţie «sensibilă». Zone Arena a semnat acest contract şi în baza lui au avut loc concertele noastre acolo", afirmă cei de la Events.
Reprezentanţii Emagic! nu au putut fi contactaţi până la publicarea acestui material pentru a da la rândul lor detalii despre relaţia contractuală cu operatorul Zone Arena.
Problema autorizaţiilor pare simplă: pe acel teren, în acea curte de pe Barbu Văcărescu nu era voie să faci un concert cu mii de oameni. Însă lentoarea administraţiei şi legile stufoase au permis firmei Arena Invest să obţină zeci de mii de euro din folosirea neautorizată - deci, teoretic, ilegală - a acelei proprietăţi private. Pare încă şi mai ciudat faptul că evenimentele organizate fără autorizaţie au beneficiat de spijinul Poliţiei, Jandarmeriei şi al altor structuri ale statului, care s-au ocupat cu siguranţa spectatorilor în zonele din apropierea arenei şi cu dirijarea traficului grav perturbat. Ba chiar, pentru concertele Bob Dylan, Aerosmith şi Cranberries, au fost instalate dispozitive de protecţie, garduri ale Jandarmeriei şi a fost închis, temporar, traficul auto pe Barbu Văcărescu, bulevard adiacent zonei centrale a Capitalei.
"Fiind o proprietate privată, legea nu ne permite să intervenim imediat, ci să somăm proprietarul să intre în legalitate, să-l notificăm şi abia apoi să începem proceduri în justiţie", a declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantul autorităţii de sector. Oficialul nu a putut să explice cum de nu s-a sesizat nimeni atunci când pe terenul din Barbu Văcărescu a apărut scena înaltă de circa 20 de metri şi nici de ce nu s-a luat nicio măsură încă de la primele reclamaţii ale locuitorilor din zonă, făcute după primele evenimente care i-au deranjat fie prin zgomot, fie prin problemele de trafic.
Pe de altă parte, reprezentanţii Events susţin că au informat de fiecare dată Primăria Capitalei în legătură cu respectivele concerte.
"La fiecare concert, obligaţia noastră, pe care am respectat-o de fiecare dată, a fost să înştiinţăm Primăria Generală cu câteva săptămâni înainte că organizăm concert într-o anumită locaţie (atunci când vorbim de locaţii în aer liber). Primăria trimite mai departe înştiinţarea noastră către Direcţia Generală a Jandarmeriei Bucureşti, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Comisia Tehnică de Circulaţie a Primăriei Municipiului Bucureşti şi către Direcţia Protecţia Mediului şi Educaţie Eco-Civică", afirmă reprezentanţii Events, nominalizând exact instituţiile statului care, prin prezenţa lor şi prin protecţia oferită spectatorilor, au girat desfăşurarea ilegală a evenimentelor.
Mai mult, Events afirmă că "Primăria ar fi trebuit să se sesiseze dacă Zone Arena nu avea autorizaţiile necesare".
Întrebată cum de Primăria Capitalei nu a sesizat acest aspect, Manuela Dediu nu a furnizat un răspuns, precizând din nou că autorizarea domeniului privat este în competenţa autorităţii de sector.
Câţi bani a reuşit, totuşi, să câştige firma Arena Invest din închirierea spaţiului pentru cele trei concerte şi pentru cele trei zile de festival? Reprezentanţii Events au refuzat să dezvăluie suma plătită pentru chirie, invocând confidenţialitatea relaţiilor dintre partenerii contractuali.
Însă reprezentanţii Federaţiei Române de Atletism (FRA), cei care administrează Stadionul Iolanda Balaş-Soter, unde ar fi trebuit să aibă loc trei dintre cele patru evenimente mutate intempestiv la Zone Arena, vorbesc despre circa 40.000 de euro pentru fiecare concert.
"Noi le-am cerut organizatorilor, pentru concertul Bob Dylan, de exemplu, o chirie de 40.000 de euro. Era vorba de mai multe zile, timp în care să se facă pregătirile pentru concert. Să se monteze scena, instalaţiile, protecţia pentru gazon, tot ce înseamnă pregătirea stadionului pentru un astfel de eveniment. Am înţeles, atunci când s-au mutat, că acolo plătesc tot cam atât, însă economisesc din costurile de producţie, având în vedere că, de exemplu, scena este deja montată iar protecţiile pentru sol sunt puse deja", a declarat unul dintre reprezentanţii FRA implicat în negocierile pentru închirierea stadionului, care însă a dorit să nu-i fie divulgat numele.
Acesta a precizat că suma de 40.000 de euro este cea percepută, în general, pentru închirierea stadionului FRA pentru un concert.
"Atât am luat şi pentru Eric Clapton", a precizat sursa citată, amintind de singurul concert de anvergură care a avut loc, în această vară, pe stadionul Iolanda Balaş-Soter.
Însă banii de pe urma spectacolelor Bob Dylan, Cranberries şi Ciuc Summer Fest au ajuns la operatorul Zone Arena.
Directorul acesteia, Dorian Ciubuc, declara, la momentul la care îşi promova investiţia, că aceasta va înghiţi un milion de euro şi că terenul, închiriat pentru trei ani, va fi amenajat permanent. Ciubuc vorbea despre amenajarea a circa 800 de locuri de parcare, despre alei, tribune şi chioşcuri, precum şi de "cea mai mare scenă din România", care va fi montată "permanent" aici.
"Am căutat o locaţie în care totul să funcţioneze permanent, eliminând o mare parte din costurile oricărui producător de spectacole, care trebuie să găsească locul, să‑şi ia toate aprobările, să transporte scena şi logistica aferentă, să pună corturi, să monteze WC‑uri ecologice, tribune, curent electric. Aici există totul", declara Dorian Ciubuc, în 22 iunie.
Locurile de parcare însă nu au mai apărut. A fost montată, totuşi, scena, despre care însuşi Ciubuc a confirmat că aparţine unei alte firme la care este acţionar. Au fost amenajate şi câteva sute de locuri în tribune, mai degrabă nişte gradene construite pe o structură modulară, precum şi chioşcurile, aliniate pe lângă gardurile proprietăţii. Însă pentru ca fotografiile-machetă date publicităţii cu ocazia lansării Zone Arena să semene cu amenajarea reală a locului este nevoie de multă imaginaţie.
Ciubuc declara, într-o conferinţă de presă prilejuită de lansarea Zone Arena, că, pentru un eveniment de 5.000 de spectatori, preţul de închiriere al spaţiului este de 8.000 de euro pentru partea de logistică, în care sunt incluse scena, tribunele, corturile, grupurile sanitare şi protecţia pentru gazon.
Cert este că, beneficiind de lentoarea în intervenţie a autorităţilor bucureştene, de lipsa de coordonare între acestea şi de legislaţia greoaie şi proastă, Ciubuc şi firma sa, Arena Invest, au reuşit să obţină bani frumoşi valorificând scena deţinută pe un teren din centrul Capitalei, în lipsa autorizaţiilor necesare.
În pofida acestei situaţii, Primăria Sectorului 2 a intervenit pentru desfiinţarea Zone Arena abia după ce toate concertele pentru care spaţiul a fost închiriat de alte firme s-au încheiat. Este drept că tot acolo urmează să cânte Ozzy Osbourne, însă acest concert este produs de Fun Time Production, o firmă aparţinând tot lui Dorian Ciubuc.
Tot la Zone Arena ar urma să aibă loc, între 17 şi 19 septembrie, meciul dintre echipele de Cupă Davis ale României şi Ecuadorului, în barajul pentru promovarea în Grupa Mondială a competiţiei. Preşedintele Federaţiei Române de Tenis Ruxandra Dragomir a afirmat iniţial că meciul va fi organizat la Zone Arena, loc deja inspectat de reprezentanţii Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF), miercuri, ea precizând că forul pe care îl conduce are soluţii pentru schimbarea locului de desfăşurare, date fiind problemele Zone Arena.
Aflat în concediu la momentul la care Primăria Sectorului 2 a cerut insistent desfiinţarea Zone Arena, Dorian Ciubuc a declarat că nu este vorba despre o demolare, ci despre mutarea scenei pe litoral, pentru un alt eveniment. El a refuzat atunci să răspundă altor întrebări legate de subiectul Zone Arena pe motiv că nu avea informaţiile necesare.
Întors din vacanţă, Ciubuc a declarat, pentru MEDIAFAX, că Zone Arena nu se va închide, urmând să găzduiască, în condiţii speciale, chiar şi concertul Ozzy Osbourne, care nu se va prelungi mai mult de ora 22.00.
Ciubuc a arătat că, încă de la deschiderea Zone Arena, firma Arena Invest, la care este acţionar, a făcut toate demersurile pentru a obţine autorizaţiile necesare funcţionării.
"Am primit un certificat de urbanism în care ni s-a spus clar ce avize trebuie să obţinem şi de la care autorităţi trebuie să le luăm. Am făcut toate demersurile pentru a le obţine pentru ca, în final, să putem primi autorizaţia de funcţionare", a declarat Ciubuc.
El a precizat însă că singura componentă a Zone Arena existentă deja care ar necesita o autorizaţie ar fi o alee de beton pentru care, conform legii, este necesară o autorizaţie de construcţie, restul amenajărilor fiind structuri modulare. Ciubuc a contrazis astfel autorităţile municipale, care au susţinut că Arena Invest trebuie să aibă o autorizaţie pentru desfăşurarea de concerte.
Mai mult, Ciubuc a declarat că Arena Invest ar avea toate codurile CAEN necesare pentru a obţine autorizaţia necesară desfăşurării unor concerte, însă "nu Arena Invest organizează aici evenimente, ci alte firme care închiriază acest spaţiu", ele fiind cele care, în opinia lui Ciubuc, ar trebui să aibă autorizaţie.
El a continuat arătând că a făcut toate demersurile pentru a obţine acea autorizaţie de construcţie, însă "avizele au întârziat, contractele erau semnate, iar concertele trebuia să se ţină".
"În aceste condiţii, Zone Arena a funcţionat, iar reprezentanţii Primăriei Generale au venit şi ne-au amendat, dându-ne şi un termen pentru conformare, până la 1 septembrie", a explicat Ciubuc.
Întrebat, în aceste condiţii, despre afirmaţiile reprezentanţilor Events, care spuneau că Arena Invest a semnat contractul prin care îi asigura că are toate avizele necesare, Ciubuc a răspuns arătând că acea referire din contract viza obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru aleea betonată, situaţie pentru care însă firma poate fi trasă la răspundere abia după 1 septembrie, când expiră termenul dat pentru conformare.
Despre amenda pentru tulburarea liniştii publice, Ciubuc a spus că aceasta a fost dată pentru faptul că unul dintre concerte s-a prelungit după ora 22.00, oră la care, conform unui ordin al ministrului Sănătăţii, zgomotul trebuie să fie sensibil scăzut. Acea amendă a fost însă dată, potrivit lui Ciubuc, organizatorilor respectivului concert, nu proprietarului Zone Arena.
Omul de afaceri a mai precizat că toate avizele au fost obţinute cu condiţia amplasării unor panouri fono-absorbante pentru a limita nivelul zgomotului care deranjează locuitorii de pe Barbu Văcărescu, din imediata apropiere a arenei. "Nici acestea însă nu pot fi montate în lipsa autorizaţiei de construcţie de la Primăria Sectorului 2. Sperăm însă că vom primi autorizaţia şi că vom putea să continuăm acest proiect. În caz contrar, toate activităţile de aici se vor termina la ora 22.00, pentru a nu deranja locuitorii din zonă. Cert este însă că Zone Arena nu se va închide", a spus Ciubuc
Ciubuc a refuzat să facă vreun comentariu legat de sumele de bani încasate de Zone Arena în perioada în care a funcţionat fără a avea autorizaţii. Totuşi, el a spus că, pentru organizarea unui concert, chiria percepută este cuprinsă între 10.000 şi 30.000 de euro, iar pentru un festival preţul este "negociabil".
"Sperăm ca până la 1 septembrie să obţinem toate avizele şi apoi autorizaţia de construcţie necesară", a conchis Ciubuc, anunţând că Ozzy Osbourne va cânta în toamnă la Zone Arena, iar concertul se va încheia înainte de ora 22.00.
(Material realizat de Ovidiu Vanghele).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO