A început ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024 / 9.000 de persoane mobilizate în organizarea evenimentului

  • Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024 a început duminică, la ora 22.00, pe Stade de France.
  • Vicecampioana olimpică la haltere, Mihaela Cambei, a fost desemnată purtătorul de drapel al României.
  • Ceremonia celebrează finalul celor 17 zile de competiţie istorică din capitala Franţei.
Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului A început ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024 / 9.000 de persoane mobilizate în organizarea evenimentului

A început ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024

Leon Marchand a dus flacăra olimpică pe Stade de France

Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a început duminică seara în Jardin des Tuileries cu cântăreaţa franceză Zaho de Sagazan şi corul Academiei Haendel-Hendrix interpretând o odă dedicată Parisului. Leon Marchand a dus flacăra olimpică pe Stade de France.

De cinci ori medaliat la Paris, dintre care patru medalii de aur, tânărul înotător francez Leon Marchand, de data aceasta la costum, a preluat torţa cu flacăra olimpică, din inima Muzeului Luvru pentru a o duce spre Stade de France.

Ca şi la ceremonia de deschidere, pe Stade de France a fost interpretată o versiune a imnului Franţei, Marseillaise, de către Maîtrise de Fontainebleau, acompaniată de Orchestre Divertimento condusă de dirijoarea Zahia Ziouani, în timp ce drapelul francez era ridicat pe Stade de France.

A urmat intrarea purtătorii de drapel ai celor 205 delegaţii olimpice participante, care defilează pe o scenă reprezentând simbolic o planisferă.

Antoine Dupont, jucătorul francez de rugbym a fost la un pas de o cădere memorabilă, după ce s-a împiedicat în covor.

9 000 este numărul de persoane mobilizate pentru această ceremonie de închidere (dintre care 270 de artişti şi interpreţi), care a necesitat 35 de zile de repetiţii.

Ştafeta va fi preluată de Los Angeles

Ceremonia de închidere a început în Jardin des Tuileries cu cântăreaţa franceză Zaho de Sagazan şi corul Academiei Haendel-Hendrix interpretând o odă dedicată Parisului.

Evenimentul combină atmosfera de sărbătoare cu solemnitatea transferului oficial al Jocurilor Olimpice Paris 2024 către următoarea gazdă, Los Angeles 2028. Va fi mai scurtă comparativ cu cea de deschidere, dar este condusă de acelaşi director artistic, Thomas Jolly.

Cu această ocazie, Stade de France va fi transformat într-o sală de concerte gigantică. O parte a spectacolului se va desfăşura în aer, în timp ce decorurile gigantice, costumele şi efectele de iluminare spectaculoase vor duce spectatorii într-o călătorie în timp, atât în trecut, cât şi în viitor.

Vicecampioana olimpică la haltere, Mihaela Cambei, a fost desemnată purtătorul de drapel al României la Ceremonia de Închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Mihaela este şi multiplă campioană europeană, de două ori medaliată mondial, deţine recordurile continentale atât la total, cât şi la smuls şi la aruncat, şi a fost desemnată cea mai bună halterofilă din Europa în anul 2023.

Muzicienii californieni Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers şi Snoop Dogg vor cânta în cadrul ceremoniei de închidere.

Artistul H.E.R., câştigător al premiului Grammy, va interpreta imnul naţional al SUA live la Paris, în timp ce în jurul Parisului au circulat zvonuri potrivit cărora Tom Cruise va fi şi el implicat.

Prestaţia Team România la JO Paris 2024

Potenţialul estimat de Comitetul Olimpic şi Sportiv român a fost acela de a obţine 12 medalii, performanţă neatinsă după ce la unele sporturi reprezentanţii României au avut evoluţii sub nivelul posibilităţilor reale. Printre acestea se numără probabil tenisul de masă, canotajul şi luptele, sporturi la care România avea şanse reale pentru medalii.
 
Surpriza a venit de la gimnastică, unde calificarea la feminin în finala pe echipe şi prezenţa sportivelor la câteva finale pe aparate a fost o performanţă în sine, comparat cu rezultatele ediţiei de la Tokyo.
 
Doar patru sporturi au reuşit să obţină medalii la Paris, acestea fiind înotul, canotajul, gimnastica şi halterele. Dintre acestea, cele mai multe, cinci, au fost câştigate de canotori.
 
În clasamentul general, România a depăşit naţiuni precum Belgia, Danemarca, Austria, Polonia sau Elveţia şi a fost depăşită de ţări precum Ucraina (22), Ungaria (14) sau Uzbekistan (13).
 
Primele trei locuri au fost ocupate în ordine de Statele Unite, China şi Japonia.
 
Medaliaţii români la Jocurile Olimpice de vară de la Paris:
 
Medalii de aur (3):
David Popovici (200 m liber);
Florin Enache,Andrei Cornea (dublu vâsle);
Simona Radiş, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuţa Bodnar, Roxana Anghel, Magda Rusu şi Victoria Petreanu (canotaj 8+1);
 
Medalii de argint (4):
Simona Radiş, Ancuţa Bodnar (dublu vâsle);
Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel (dublu rame);
Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen (dublu vâsle categorie uşoară);
Mihaela Cambei (haltere 49 kg);
 
Medalii de bronz (2):
 
David Popovici (100 m liber);
Ana Maria Barbosu (gimnastică, sol).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici