- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (26.07.2024, 23:30)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Lady Gaga şi Aya Nakamura, show-uri surpriză în deschiderea ceremoniei / Echipa României a defilat pe Sena / Nadia prezentă pe "superbarca" olimpică
- Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au început vineri, la ora 20:30.
- Festivitatea de deschidere a evenimentului are loc pentru prima dată înafara unui stadion. „Jocurile larg deschise” au loc la Paris din nou, după 100 de ani, cu o ceremonie de deschidere ce se desfăşoară pe malurile fluviului Sena.
- Lady Gaga şi Aya Nakamura, show-uri surpriză în deschiderea ceremoniei
Urmărește
1972 afișări
Sursa foto: Mediafax Foto
UPDATE Nadia Comăneci şi Rafa Nadal, purtători ai torţei olimpice
Conform tradiţiei, Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a declarat deschisă cea de a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice, din epoca modernă, cu tradiţionalul discurs scurt. Mult aşteptata descoperire a ultimului purtător al torţei l-a dezvăluit pe spaniolul Rafael Nadal.
Ceea ce părea a fi ultima surpriză a organizatorilor s-a transformat într-o cascadă de surprize. Pe ambarcaţiunea care l-a purtat pe Rafael Nadal spre cazanul olimpic şi-au făcut apariţia şi Nadia Comăneci, alături de Serena William şi Carl Lewis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Surse: România cumpără sisteme de combatere a dronelor de la compania israeliană Elbit Systems. Contractul ar ajunge la valoarea de 60 de milioane de dolari
-
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi
-
Ce are Rusia în plan să furnizeze Coreei de Nord în schimbul armelor pentru susţinerea efortului de război? Anunţul lui Blinken
UPDATE Un român a condus orchestra ce a intonat imnul olimpic la ceremonia de deschidere a Paris 2024
Dirijorul român Cristian Măcelaru a condus Orchestra Naţională a Franţei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Aceasta a intonat imnul Jocurilor Olimpice în momentul arborării steagului olimpic.
Finalul paradei de pe Sena pariziană a naţiunilor participante la Jocurile Olimpice nu a mai avut parte de ploaia care a însoţit evenimentul pe aproape toată durata sa.
Cel de-al nouălea tablou al ceremoniei de deschidere, denumit, „Obscuritate" , le-a avut în prim plan pe Juliette Armanet şi Sofiane Pamart, duo-ul format din cântăreaţă şi pianistă interpretând piesa „Imagine" a lui John Lennon, un cântec obligatoriu pentru ceremoniile de deschidere din 1996.
Ei au interpreta melodia pe o ambarcaţiune ce cobora încet pe Sena pentru a lansa cel de-al zecelea tablou, „Solidarité", pe măsură ce ploaia a încetat.
Al unsprezecelea tablou al „Solemnităţii" a fost acela al arborării drapelul olimpic, care a ajuns la Trocadero după o frumoasă plimbare cu calul de la Turnul Eiffel. Imnul olimpic a fost interpretat de Orchestra Naţională a Franţei, condusă de dirijorul român Cristian Măcelaru.
Momentul solemn a fost urmat de discursurile oficiale.
UPDATE Ploaia parisiană nu i-a descurajat pe sportivii din parada naţiunilor. Francezii au trecut ultimii
Unde a dispărut Mona Lisa? Pe o ploaie ce s-a înteţit din ce în ce mai tare, a doua jumătate a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice a continuat cu scenariul lui Thomas Jolly care a sugerat dispariţia picturii iconice a lui Leonardo da Vinci.
Personajul misterios, laitmotivul întregii transmisii TV a evenimentului, cel care a purta torţa, posibila personalitate care va aprinde cazanul olimpic, este cel care a luat pictura sub braţ. Desigur, aceasta este o referinţă istorică la furtul din 1911.
Deşi udaţi până la piele şi îmbrăcaţi, unii, în cele mai bune pelerine, sportivii s-au bucurat din plin de ceremonie. La bordul navei Diamant Bleu, delegaţiile din Niger, Nigeria şi Norvegia au fost pe val, dansând şi făcând olas împreună. Pe vasul uriaş "Le Paris", olandezii s-au dezlănţuit şi ei, la fel ca slovenii şi sportivii din Kiribati.
Pentru a deschide tabloul „Sororité", al şaselea al serii, mezzo-soprana Axelle Saint-Cirel a interpretat o grandioasă Marseillaise. Au urmat zece statui de femei de aur, doamne care au marcat istoria Franţei şi a lumii întregi, printre care Alice Milliat, Gisèle Halimi şi Simone de Beauvoir.
Următoarea va fi "Sportivité".
Delegaţia României, cu cei 106 sportivi la bordul unei ambarcaţiuni de viteză, a trecut prin faţa tribunelor, încă destul de pline, în jurul orei 22:30. Ambarcaţiunea care a purtat de-a lungul Senei delegaţia României s-a aflat în vizorul întregii lumi. Sportivii români au fluturat steguleţe şi au salutat asistenţa plini de însufleţire.
Starul finalului de paradă a fost vasul care a dus delegaţia SUA, cea mai mare din competiţie.
Ultima delegaţie care a defilat pe Sena, Franţa şi-a început trecerea prin faţa tribunelor într-o atmosferă superbă, cu focuri de artificii lansate chiar de la unele balcoane, îmbarcaţi pe „Paquebot". Imperturbabili în faţa ploii torenţiale, sportivii francezi au luat startul în forţă, putând fi auziţi strigând "Allez les Bleus!”.
UPDATE Team România şi-a făcut intrarea în scena Jocurilor Olimpice
UPDATE Tot mai mulţi spectatori au părăsit tribunele de pe malul Senei din cauza ploii. Ceremonia continuă
Ploaia măruntă ce a căzut în permanenţă a alungat o parte din spectatorii prezenţi în tribunele instalate pe malurile Senei, cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Parada bărcilor cu delegaţiile fiecărei ţări participante a continuat însă conform programului.
La fel au continuat şi momentele artistice programate, cu celelalte „tablouri”. A doua a fost denumită „Synchronicité", cea care i-a pus în valoare artizanii francezi care au contribuit la reconstrucţia Notre-Dame.
Directorul de creaţie al muzicii pentru ceremonie este Victor Le Masne. El a lucrat cu Thomas Jolly la musicalul Starmania, iar dacă numele acestui grup vă sună cunoscut, trebuie să ştiţi că a fost toboşarul formaţiei Housse de Racket în anii 2000.
Michael Phelps, cel mai medaliat atlet olimpic din istorie, şi Martin Fourcade, legenda biatlonului francez, au fost la rândul lor prezenţi pe cheile Senei, în mijlocul unui grup de dansatori.
„Libérté", al treilea tablou, a avut la bază muzica rock. Gojira, trupa de heavy metal bască, a fost principala protagonistă a spectacolului pe tema libertăţii. Decibelii în Conciergerie, dublate de flăcări şi ploaie, un concept care a depăşit până şi aşteptările creatorilor.
Serena Williams, John Legend, Laure Manaudou, Tony Parker, Marie-Jo Pérec, Amélie Mauresmo şi Boris Becker sunt doar câteva din nenumăratele VIP-uri care au asistat la eveniment.
După ce şI cântăreaţa franceză Aya Nakamura s-a prezentat în faţa asitenţei cu unul din hit-urile sale, s-a deschis şi tabloul „Fraternité", în timp ce pe Sena trecea barca cu delegaţia Ciprului.
La sosire, delegaţia israeliană a fost întâmpinată de fluierături din partea unor spectatori aflaţi între Pont d'Austerlitz şi Pont de Sully, prima zonă deschisă publicului. Totuşi, aceste fluierături au fost înecate rapid de fervoarea delegaţiei italiene, care a scandat "Italia! Italia!"
Israelul a fost plasat în aceeaşi barcă cu Islanda, Italia şi Jamaica. Dincolo de fluierături, trebuie precizat că ploaia a început să cadă tot mai intens.
Sătui de ploaie, unii oameni au părăsit cheiurile superioare şi au plecat acasă.
Unde a dispărut Mona Lisa?
UPDATE La Paris plouă. Olimpiada de la Paris a debutat cu parada a bărcilor şi un spectacol surprinzător
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a început vineri la Paris cu un spectacol extravagant pe râul Sena, care va da startul Jocurilor de vară. Superstarul fotbalului francez Zinedine Zidane a fost arătat alergând prin Paris pentru a aduce flacăra, într-un videoclip preînregistrat.
O forţă de poliţie uriaşă a fost prezentă la Paris, la doar câteva ore după ce un atac de sabotaj asupra reţelei feroviare de mare viteză TGV a provocat haos în Franţa şi a pus accentul pe riscurile de securitate într-un moment în care toţi ochii sunt aţintiţi asupra ţării.
Delegaţia fiecărei ţări trece pe o varietate de ambarcaţiuni, în funcţie de mărimea echipei, de la barje mari la ambarcaţiuni de viteză modeste.
După prolog, a fost etalat primul dintre cele douăsprezece tablouri, "Enchanté". Acesta începe cu un joc al clişeelor pariziene: jeturi de apă coregrafiate, un acordeonist şi o explozie de fumigene alb-albastre şi roşii deasupra Pont d'Austerlitz.
După barca echipei de refugiaţi, au urmat bărcile diferitelor ţări care au defilat în ordine alfabetică.
Prezenţa lui Marie-Jo Pérec în tribuna VIP de la Trocadéro şi apariţia lui Zinédine Zidane în filmuleţul cu care a debutat ceremonia au reaprins speculaţiile cu privire la persoana care va aprinde cazanul olimpic la sfârşitul ceremoniei.
Niciodată personalităţile prezentate publicului la începutul ceremoniei, în acest caz cei doi favoriţi, nu au revenit pentru a aprinde flacăra la final.
În timp ce bărcile continuau să treacă, 80 de artişti de la Moulin Rouge au întâmpinat delegaţiile cu câţiva paşi de cancan francez, dansul iconic care datează din anii 1820. Costumele lor roz au fost concepute special pentru ceremonie.
După o oră de la începutul ceremoniei, la Paris plouă mărunt, în cantităţi mai mici decât previzionau meteorologii francezi.
UPDATE De ce delegaţiile naţiunilor nu intră în ordine alfabetică
Grecia, conform tradiţiei olimpice, ca iniţiatoare a jocurilor antice, intră aproape întotdeauna prima în ceremonie (cea mai recentă excepţie a fost 2004, când a găzduit Jocurile de la Atena).
Echipa refugiaţilor - aplaudată puternic - a intrat pe locul al doilea, iar apoi se trece la ordinea alfabetică - adică alfabetul francez, scrie AP.
Ultimele trei naţiuni care vor intra în ceremonie nu vor avea nimic de-a face cu alfabetul. Australia va fi penultima deoarece va găzdui Jocurile de la Brisbane din 2032, SUA va fi penultima deoarece va găzdui Jocurile de la Los Angeles din 2028, iar ţara gazdă, Franţa, va fi ultima naţiune care va intra pe râul Sena.
UPDATE Delegaţia Greciei, prima care trece sub podul Austerlitz
Delegaţia greacă - ca întotdeauna - a fost prima barcă care a trecut pe sub pod şi pe traseul de 6 kilometri, notează AP.
Printre cei 101 sportivi greci s-a numărat şi starul baschetului Giannis Antetokounmpo, care ţinea drapelul ţării.
UPDATE Lady Gaga, apariţie surpriză
Lady Gaga face o apariţie surpriză la ceremonia de deschidere, interpretând în limba franceză, scrie AP.
Ea nu a fost inclusă în ghidul oficial distribuit în prealabil presei, dar participarea sa a fost puternic zvonită după ce a fost văzută la Paris în perioada premergătoare ceremoniei.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Echipa României, promovată sub denumirea Team Romania, se prezintă la Jocuri, cu 106 sportivi, purtătorii de drapel la Ceremonia de deschidere fiind soţii Ionela şi Marius Cozmiuc, canotori de top ai lotului de canotaj al României.
Fostul mijlocaş de la Real Madrid şi câştigător al Cupei Mondiale este vedeta principală în videoclipul de deschidere al transmisiunii, în timp ce îşi croieşte drum prin Paris cu torţa olimpică, semn că nu el va fi cel care va aprinde flacăra în cazanul olimpic.
O desfăşurare impresionantă de forţe de securitate au grijă ca cei peste 100 de şefi de state şi de guverne, precum şi peste 500.000 de spectatori să se bucure în linişte de eveniment.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi Preşedinte CIO, Thomas Bach, au ajuns la Trocadero, unde se încheie parada.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: Alcaraz, obligat să lipsească de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 de la Paris
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Triumf românesc la Globurile de Aur cu Sebastian Stan, primul român premiat în ultimii ani. Ce semnifică acest premiu
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:12
-
astăzi, 13:11