Spania a câştigat EURO 2024, al 4-lea titlu continental din istorie. La Roja a răpus Anglia cu 2-1 în finala de la Berlin / Ibericii au atacat mai mult şi mai eficient în repriza secundă şi au dat lovitura pe final

La Berlin, La Roja a pus mâna, duminică seară, pe cel de-al 4-lea titlu euopean din istorie (al treilea în ultimele 5 ediţii), în timp ce Three Lions au ratat iarăşi trofeul, după finala pierdută acum 3 ani, cu Italia.

Urmărește
3309 afișări
Imaginea articolului Spania a câştigat EURO 2024, al 4-lea titlu continental din istorie. La Roja a răpus Anglia cu 2-1 în finala de la Berlin / Ibericii au atacat mai mult şi mai eficient în repriza secundă şi au dat lovitura pe final

Spania a câştigat EURO 2024, al 4-lea titlu continental din istorie. La Roja a răpus Anglia cu 2-1 în finala de la Berlin / Ibericii au atacat mai mult şi mai eficient în repriza secundă şi au dat lovitura pe final

SPANIA - ANGLIA 2-1
Williams (47), Oyarzabal (86) / Palmer (73)

Duminică a fost ziua Spaniei în sportul mondial. După-amiază, jucătorul de tenis Carlos Alcaraz a câştigat titlul la Wimbledon, iar seara - naţionala La Roja a pus mâna pe titlul continental.

Este al 4-lea titlu european pentru Spania, un record. La actuala ediţie, Spania a fost singura formaţie care a terminat faza grupelor cu maximum de puncte, având cel mai frumos joc şi cei mai lăudaţi jucători: tinerii Lamine Yamal şi Nico Williams.

Miracolul spaniol a fost făcut posibil de un antrenor necunoscut în liga mare, Luis de la Fuente, şi de legiunea lui de fotbalişti din Ţara Bascilor, cu implanturi decisive de la Barcelona (Yamal şi Pedri), Real Madrid (Carvajal şi Nacho) şi Altetico Madrid (Morata).

Lamine Yamal a fost ales cel mai tânăr jucător al turneului final, iar Rodri, de la Manchester City, a fost desemnat jucătorului competiţiei, cei doi fiind aplauzaţi de legende precum Xavi şi Iniesta, veniţi la meci.

Anglia a propus un fotbal zgârcit, economicos, cu care ar fi putut intrat în prelungiri şi ar fi putut ajunge la penalty-uri, dacă Spania nu s-ar fi decis să atace susţinut în ultimele 10 minute.

Duminică a fost premiat fotbalul ofensiv. În afara golurilor, Spania a avut şi alte oportunităţi de a înscrie, prin Yamal şi Olmo.

FINAL

4 minute de prelungire.

Min. 90 - Dublă ocazie Anglia.

Min. 89 - Toney intră, i-a lăsat locul Foden. La Spania intră Merino, iese Yamal.

Min. 86 - GOL SPANIA. Bascul Oyarzabal a înscris 2-1.

Min. 83 - Nacho intră pe teren, iese Le Normand. Jocul s-a calmat.

Min. 82 - Ratare Yamal, într-un moment în care echipele de protejau şi jucau la trecerea timpului, aşteptând prelungirile.

Min. 73 - GOL ANGLIA. Palmer, abia intrat, înscrie cu un şut la colţul lung, cu stângul, şi egalează: 1-1.

Min. 70 - Anglia forţează cu Palmer, iese defensivul Mainoo.

Min. 67 - Şi Spania scoate atacantul central, care, la fel ca şi Kane, poartă banderola. Morata îi lasă locul lui Oyarzabal. Banderola trece pe braţul lui Carvajal. La britanici, Walker e noul căpitan.

Min. 66 - Yamal trage la colţul lung, scoate Pickford. 

Min. 62 - Bellingham ameninţă cu un şut.

Min. 61 - A ieşit Kane, a intrat Watkins. Anglia a scos căpitanul.

Min. 55 - Tot Spania are marile ocazii. Anglia este uluită şi nu are reacţie.

Min. 49 - Ocazie mare Olmo.

Min. 47 - GOL SPANIA. Yamal pasează, iar Nico Williams înscrie cu şut la colţul unghi: 1-0.

Min. 46 - Spania a avut o posesie de 65% în prima repriză. A ieşit Rodri, accidentat, a intrat Zubimendi. Jocul, reluat de la mijloc de iberici.

PAUZĂ

Min. 45+1 - Foden reia din cădere, Unai Simon este la post. Spania n-are niciun şut pe poata adversă, în pofida dominării teritoariale.

2 minute de prelungire.

Min. 40 - Partida încă n-a „decolat”. Se joacă între cele două careuri, cu Spania având posesia.

Min. 30 - Arbitrul a acordat două „galbene”, câte unul de echipă: Olmo şi Kane.

Min. 20 - Jocul este tacticizat, nicio ocazie mare de gol.

Min. 10 - Spania a avut primul corner. Ibericii au posesia, britanicii se apără atent.

Min. 1 - A început jocul de la Berlin, cu Anglia având prima posesie.

Trofeul pentru care se luptă Spania şi Anglia a fost adus de italianul Giorgio Chiellini.

În tribune sunt prezente zeci de personalităţi marcante din lumea fotbalului, în frunte cu preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin. Alături de el stă cancelarul Olaf Scholz.

Fanii s-au adunat în jurul arenei. Britanii domină numeric şi fonic.

Duelurile directe

ECHIPA ANGLIEI

Bukayo Saka este fundaş dreapta, în timp ce Marc Guehi este alături de John Stones şi Kyle Walker în apărare.

Primul unsprezece al Angliei:

Pickford, Walker, Stones, Guehi, Saka, Mainoo, Rice, Shaw, Foden, Bellingham, Kane.

Rezerve: Alexander-Arnold, Trippier, Ramsdale, Konsa, Dunk, Gallagher, Toney, Gordon, Watkins, Bowen, Eze, Gomez, Henderson, Palmer, Wharton.

Luke Shaw primeşte prima sa titularizare în echipa naţională a Angliei din iunie 2023. Fundaşul lui Manchester United, care şi-a revenit după o accidentare la tendon, intră în locul lui Kieran Trippier - singura schimbare faţă de echipa care a început Anglia în victoria din semifinala cu Olanda.

ECHIPA SPANIEI

Nu e de mirare că Lamine Yamal este titular în finală după tot ce a făcut la acest turneu.

Spania nu are secrete, selecţionerul De la Fente anunţând echipa cu 90 de minute înainte de start.

Dani Olmo, printre cei mai buni marcatori la Euro 2024 cu trei goluri, îşi păstrează locul în echipă, în timp ce Alvaro Morata este apt şi titular.

Primul unsprezece al Spaniei:

Simon, Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella, Rodri, Ruiz, Yamal, Olmo, Williams, Morata

UPDATE Un miliard şi 715 milioane de euro, valoarea posibililor titulari

Au fost calculaţi cei 22 de titulari probabili ai finalei Euro 2024, de duminică seara, de la Berlin: 968 milioane pentru Anglia, 747 pentru Spania.

/////////////////////////////

Spania şi Anglia îşi dispută duminică seară, de la ora 22.00, finala Campionatului European de fotbal găzduit de Germania.

Ibericii au un mic avantaj, după părerea bookmakerilor, datorită jocului consistent şi a rezultatelor de până acum. Spania a fost singura echipă cu maximum de puncte în grupe, apoi şi-a dominat adversarii până în finală.

În schimb, Anglia, finalista de la trecutul turneul final continental, când a fst învinsă la penalty-uri de Italia, era cotată cu prima şansă la trofeu, înainte de startul competiţiei. Evoluţiile neconcludente au declasat-o în topul încrederii.

Spania vizează al patrulea titlul european, iar Anglia speră la primul trofeu.

Southgate, mesaj de la un fost selecţioner: poţi deveni cel mai mare din istorie

Cine pierde zeci de milioane, dacă Anglia câştigă titlul

Finala, aribtrată de un francez

Carvajal, „impresar” pentu Real Madrid

Carvajal, de la Real Madrid, „trage” de Rodri, „metronomul” de la Manchester City, pentru a venit să joace pentru campioana Spaniei. „Îi spun în fiecare zi să vină la Real Madrid şi să plece de la Manchester, că acolo nu este soare. Apoi, avem nevoie de el la Madrid. Întotdeauna îmi răspunde că are contract, dar ar fi perfect pentru noi”.

Rodri se plânge de ritmul de joc intens

La 28 de ani, Rodri reclamă numărul mare de partide pe care le joacă într-un sezon: „Nu ştiu câte sezoane vor mai putea rezista jucători ca mine. Anul trecut am jucat aproximativ 70 de meciuri şi cu un an înainte tot pe-acolo. Au un impact mare asupra oboselii şi a recuperării Trebuie să începem să avem grijă de jucători. Sunt de acord cu ceea ce a spus Dani Carvajal. Nu ştiu cum mă voi vedea la 34. Dar, gândeşte-te la Yamal... ce se va întâmpla, dacă îl vor face să joace atât de mult?”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici