ACORD MDRAP-MTS pentru investiţii de 103 de milioane de euro în infrastructura sportivă. Ce obiective vor fi realizate până în 2017

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, şi cel al Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, au semnat, marţi, un acord prin care MDRAP va investi 103 de milioane de euro în realizarea a 52 de obiective sportive până în 2017.

Urmărește
718 afișări
Imaginea articolului ACORD MDRAP-MTS pentru investiţii de 103 de milioane de euro în infrastructura sportivă. Ce obiective vor fi realizate până în 2017

ACORD pentru investiţii de 103 de milioane de euro în infrastructura sportivă. Ce obiective vor fi realizate până în 2017 (Imagine: Mediafax Foto)

Din cele 52 de obiective, 18 sunt destinate sportului de performanţă, iar 34 sportului de masă.

Pentru construirea celor 18 obiective destinate sportului de perfomanţă, valoarea investiţiilor se va ridica la 386,09 milioane lei (85,797 milioane de euro), în timp ce pentru obiectivele sportului de masă vor fi alocaţi 77,437 milioane lei (17,208 milioane euro).

Pentru sportul de performanţă vor fi construite sau modernizate cinci complexuri sportive, şase săli polivalente, şase bazine de nataţie, dintre care două de dimensiuni olimpice şi patru pentru polo, dar şi un patinoar artificial.

Potrivit datelor prezentate de MDRAP, de aceste investiţii vor beneficia în total 3,9 milioane de cetăţeni.

Ministrul DRAP, Liviu Dragnea, a declarat că în 2015 vor mai fi aprobate documentaţii tehnico-economice pentru minimum zece obiective, acestea urmând să fie realizate de către MTS.

Bazinele de nataţie şi de polo vor avea o capacitate maximă de 800-1.000 de locuri şi vor respecta toate standardele actuale impuse de federaţiile internaţionale de specialitate.

Astfel, la Arad şi la Focşani vor fi construite bazine noi de polo, în timp ce bazinul de polo de la Rapid va fi reabilitat, pentru acesta din urmă fiind alocaţi 25 de milioane de lei până în 2016 (şase milioane în acest an şi 19 milioane anul viitor). Bazinul de polo de la Arad va costa 21,25 de milioane de lei, iar cel de la Focşani va avea un preţ de 37,2 milioane de lei.

"Arad şi Focşani sunt reşedinţe de judeţ, în timp ce reabilitarea bazinului de polo de la Rapid se impune datorită existenţei secţiei de polo cu tradiţie în campionatul naţional, fiind şi o pepinieră pentru echipa naţională", a subliniat Dragnea.

La Brăila şi Constanţa vor fi construite două bazine de nataţie, acestea urmând să coste 35,915 milioane lei, respectiv 56 de milioane de lei. Totodată, pentru Complexul Sportiv de nataţie de la Otopeni, MDRAP a alocat 119,33 de milioane de lei, cea mai mare sumă urmând să fie cheltuită în acest an, respectiv 47,7 milioane de lei. Potrivit lui Dragnea, capacitatea complexului de nataţie de la Otopeni va fi de 3.000 de locuri.

"Complexul este prevăzut cu trei bazine competiţionale, unul olimpic, unul semiolimpic şi unul de sărituri de la trambulină, la care se adaugă trei bazine de antrenament şi agrement. Proiectul a fost demarat în 2009, dar a fost sistat ulterior", a mai spus Dragnea.

Complexul Naţional de Tenis de lângă Arena Naţională va fi modernizat, aici urmând să fie construite şi o sală de 3.000 de locuri, un hotel de cel puţin 80 de locuri şi mai multe terenuri de joc pe diferite suprafeţe, valoarea investiţiei fiind de 56,634 milioane lei, dintre care 10 milioane de lei vor fi alocaţi în 2015, iar 46,634 milioane de lei în 2016.

"La CNT sunt în prezent zece terenuri de zgură, trei «greenset» în aer liber şi un teren în sală. Prin proiect se va amenaja o sală de competiţie cu tribune de minimum 3.000 de locuri, o sală de antrenament cu minimum trei terenuri amenajate, o unitate de cazare de minimum 80 de locuri, sală de fitness", a explicat Dragnea.

Stadionul naţional de rugby de la Arcul Triumf va fi extins, acesta urmând să dispună de 10.000 de locuri acoperite în plus faţă de câte sunt în prezent, în timp ce suprafeţa de joc va fi schimbată. De asemenea se va monta o instalaţie de încălzire a gazonului şi se vor construi spaţii de cazare pentru sportivi şi vestiare. Investiţia este evaluată la 86,7 milioane de lei (8 milioane în 2015, 50 de milioane în 2016 şi 28,7 milioane în 2017).

În stadionul de atletism Iolanda Balaş Soter vor fi investiţi 70 de milioane de lei (10 milioane în acest an, 40 de milioane în 2016 şi 30 de milioane în 2017), aici urmând să fie terminată tribuna, refăcută pista de alergare, sectoarele de sărituri şi aruncări, construită instalaţia de nocturnă, amenajată o tabelă electronică, iar în imediata vecinătate va fi realizetă o sală de atletism cu şase culoare şi 2.200 de locuri.

Pentru stadionul de fotbal din Craiova vor fi alocaţi 214,471 de milioane de lei, dintre care 86,8 milioane în acest an şi 130,671 de milioane anul viitor. "În contextul depunerii candidaturii la meciurile de la Euro-2020, este necesară realizarea pe teritoriul României a unor complexuri care să corespundă cerinţelor de organizare. În perioada următoare vom organiza o conferinţă de presă împreună cu FRF pentru un program mai amplu şi încă un număr de stadioane care vor fi reabilitate şi modernizate în contextul Euro-2020, precum şi un program sportiv serios pentru ca toată România să joace fotbal", a adăugat Dragnea.

Modernizarea şi extinderea Stadionului Municipal din Târgu Jiu va costa 91,458 de milioane de lei, lucrările urmând să fie finalizate în 2016. De asemenea, reabilitarea Sălii Sporturilor din Târgu Jiu va costa 11,85 milioane de lei până în 2016.

La Constanţa va fi construită o nouă sală polivalentă cu o capacitate de 5.000 de locuri, suma necesară realizării acesteia fiind de 93 de milioane de lei, lucrările urmând să fie terminate în 2016.

La Sfântul Gheorghe va fi amenajată o sală de sport multifuncţională de 3.000 de locuri, lucrările urmând să coste 84,45 milioane de lei până în 2016.

De asemenea, MDRAP va finaliza până în 2016 şi sala de atletism pe care a preluat-o de la Primăria Voluntari pentru care va achita 25 de milioane de lei. Aici vor putea fi organizate şi alte competiţii în afară de cele de atletism, precum badminton, lupte sau arte marţiale.

La Slatina, MDRAP va realiza o sală de sport multifuncţională de 3.000 de locuri pentru care va aloca 53,45 de milioane de lei până în 2016.

Reabilitarea Sălii Municipale din Alexandria de 1.400 de locuri va costa MDRAP 20,5 milioane de lei. Lucrările vor fi finalizate în 2016.

La Târgu Secuiesc, la solicitarea localnicilor, primăria a depus un proiect la MDRAP pentru construirea unui patinoar artificial, valoare investiţiei ce va fi finalizată în acest an fiind de 25,2 milioane de lei.

Pentru sportul de masă, în 2015 vor fi date în funcţiune 34 de obiective, dintre care 28 de săli de sport, patru bazine de înot didactice şi două minicomplexuri de sport.

Sălile de sport destinate sportului de masă vor avea o capacitate între 100 şi 180 de locuri pentru spectatori, pardoseală omologată pentru sporturi precum baschet, handbal, volei, dotări cu mobilier şi echipamente sportive specifice, cabinete medicale, spaţii administrative, vestiare şi grupuri sanitare, instalaţii de climatizare, ventilaţie şi iluminare.

Bazinele didactice de înot vor putea deservi maximum 60 de copii în acelaşi timp, acestea urmând să aibă dimensiunile de 25x12 metri, adâncime între 1,2 şi 1,8 metri, cinci culoare de înot, cabinet medical şi spaţii administrative, instalaţii de clorinare a apei. Construirea celor patru bazine de înot didactice va costa 25,998 milioane lei, valoarea medie fiind de 6,499 milioane/obiectiv.

Construirea sau reabilitarea de minicomplexuri sportive presupune amenajarea unor terenuri de fotbal cu dimensiuni de 96x64 de metri, tribună acoperită pentru spectatori cu număr de 500-1.000 de locuri şi cabinete medicale.

Pentru construirea celor 15 săli de sport în mediul rural, valoarea totală a investiţiei va fi de 51,783 milioane lei, din care în 2015 vor fi alocaţi 32,99 milioane lei. Valoarea medie a unei săli este de 3,452 milioane de lei.

Pentru cele 13 săli de sport din mediul urban vor fi alocaţi 42,909 milioane lei, dintre care 30,729 milioane lei în acest an. Valoarea medie a unei săli din mediul urban este de 3,3 milioane de lei.

Pentru construirea minicomplexului sportiv din mediul rural vor fi alocaţi 6,261 milioane lei, iar pentru reabilitarea celui din mediul urban au fost bugetaţi 3,91 de milioane de lei.

Totodată, potrivit lui Dragnea, MDRAP se va implica în construirea unui complex sportiv şi cultural la Cluj-Napoca, care va fi folosit în cadrul programului "Cluj-Napoca, capitala europeană a tineretului - 2015".

"Am făcut o solicitare primarului Emil Boc, deorece Cluj-Napoca este capitală a tineretului 2015 şi l-am întrebat dacă vrea ca MDRAP să sprijine acest proiect cu o investiţie, urmând ca în cartierul Gheorghieni să realizăm un complex sportiv mai mare, cu bază sportivă şi care va susţine şi activităţile de tineret. Vor avea un amfiteatru în aer liber, săli de spectacole, terenuri de tenis, baschet, volei, piste de alergare şi alte sporturi specifice", a explicat Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici