- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (06.02.2013, 14:20)
- Luminita Turcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alex Ferguson: Nu trebuie să uităm niciodată tragedia de la Munchen
Managerul grupării Manchester United, Sir Alex Ferguson, a declarat într-un interviu pentru BBC, că nu va uita niciodată ziua de 6 februarie 1958, când avionul în care se afla campioana de atunci a Angliei s-a prăbuşit pe aeroportul din Munchen.
Urmărește
347 afișări
Alex Ferguson (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"A fost foarte dureros şi am fost foarte afectat când am aflat. Pentru mulţi oameni, această tragedie este demult uitată, dar nu şi pentru unul ca mine, care îşi aminteşte acele zile. A fost un grup fantastic de tineri, destinul lor era să fie mari. În fiecare an trebuie să ne amintim de ei, nu trebuie să uităm niciodată", a declarat Ferguson care avea atunci 16 ani.
Şi selecţionerul Angliei, Roy Hodgson a vorbit despre tragedia de la Munchen. "Îmi amintesc foarte bine acea zi. Eram acasă, aveam 11 ani şi eram distrus de informaţiile apărute. Jucători atât de mari, o mare generaţie a pierit. Este dureros, dar important este să ne amintim mereu de ei", a afirmat Hodgson.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Site-ul oficial al grupării Manchester United notează, astăzi, că ziua de 6 februarie 1958, a fost "cea mai neagră zi" din istoria clubului şi prezintă numele celor dispăruţi cu mesajul: "Nu vă vom uita niciodată".
În urmă cu 55 de ani, într-o zi de joi, echipa supranumită "Busby Babes" a fost decimată într-un grav accident aviatic. Avionul companiei "British European Airways", care transporta de la Belgrad campioana Angliei, s-a prăbuşit pe aeroportul din Munchen, unde făcuse o escală. Formaţia din Manchester se întorcea de la Belgrad, unde terminase la egalitate, scor 3-3, cu echipa Steaua Roşie, obţinând calificarea în următorul tur al Cupei Campionilor Europeni, ediţia 1957/1958 (în prima manşă, Manchester a învins, cu scorul de 2-1, pe Steaua Roşie Belgrad).
După două încercări nereuşite de decolare, căpitanul aeronavei, Tim Thain, a reuşit, la ora 15.00, să ridice avionul pistă, dar, după patru minute, acesta era în flăcări, după ce a lovit acoperişului unei clădiri. În urma anchetei, s-a stabilit că accidentul sa fost cauzat de stratul de zăpadă şi de gheaţă de pe aripile avionului.
Dintre cei 44 de pasageri ai avionului, 21 şi-au găsit moartea pe loc, printre aceştia aflându-se şi jucătorii Byrne, Taylor, Collman, Jones, Wheelan, Bent şi Pegg. Dintre fotbaliştii decedaţi, Tommy Taylor era atacantul central al reprezentativei Angliei şi golgheterul preliminariilor Campionatului Mondial din anul 1958, iar Roger Byrne era căpitanul formaţiei din Manchester. Antrenorul Matt Busby a fost dus la un spital din Munchen în stare gravă, iar fotbalistul Duncan Edward s-a ales cu un rinichi zdrobit şi cu un picior fracturat.
În acest accident şi-au mai pierdut viaţa preparatorul fizic al echipei, doi membri din conducerea clubului şi opt ziarişti.
Majoritatea celor salvaţi, printre care şi jucătorul Bobby Charlton, au continuat călătoria în Anglia, tot pe calea aerului, în timp ce Matt Busby şi Duncan Edward au rămas internaţi într-o clinică din Munchen.
Jucătorii Gregg şi Blanchflower, deşi au supravieţuit tragediei, nu şi-au mai putut continua cariera de fotbalişti.
Pe stadioanele din Europa, pe data de 9 februarie 1958 (duminica), înaintea începerii partidelor, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor dispăruţi în urma tragicului accident aviatic de la Munchen. În Anglia, toţi fotbaliştii au purtat banderole negre, iar deasupra stadionului "Old Trafford" din Manchester, alături de culorile roşu şi alb ale clubului, a fluturat un steag negru. La Manchester, cei dispăruţi au fost conduşi pe ultimul drum de o mare parte a locuitorilor oraşului.
Formaţia Manchester United, deşi rămasă fără marea majoritate a jucătorilor, nu s-a retras din campionatul şi Cupa Angliei, dar nici din Cupa Campionilor Europeni.
Echipa din Manchester a jucat prima partidă, după producerea accidentului, pe data de 12 februarie 1958. În acea zi, formaţia Manchester United, formată din rezerve şi juniori, a învins, în faţa a 60.000 de spectatori, cu scorul de 3-0, echipa Sheffield United, în optimile Cupei Angliei. În această partidă, dintre foştii titulari nu au evoluat decât portarul Gregg şi fundaşul dreapta Foulkes.
Jucătorii Morgan, Viollet, Scanlon şi Wood au ascultat meciul dintre Manchester United şi Sheffield United la telefon, într-o transmisie specială. Antrenorului Matt Busby, aflat în spital, nu a fost informat decât asupra rezultatului.
În campionatul Angliei, noua formaţie din Manchester termina la egalitate, pe data de 22 februarie 1958, scor 1-1, cu echipa Nottingham Forrest, iar în Cupa Angliei, beneficiind şi de aportul lui Bobby Charlton, Manchester United ajunge până în ultimul act al competiţiei, fiind învinsă, cu scorul de 2-0, de Bolton Wanderers. Manchester reuşeşte să ajungă în anul 1958 până în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, unde a fost eliminată de echipa italiană AC Milan. Reprezentativa Angliei, calificată la turneul final al Campionatului Mondial din anul 1958 (Suedia), fără marile sale vedete Tommy Taylor, Duncan Edward şi Roger Byrne, nu a reuşit să treacă de faza sferturilor de finală.
După zece ani de la accidentul aviatic, în data de 10 mai 1968, formaţia Manchester United învingea, pe stadionul "Wembley" din Londra, cu scorul de 4-1 (după prelungiri), echipa portugheză Benfica Lisabona şi îşi adjudeca Cupa Campionilor Europeni. Antrenorul acestei formaţii era Sir Matt Busby, care a fost înnobilat de regina Angliei, iar căpitanul echipei era Bobby Charlton, cei doi fiind supravieţuitori ai catastrofei de la Munchen.
În faţa stadionului "Old Trafford" din Manchester se află un orologiu care arată în permanenţă ora 15.04, momentul în care a avut loc accidentul aviatic.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Vizita lui Donald Trump Jr. ar fi fost „înscenată”. „Yankee, du-te acasă” citează un deputat al celui mai mare partid din Groenlanda
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
Se trimit NOI DECIZII de RECALCULARE a PENSIILOR. Anunț de Casa de Pensii: Un MILION de pensionari le PRIMESC în IANUARIE
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe