- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (20.05.2014, 16:26)
- Adrian Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alpinistul Alex Găvan, două noi tentative de a urca pe vârfuri peste 8.000 m fără oxigen şi şerpaşi
Alpinistul Alex Găvan a avut în această primăvară două tentative de a urca pe vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen şi fără sprijinul şerpaşilor, pe Everest - 8.850 m şi Dhaulagiri - 8.167 m, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.
Urmărește
110 afișări
Alpinistul Alex Găvan, două noi tentative de a urca pe vârfuri peste 8.000 m fără oxigen şi şerpaşi
Expediţia pe Everest a lui Alex Găvan a avut loc în aprilie 2014, aceasta fiind a doua sa încercare de a urca acest munte fără oxigen şi fără sprijinul şerpaşilor, după cea din 2009. Alpinistul a ajuns în tabăra de bază de pe Everest (5.360 m) pe data de 15 aprilie şi a intrat în programul de aclimatizare. Pe data de 18 aprilie 2014, în jurul orei 06.00, o avalanşă s-a produs la altitudinea de 5.800 m, între tabăra de bază şi tabăra 1, într-o zonă periculoasă, denumită căderea de gheaţă Kumbu, omorând 16 ghizi şerpa, în ceea ce este considerată a fi cea mai mare tragedie din istoria muntelui. La momentul producerii avalanşei, Alex Găvan nu se afla pe Everest, fiind într-o ascensiune de aclimatizare pe un alt munte din zonă.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 22:09
• Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
ieri, 22:54
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
ieri, 19:19
• Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
-
ieri, 16:38
• Rusia atacă masiv reţeaua electrică a Ucrainei. 120 de rachete şi 90 de drone, lansate
-
ieri, 17:56
-
ieri, 16:25
-
ieri, 15:47
-
ieri, 15:26
• Şeful mass-media Hezbollah, ucis într-un atac israelian asupra Beirutului - surse Reuters
-
ieri, 14:18
• Burduja: Proiectul Neptun Deep avansează. Platforma Transocean Barents a ajuns în portul Constanţa
-
ieri, 11:39
-
ieri, 10:55
-
ieri, 10:40
• Donald Trump, apariţie la gala MMA UFC 309. A venit alături de Elon Musk
-
ieri, 10:54
• Reacţii după moartea lui Bela Karolyi. „A rescris istoria gimnasticii mondiale”
-
ieri, 09:48
-
ieri, 08:00
Tragedia din 18 aprilie a dus în tabăra de bază nu doar la o atmosferă încărcată de durere pentru pierderea şerpaşilor, ci şi la o situaţie conflictuală, de natură politică şi la o anumită nesiguranţă. În acest context, Alex Găvan a decis retragerea de pe Everest. În acelaşi timp, expediţiile de pe partea sudică a muntelui au fost anulate.
"Chiar dacă fac parte dintre puţinii alpinişti care urcă pe vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar şi fără sprijinul şerpaşilor, respect ghizii locali pentru munca periculoasă pe care o depun pe acest munte, pentru a asigura un trai familiilor lor. Am participat la ceremonialul organizat în memoria lor şi la diverse discuţii care au urmat acestei tragedii. Consider că un optmiar nu se urcă cu orice preţ, ci cu respect pentru munte şi pentru oamenii locului. Am simţit că în acel moment muntele trebuia lăsat să se liniştească şi odată cu el şi oamenii. Comercializarea Everestului a făcut ca, într-un fel, să fie doar o chestiune de timp până când o astfel de tragedie să se întâmple. Simt că acest munte s-a înfuriat foarte tare de această dată, şi nu fără motiv. Repet mereu că munţii nu se urcă doar cu pioleţi şi cu colţari, ci mai ales cu smerenie", a declarat Alex Găvan.
Expediţia anterioară pe Everest a lui Alex Găvan a fost în 2009, aceasta fiind prima tentativă românească de a escalada cel mai înalt munte din lume fără oxigen şi fără sprijinul şerpaşilor. La momentul respectiv, Alex a decis să renunţe la urcarea vârfului tocmai din cauza condiţiilor extrem de periculoase din zona căderii de gheaţă Kumbu, aceeasi porţiune în care a avut loc tragedia de anul acesta.
Înainte de a coborî de pe Everest, Alex Găvan şi-a pregătit, cu toate provocările logistice ce decurg din a organiza din mers o nouă expediţie, ascensiunea pe un alt optmiar – Dhaulaguiri (8.167m), cunoscut şi sub denumirea de "Muntele furtunilor", avându-l ca partener pe Victor Rimac.
Alpinistul a ajuns în tabăra de bază de pe Dhaulagiri pe data de 4 mai şi si-a continuat procesul de aclimatizare început în zona Everest urcând în tabăra 1 în ziua de 8 mai. Pe 9 mai, Alex Găvan a ajuns în tabăra 2 (6.400 de metri). Pe fondul agravării condiţiilor meteorologice (viscol puternic, căderi masive de zăpadă, risc crescut de avalanşă), dar şi al unor probleme de sănătate ce adeseori pot apărea la asemenea altitudini, alpinistul a oprit ascensiunea, pentru a evita expunerea la un risc ce nu mai putea fi gestionat.
"Întotdeauna prioritatea mea este să mă întorc viu şi întreg acasă, din fiecare expediţie în care merg. Nu îmi privesc ascensiunile prin prisma competiţiei cu muntele. Ideea de a cuceri muntele este incompatibilă cu filosofia mea de viaţă. Fiecare tentativă de a urca un optmiar este un prilej de a învăţa şi de a mă îmbogăţi sufleteşte. Fiecare ascensiune este unică şi presupune o abordare extrem de contextuală. Mă voi reîntoarce pe cele două vârfuri", a declarat alpinistul.
În ultima sa expediţie himalayană, pe 30 aprilie 2013, Alex Găvan a realizat, fără a folosi oxigen suplimentar şi ajutor din partea şerpaşilor, prima ascensiune românească a vârfului Shisha Pangma - 8.027 de metri.
Citește pe alephnews.ro: Reacția lui Zelenski, după ce SUA a permis Ucrainei să atace cu ATACMS în interiorul Rusiei: „Rachetele vor vorbi de la sine”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace