- Home
- Sport
- GALAŢI, (04.04.2015, 15:47)
- Ovidiu Matache
Arbitrul Nicolae Rainea a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Eternitatea din Galaţi
Cel mai titrat arbitru român din toate timpurile, Nicolae Rainea, a fost înmormântat, sâmbătă, la cimitirul Eternitatea din Galaţi, cu onoruri militare, la ceremonia religioasă fiind prezenţi, alături de familie, câţiva foşti şi actuali oameni din sport, oficialităţi locale, dar şi simpli gălăţeni.
Urmărește
231 afișări
Arbitrul Nicolae Rainea (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Ceremonia religioasă de înmormântare a celui mare arbitru român, Nicolae Rainea, a început sâmbătă dimineaţă la Capela Sfânta Sofia din Galaţi, unde au fost prezente, alături de familia îndoliată, oficialităţi locale, printre care şi prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, dar şi câţiva dintre foşti şi actuali oameni din sport, cum ar fi Adrian Porumboiu, Alexandru Tudor, Cristian Munteanu, Gheorghe Chivorchian şi Valeriu Argăseală, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După slujba de la capelă, în faţa căreia a aşteptat o gardă militară, în aplauzele celor aproximativ 70 de gălăţeni veniţi să-i aducă un ultim omagiu lui Nicolae Rainea, sicriul cu trupul neînsufleţit al acestuia a fost purtat pe braţe de patru militari la maşina mortuară. Unul dintre cei mai afectaţi de trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Rainea a fost arbitrul Alexandru Tudor.
"Nea Nicu a fost ca şi bunicul meu. Nu pot să mai spun nimic, mă iertaţi", a afirmat Tudor care cu greu îşi putea găsi cuvintele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Convoiul de maşini s-a deplasat apoi către Stadionul Clubului de Fotbal "Oţelul" din Galaţi, unde a făcut o scurtă oprire.
"A fost un model, un bun profesor, a fost un om de la care am avut ce să învăţăm, a fost chiar ceea ce trebuia pentru arbitrajul românesc. Suntem trecători, e cursul vieţii. Vineri (n.r. - 27 martie) am vorbit cu el şi era aşa de vioi şi povestea diverse întâmplări pe care le-am avut împreună, chiar şi bancuri, iar astăzi îl conducem pe ultimul drum. Asta este viaţa, trebuie să ne obişnuim cu asta, să-i mulţumim pentru ceea ce a făcut pentru că merită din plin, să fim alături de familie şi să mergem mai departe. În conjunctura în care suntem astăzi este foarte greu să poţi să ajungi la performanţele pe care le-a avut şi tocmai de aceea cred că trebuie păstrat ca model şi urmat. Nea Nicu a fost o parte din fotbalul românesc, partea de arbitraj, şi cred că pentru asta a şi fost menit să trăiască pe pământul ăsta, să arate că se poate face performanţă la nivel extraordinar de înalt, şi din România, chiar şi din condiţiile, să nu uităm, pe care le trăiam atunci", a declarat, jurnaliştilor, Valeriu Argăseală, preşedintele CA al FC Steaua.
Convoiul de maşini s-a îndreptat apoi către Cimitirul Eternitatea, unde a avut loc ultima parte a ceremoniei religioase de înmormântare, după care militarii au tras cu armele trei salve de foc. Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Nicolae Rainea a fost coborât apoi într-un cavou pe a cărui piatră funerară scrie: "Nic. Rainea - Cetăţean de onoare, cel mai mare arbitru român din toate timpurile".
Prezent la sluba de înmormântare, secretarul general al Federaţiei Române de Fotbal, Gheorghe Chivorchian, a spus că trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Rainea reprezintă o mare pierdere pentru sportul românesc şi mondial şi că nu crede că va mai putea cineva să atingă performanţele fostului arbitru.
"L-am cunoscut şi e greu când te desparţi de un prieten, de un om adevărat. În acelaşi timp, cred că este o mare pierdere pentru sportul românesc şi pentru sportul mondial pentru că Nicolae Rainea, în afară că a fost un mare arbitru, a fost un mare om, iar pe lângă copiii lui, cei legitimi, a crescut mulţi copii în sensul arbitrajului românesc, în sensul societăţii româneşti. E o pierdere imensă, pentru mine, a înseamnat enorm pentru că într-un moment greu al vieţii mele el a fost lângă mine şi poate că şi astăzi sunt în poziţia asta în fotbalul românesc cred că i se datorează şi lui Nicolae Rainea. Începem să ne pierdem valorile şi cred că ar fi important să ne cultivăm alte valori, ar fi important să apară alte valori pe care noi uşor-uşor să le cultivăm. Din păcate, eu spun că nu cred, deşi mi-aş dori, ca cineva vreodată va putea să egaleze performanţele lui Nicolae Rainea", a afirmat Chivorchian, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.
Fostul arbitru FIFA Nicolae Rainea, considerat unul dintre cei mai buni arbitri români, a murit, miercuri, la vârsta de 81 de ani. Născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila, Nicolae Rainea şi-a început cariera ca fotbalist, evoluând pentru Laminorul Brăila, Metalul Piatra Neamţ şi Constructorul Bârlad. În 1959, a devenit arbitru, iar după trei ani promova în lotul divizionar. A debutat în Liga 1 în 1965, iar după două sezoane primea ecusonul FIFA. Cel mai titrat arbitru român a condus 400 de meciuri în România, a arbitrat 115 meciuri internaţionale, a participat la trei ediţii de Campionat Mondial. După ce s-a retras din arbitraj în 1984, a fost observator şi, apoi, preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi, de unde a primit funcţia de preşedinte onorific. De asemenea, Nicolae Rainea a fost şi preşedinte onorific al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Fostul mare arbitru internaţional a fost şi cetăţean de onoare al oraşului Bârlad şi al municipiului Galaţi.
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe