Avem 300 de huligani ce înjură din răsputeri pe cel mai mare aeroport din ţară. Cum procedăm?

Prezenţa zgomotoasă şi trivială a circa 300 de suporteri pe Aeroportul "Henri Coandă" din Otopeni, care au aşteptat sosirea echipei Dinamo după o victorie importantă în deplasare, pare imposibil de gestionat- paradoxal -tocmai din cauza statutului special al perimetrului în care fanii se manifestau.

Urmărește
334 afișări
Imaginea articolului Avem 300 de huligani ce înjură din răsputeri pe cel mai mare aeroport din ţară. Cum procedăm?

Avem 300 de huligani ce înjură din răsputeri pe cel mai mare aeroport din ţară. Cum procedăm? (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Aproximativ 300 de suporteri dinamovişti au decis să vină, vineri, la Otopeni, pentru a-şi aştepta favoriţii la aeroport, la sosirea acestora din Cehia, unde au învins echipa Slovan Liberec, calificându-se astfel în grupele Europa League. Contextul prezenţei lor acolo nu este de neglijat, având în vedere că în turul dublei manşe, la Bucureşti, la scorul de 2-0 pentru oaspeţii cehi, fanii dinamovişti au intrat pe teren, au întrerupt partida şi au făcut astfel ca Dinamo să aibă de recuperat o înfrângere cu 3-0, nu cu 2-0 cât era scorul la momentul la care ultraşii violenţi au oprit meciul, cu doar câteva minute înainte de final.

Jucătorii dinamovişti au reuşit să câştige cu mari emoţii în returul din Cehia, după ce, la finalul celor 90 de minute au reuşit să aibă un avantaj de 3-0 în faţa gazdelor din Cehia. La acest scor, dacă nu ar fi fost incidentele de la Bucureşti, s-ar fi calificat, însă a fost nevoie de prelungiri şi penalty-uri pentru ca jucătorii lui Dinamo să repare ce au stricat suporterii lui Dinamo.

Cei 300, fericiţi de reuşita echipei, au ales să vină vineri la aeroport şi să-i aştepte pe jucători. Numai că prezenţa grupului de suporteri - care imediat ce au ajuns acolo au devenit triviali, asumându-şi pe faţă, prin bannere, statutul de huligan - a fost imposibil de gestionat.

Jandarmeria susţine că huliganii nu au participat la o manifestare publică neautorizată întrucât domeniul public pe care s-au aflat este administrat de Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti, astfel că nu au nevoie de autorizaţie.

"Nu le trebuie autorizaţie pentru că nu sunt pe domeniul public. Dacă ar fi făcut aşa ceva pe stradă, aveau nevoie de autorizaţie şi intrau sub incidenţa Legii 60 din 1991 privind adunările publice", a declarat, pentru MEDIAFAX, un purtător de cuvânt al Jandarmeriei Ilfov. Acesta a precizat că jandarmii nu pot interveni pentru a-i dispersa pe suporteri decât la cererea "administratorului zonei". Totuşi, el a precizat că jandarmii au fost chemaţi în zonă de poliţiştii de pe Otopeni, pentru a fi gata să intervină în cazul în care suporterii devin violenţi.

Oficialul Jandarmeriei Ilfov a mai anunţat că urmează "să se stabilească" dacă suporterii au venit la aeroport organizat sau fiecare în parte pe cont propriu, precizând însă că responsabilii cu securitatea în zona aeroportului din Otopeni sunt angajaţii Poliţiei Judeţene Ilfov şi cei de la Serviciul Român de Informaţii.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Ilfov, Elena Bucur, a declarat, la rândul ei, că evenimentele cu cei 300 de huligani dinamovişti în rol principal s-au petrecut în parcarea aeroportului, unde colegii săi nu au jurisdicţie.

"Este zona de care se ocupă cei de la Poliţia Transporturi Aeriene Otopeni", a spus Elena Bucur.

Până la momentul publicării acestui material, reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii nu au putut fi contactaţi pentru a fi întrebaţi despre prezenţa celor 300 de fani dinamovişti în parcarea cu plată a aeroportului din Otopeni.

"Cei de la SRI se ocupă, într-adevăr, de securitatea aeronautică pe aeroport, însă problemele de acest gen sunt rezolvate de Poliţia Transporturi Aeriene Otopeni", a declarat, la rândul său, Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti.

Iordache a precizat că, din câte ştie, poliţiştii de pe Otopeni au cerut sprijinul Jandarmeriei în rezolvarea situaţiei şi că aceste două instituţii sunt cele care ar trebui să ia măsuri. "Noi, administraţia, ne ocupăm de alte probleme, cele de securitate în zona aeroportului sunt gestionate de Poliţia Transporturi Aeriene Otopeni", a afirmat Iordache.

Nici cei de la Poliţia Transporturi Aeriene Otopeni nu au putut fi contactaţi, la numărul de telefon afişat pe site-ul aeroportului nerăspunzând nimeni timp de mai bine de o jumătate de oră.

Iordache a ţinut să sublinieze că poliţia aeroportului a solicitat sprijinul jandarmilor pentru o eventuală intervenţie în cazul unor incidente.

El a admis şi faptul că a trecut personal prin zona din parcare în care se manifestau cei 300 de huligani dinamovişti, subliniind că a reuşit "cu greu" să intre cu maşina printre aceştia.

"Înţeleg că zona în care aceştia se află a fost împrejmuită cu garduri şi că s-a solicitat sprijinul Jandarmeriei. Când am trecut eu pe-acolo am văzut că jandarmii şi poliţiştii din zonă erau aproape la fel de mulţi ca suporterii", a spus Iordache.

Cei 300 de ultraşi au făcut ce-au vrut timp de zeci de minute în parcarea aeroportului, sub supravegherea jandarmilor şi poliţiştilor. Unul dintre ultraşi agita un steag pe care scria "Mândru că sunt huligan", iar unele dintre scandări, în special cele la adresa rivalilor dinamoviştilor, nu pot fi reproduse. Au plecat după mai bine de o oră de scandal, după ce şi-au întâlnit favoriţii.

Atât Elena Bucur, cât şi purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Ilfov, au afirmat că suporterii care au scandat trivial vor fi amendaţi, după ce vor fi identificaţi după înregistrările video ale manifestaţiei.

Niciun reprezentant al vreuneia din instituţiile care ar fi trebuit să rezolve o situaţie care nu face parte din normalul cotidian şi care nu are nimic de-a face cu ordinea şi liniştea publică nu a putut, până la urmă, să răspundă la întrebarea: "De ce turbulenţii nu au fost îndepărtaţi din zonă şi cine trebuia s-o facă?".

(Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici