Băsescu, la 100 de ani de olimpism românesc: M-a impresionat până la lacrimi Patzaichin,cu pagaia ruptă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Centenarul Olimpismului Românesc, organizat de COSR, că îşi aminteşte momentul când Iolanda Balaş înregistra recordul mondial, când Ivan Patzaichin a vâslit cu pagaia ruptă sau nota 10 luată de Nadia Comăneci la Montreal.

Urmărește
783 afișări
Imaginea articolului Băsescu, la 100 de ani de olimpism românesc: M-a impresionat până la lacrimi Patzaichin,cu pagaia ruptă

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Este un moment aniversar extrem de important, 100 de ani de la momentul la care România şi-a construit structura care să-i permită să creeze condiţii pentru ca talentul românilor să se poată manifesta în cea mai mare competiţie a lumii: Jocurile Olimpice”, a spus şeful statului.

”Citeam statistici înainte de acest eveniment şi, când vezi 302 medalii olimpice, este impresionant. Iar când le vezi şi separat, câte de aur, câte de argint, câte de bronz, iarăşi este un lucru care te impresionează când raportezi succesele sportivilor români şi antrenorilor români la numărul populaţiei României în raport cu alte ţări. Oricât ai vorbi despre olimpicii români, gândul te poartă la marii antrenori, la marii sportivi şi de cele mai multe ori rămâi cu o imagine”, a declarat Traian Băsescu.

TITLURILE ZILEI

Preşedintele a afirmat că îşi aminteşte, din copilărie, când Iolanda Balaş înregistra recordul mondial.

"Îmi aduc aminte, eram copil, şi ţin minte 1,91 m, nu era înălţimea Iolandei Balaş, ci era recordul ei mondial", a spus şeful statului.

”Eram mai mare şi m-a impresionat până la emoţia supremă, la lacrimi, văzându-l pe Ivan Patzaichin vâslind cu pagaia ruptă, cum este de neuitat pentru noi când aparatura electronică de la Montreal nu putea să scrie 10. Ce tehnologie? Aveam un om deasupra tehnologiei pregătite pentru Jocurile Olimpice. Sunt greu de uitat performanţele lui Gabi Szabo, performanţele din toate domeniile”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele a amintit gimnastica, atletismul, boxul, luptele, caiacul, caiac-canoe, scrima şi toate disciplinele olimpice.

”Trebuie să nu uităm că începutul acestor medalii a fost pus cândva, în 1924, când România obţinea la olimpiadă prima medalie, prin echipa de rugby, care obţinea bronzul. Mulţi dintre dumneavoasră, sportivi şi antrenori, aţi ajuns eroii la care noi ne raportam când eram mai mici sau cei precum ne-am fi dorit să devenim în domeniile noastre, după ce am devenit mai mari, dar toţi la un loc aţi făcut un lucru extraordinar, aţi scris istoria sportului românesc şi aţi adăugat gloria dumneavoastră printre cele mai mari frumseţi ale acestei naţiuni”, a mai declarat Băsescu.

Şeful statului a mulţumit sportivilor pentru devotament, pentru performanţe şi gloria pe care au adus-o şi o vor aduce României şi în continuare.

”Îmi imaginez ce plăcut trebuie să fie când fiecare dintre dumneavoastră vă întâlniţi şi vă aduceţi aminte de momente de glorie. Aş vrea să le pot trăi, alături de dumneavoastră, dar cei care cu adevărat le pot trăi sunt chiar cei care au urcat pe podium, cei care au avut şansa să participe la Jocuri Olimpice” a mai spus şeful statului, precizând că la fel de importanţi sunt şi cei care au fost aproape şi nu au reuşit să ajungă pe podium.

”Le datorăm respect şi celor care au fost acolo, au participat şi au luptat pentru gloria României”, a continuat el.

În cadrul ceremoniei, preşedintele Traian Băsescu a conferit Ordinul Meritul Sportiv clasa I Comitetului Olimpic Român, cu ocazia aniversării a 100 de ani de activitate olimpică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici