FC Rapid a acumulat datorii de peste 29 de milioane de euro. Taban susţine că FC Rapid poate fi vândut şi în perioada de insolvenţă

FC Rapid a acumulat datorii de 29,4 milioane de euro, dintre care 21 de milioane sunt către acţionarul majoritar George Copos şi firmele sale, care este însă dispus să renunţe la o mare parte pentru a scoate clubul din criză, a declarat miercuri preşedintele CA, Ion Taban.

Urmărește
972 afișări
Imaginea articolului FC Rapid a acumulat datorii de peste 29 de milioane de euro. Taban susţine că FC Rapid poate fi vândut şi în perioada de insolvenţă

Clubul FC Rapid a acumulat datorii de peste 29 de milioane de euro (Imagine: Laurentiu Mich/Mediafax Foto)

"Procedura de insolvenţă poate să sperie dacă nu este înţeleasă, însă situaţia de acum a clubului este foarte delicată şi era singura soluţie de a salva clubul. Vineri, Tribunalul Bucureşti se va pronunţa în privnţa cererii noastre de intrare în procedura de insolvenţă. Apoi urmează perioada în care clubul se va afla în insolvenţă, care poate dura până la doi ani, iar legea permite să fie prelungită cu încă un an. În maxim trei luni trebuie să se aprobe un plan de reorganizare a clubului, trebuie să definitivăm tabloul creditărilor şi să începem negocierile cu absolut toată lumea. Este o procedură total transparentă şi pot spune că în momentul de faţă, suma totală pe care clubul o datorează este de 29,4 sau 29,5 miloane de euro. Din această sumă, aproximativ 21 de milioane reprezintă datorii către domnul Copos şi firmele sale. Prin intrarea în insolvenţă, domnul Copos este dispus să renunţe la o foarte mare parte din aceste datorii. Să renunţi la 10, 12, 14 milioane e un lucru pozitiv şi este un semnal pentru toţi creditorii clubului că vor înţelege situaţia în care ne găsim şi că facem totul să o redresăm", a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Rapid, Ion Taban, într-o conferinţă de presă. 

Avocatul spaniol al FC Rapid, Josep Vandellos, specializat în drept sportiv, a declarat că procedura de insolvenţă este o premieră în fotbalul românesc, dar ea permite clubului să îşi achite datoriile către creditori şi să se salveze. "Insolvenţa nu este ceva nou în fotbal. Poate în fotbalul românesc sună ca un scenariu apocaliptic, dar este departe de realitate. Insolvenţa nu este decât un instrument pus la dispoziţie de legislaţie pentru a se proteja de situaţiile complicate. Ea implică foarte multe negocieri cu toţi creditorii, angajaţi, jucători şi aşa mai departe, dar eu sunt încrezător că există o ieşire. Trebuie să vedem care sunt datoriile, trebuie să negociem şi să reducem cheltuielile la nivelul încasărilor. Asta vom face până se vor achita datoriile", a spus avocatul.

Vandellos a adăugat că 22 de cluburi din primele două eşaloane din Spania sunt în acest moment în insolvenţă, dând exemplu Malaga, Zaragoza sau Mallorca.

"În momentul de faţă, de exemplu în Spania, campioana europeană şi mondială, sunt 22 de cluburi din primele două eşaloane care sunt în procedura de insolvenţă. Sunt cluburi ca Mallorca, Zaragoza, Malaga, Hercules, Celta Vigo, Betis Sevilla, Santander. Din toate aceste 22 de cluburi care au deschis procedura de insolvenţă nu numai că nu a dispărut niciunul, din contră, toţi continuă, toţi îşi desfăşoară activitatea şi plătesc datoriile eşalonat. Din cunoştinţele mele, în Spania nu există niciun caz în care procedura de insolvenţă, mai exact niciun plan de reorganizare care să fi eşuat. Toate echipele care au fost în insolvenţă din primele trei eşaloane au mers mai departe. Într-o procedură de insolvenţă sunt două posibilităţi, ori se duce la capăt planul de reorganizare, ori se desfiinţează societatea", a menţionat Josep Vandellos la conferinţa de presă. 

Taban susţine că FC Rapid poate fi vândut şi în perioada de insolvenţă

Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Rapid, Ion Taban, a afirmat, miercuri, că gruparea giuleşteană poate fi vândută şi în perioada de insolvenţă, dar a precizat că în acest moment nu există investitori care să dorească să cumpere.

"Dorinţa domnului Copos de a vinde clubul a fost reală, dar nu a fost crezut. S-au făcut glume, s-a scris că s-a dorit ca anumite persoane să fie păcălite şi aşa mai departe. Nu, au fost două tentative nereuşite de vânzare dar nu din cauză că cineva a păcălit pe altcineva. Pur şi simplu cumpărătorii s-au răzgândit şi au renunţat. Mai întâi a fost domnul Taher şi apoi acea persoană din Germania, căreia nici nu vreau să îi dau numele (n.r. - Lutz Stache). În ultima perioadă nu a mai fost niciun doritor, niciun investitor italian sau altceva. Dar chiar şi în această perioadă de insolvenţă, dacă vor exista doritori, clubul poate fi vândut, nu este nicio problemă. S-a întâmplat aşa în cazul unui club din Anglia, deci procedura de insolvenţă nu are legătură cu vânzarea. Dar acum, domnul Copos rămâne patronul Rapidului", a explicat oficialul rapidist.

El a adăugat că în ultimii 20 de ani clubul Rapid a fost finanţat doar de acţionarul majoritar George Copos şi firmele controlate de acesta. "Situaţia clubului este foarte delicată, iar aceasta nu se întâmplă de ieri sau de azi, ci de aproape trei ani. În ultima perioadă s-au făcut nişte greşeli, am început unele proiecte care nu s-au realizat, poate nu am ales bine, dar dorinţa a fost de a revigora clubul şi de a face performanţă. Finanţarea echipei în ultimii 20 de ani a fost făcută doar de către domnul Copos sau de către firmele controlate de domnul Copos. S-a spus că au existat oameni care au finanţat clubul Rapid cu 2-3 milioane de euro, dar nu este adevărat", a explicat Ion Taban.

Preşedintele CA a menţionat că data la care FC Rapid va ieşi din insolvenţă depinde de planul de reorganizare. "În perioada de insolvenţă sunt anumite procedee, anumite etape pe care trebuie să le parcurgem toate împreună cu administratorul judiciar. Trebuie să definitivăm tabloul creditorilor, să vedem cine se înscrie la masa credală pentru a avea o imagine de ansamblu. În funcţie de planul de reorganizare, clubul poate ieşi din insolvenţă şi după un an. Nu există o reţetă. Noi trebuie să găsim soluţii să îi plătim pe acei creditori. Dacă cineva are de luat 100.000 de euro, trebuie negociat cu el, şi, decât să nu ia nimic mai bine ia 30.000 sau 60.000, nu ştiu. Aici e vorba despre cum ne vom înţelege cu creditorii", a spus el.

Tribunalul Bucureşti a înregistrat, luni, dosarul privind procedura de insolvenţă a SC Fotbal Club Rapid SA, societatea care administrează gruparea giuleşteană, instanţa stabilind ca prim termen de judecată data de 7 decembrie.

Contactat telefonic, acţionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că a deschis procedura de insolvenţă la Tribunalul Bucureşti special pentru a salva clubul şi pentru a obţine licenţa pentru sezonul 2013-2014.

Rapid se confruntă cu mari probleme financiare, jucătorii şi angajaţii clubului fiind neplătiţi de mai multe luni. De asemenea, FC Rapid are datorii şi faţă de alte societăţi. 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici