- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul "Valiza", trimis la Curtea Constituţională
Instanţa supremă a suspendat, miercuri, judecarea procesului "Valiza" în care a fost deferit justiţie Gigi Becali şi trimiterea cauzei la Curtea Constituţională pentru soluţionarea unei excepţii, după ce avocatul unuia dintre inculpaţi a susţinut că un sportiv nu poate avea calitatea de funcţionar.
Gigi Becali, principalul acuzat în Dosarul "Valiza" (Imagine: Mediafax Foto)
La termenul de miercuri al procesului, avocatul lui Teia Sponte, inculpat şi el alături de George Becali, pentru complicitatea la dare de mită, le-a spus magistraţilor instanţei supreme că "textul din actualul Cod penal, adoptat în 1969, când întreaga economie era de stat, privind noţiunea de funcţionar, este neconstituţional, pentru că în prezent România are o nouă Constituţie prin care proprietatea privată este ocrotită şi potrivit legii fundamentale economia este una de piaţă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Avocatul a susţinut că potrivit noului Cod Penal care va intra în vigoare fapta de care este acuzat clientul lui nu mai este incriminată având în vedere că un salariat al unei societăţi cu capital exclusiv privat nu poate să fie subiect al infracţiunii de dare sau luare de mită.
În excepţia invocată de avocat, document intrat în posesia MEDIAFAX, se arată că "atunci când o activitate sportivă are caracterul unei activităţi salariale ori al unei prestaţii de servicii remunerate, precum este cazul celei a sportivilor semiprofesionişti sau profesionişti, aceasta constituie o activitate economică".
Avocatul mai invocă printre motivele sale că "prin asimilarea oricărui salariat care exercită o însărcinare, în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute la articolul 145 Cod Penal cu funcţionarul şi, prin aceasta, determinarea aplicării dispoziţiilor penale referitoare la darea şi luarea de mită, se aduce o gravă atingere semnificaţiilor dispoziţiilor constituţionale privind proprietatea privată şi libertate economică".
Avocatul a mai arătat că "...prin extinderea calităţii de funcţionar, cerinţă esenţială pentru incriminarea infracţiunilor de luare sau dare de mită, la orice salariat care exercită o însărcinare, în serviciul unei persoane juridice de drept privat, o societate comercială cu capital exclusiv privat, se extinde, fără nicio justificare legitimă şi constituţională şi în absenţa unui interes general, regimul de «public» în înţelesul său prevăzut de articolul 145 care defineşte noţiunile de funcţionar sau funcţionar public".
În concluzie, a arătat avocatul lui Sponte, în opinia sa articolele 147 alineat 2, şi articolul 255 alineat 1 raportat la articolul 254 alineat 1, toate din Codul Penal, referitoare la definirea "funcţionarului" şi a "funcţionarului public", darea de mită şi respectiv luarea de mită, sunt în contradicţie cu articolele 44 alineat 2, din Constituţia României, care se referă la "dreptul la proprietate privată", articolul 45, din legea fundamentală referitor la "libertatea economică", articolul 135 alineat 1 privind faptul că "economia României este o economie de piaţă, bazată pe libera iniţiativă şi concurenţă" şi a articolului 165 teza II al Tratatului de la Lisabona care se referă la faptul că "UE contribuie la promovarea obiectivelor europene ale sportului, având în vedere caracterul specific, structurile bazate pe voluntariat, precum şi funcţia socială şi educativă a sportului".
Instanţa a admis solicitarea avocaţilor - care şi-au însuşit punctul de vedere al apărătorului lui Sponte - privind suspendarea cauzei şi trimiterea dosarului la Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei.
Judecătorii nu au stabilit un termen provizoriu în cauză.
Becali: Judecătorii încep să facă lumină în acest dosar
La ieşirea din sala de judecată, George Becali a declarat că "judecătorii încep să facă lumină în acest dosar", el precizând încă o dată că premierea unor jucători de fotbal nu poate fi mită. Becali a mai arătat că nu i se pare "normală" situaţia existentă, în sensul că poate fi incriminat pentru acest gen de faptă care nu mai este incriminată de noul Cod penal care va intra în vigoare.
Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.
Victor Piţurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino sunt acuzaţi de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului va fi judecat şi Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 11 mai 2006, finanţatorul clubului Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - circa 100.000 de euro pentru fiecare - aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Cele 1,7 milioane de euro găsite în valiza aflată la Teia Sponte au fost sechestrate printr-o ordonanţă din 8 mai 2008.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO