EXCLUSIV: Marcel Pavel şi FRF, amendaţi cu câte 5.000 lei pentru intonarea imnului cu alt text

Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Marcel Pavel vor fi amendaţi, miercuri, cu câte 5.000 de lei, pentru intonarea imnului naţional cu alt text, înaintea meciului România - Franţa, jucat, marţi seară, pe Naţional Arena, a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

Urmărește
8078 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Marcel Pavel şi FRF, amendaţi cu câte 5.000 lei pentru intonarea imnului cu alt text

Marcel Pavel şi FRF, amendaţi cu câte 5.000 lei pentru intonarea imnului cu alt text (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prefectul Capitalei a spus că, potrivit Legii 75/1994, care are ca anexă conţinutul imnului naţional, la evenimentele sportive de pe stadioane se intonează varianta scurtă a imnului, respectiv strofele unu, doi, patru şi 11.

Mihai Cristian Atănăsoaei a adăugat că prin HG 1157/2001, constituie contravenţie "intonarea imnului naţional cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege" şi se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 de lei, Prefectura fiind una dintre instituţiile care pot aplica această măsură.

"Astăzi, Prefectura Capitalei va sancţiona FRF şi personala vinovată, în speţă Marcel Pavel, cu câte 5.000 de lei, aceasta fiind obligaţia legală a prefectului. Dacă noi în ţară nu ne respectăm valorile naţionale, este cu atât mai probabil să nu fim respectaţi în competiţiile naţionale de către alţii, pentru că drapelul, imnul şi stema naţionale sunt simbolul României ca stat şi nu avem voie nici moral, nici legal să nu le respectăm", a declarat Atănăsoaei pentru MEDIAFAX.

Interpretul Marcel Pavel a cântat într-o variantă modificată imnul naţional, în debutul partidei România-Franţa, renunţând la versurile "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!", el explicând că- a fost alegerea sa, agreată şi de FRF.

Primarul general Sorin Oprescu pune pe seama emoţiilor greşeala lui Marcel Pavel.

Contactat de MEDIAFAX, cântăreţul Marcel Pavel a explicat că a fost alegerea sa să cânte imnul astfel şi a discutat cu cei de la FRF în acest sens, aceştia fiind de acord cu opţiunea sa. Cântăreţul a precizat că timpul alocat pentru ambele imnuri a fost de 3 minute şi a fost chiar depăşit cu 10 secunde. Astfel, el a ales să cânte două strofe din imnul naţional, însă ultimele două versuri din cea de-a doua strofă - "Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!" - au fost înlocuite cu ultimele două versuri din prima strofă "Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă/ La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!", acestea constituind un refren.

"A fost ca un îndemn pentru echipa naţională", a spus Pavel privind reluarea celor două versuri, în locul celor din strofa a doua. În plus, cântăreţul a considerat că celor de pe stadion le va fi mai uşor să cânte cu el două versuri pe care le-au auzit deja.

"Am vrut să cântăm aceste versuri ca pe un îndemn. N-a fost rea-voinţă, n-a fost nimic tendenţios. A fost alegerea mea, ca toţi suporterii să cânte cu noi. Sunt onorat că am fost invitat să cânt imnul de stat", a spus Marcel Pavel, adăugând că în urma interpretării sale a primit mesaje de felicitare.

"N-a deranjat pe nimeni, decât presa (...). (Imnul n.r.) L-am cântat cu patos, cu demnitate, cu plăcere. Atmosfera a fost excelentă", a mai spus cântăreţul, declarându-se încă o dată onorat să cânte pentru echipa naţională pe noul stadion. "Nu mă interesează politica. Să n-aud de politică", a mai adăugat el.

Anterior, într-o declaraţie citată de gandul.info, Marcel Pavel afirmase: "Se interpreta politic dacă spuneam asta. (...) Mi s-ar fi reproşat dacă aş fi cântat cu Traian". Conform aceleiaşi surse, primarul Sorin Oprescu a declarat că interpretul "avea emoţii, că e om, nu e robot".

Până la această oră reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal nu au putut fi contactaţi pentru a comenta acest subiect.

Potrivit Legii 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, imnul naţional al României este "Deşteaptă-te române", iar în interpretare vocală prescurtată, se intonează potrivit textului şi partiturii prevăzute în anexele legii.

"În interpretarea fanfarelor sau a altor formaţii instrumentale, muzica imnului naţional se intonează o singură dată", mai prevede legea.

Conform anexelor, forma prescurtată se referă la primele patru strofe ale imnului de stat.

Hotărârea de Guvern 1157/2001 prevede că intonarea imnului national cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege constituie contravenţie, sancţionându-se cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei. Aceeaşi HG prevede că, atât constatarea contravenţiei, cât şi aplicarea amenzii se fac "de către persoane împuternicite de ministrul Administraţiei Publice, de către prefect sau de împuterniciţii acestuia şi se aplică conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, precum şi persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârşirea contravenţiei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici