EXCLUSIV - Oprişan: Meciul cu Argentina ar fi avut condiţii optime. Problemele cu gazonul au apărut ulterior

Patronul firmei Gama Verde, care a montat gazonul pe Arena Naţională, Adrian Oprişan, spune că partida România-Argentina s-ar fi jucat în condiţii perfecte, dar că problemele la gazon au apărut ulterior, când efectul de seră provocat de temperaturile mari "a blocat tot sistemul radicular".

Urmărește
1096 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Oprişan: Meciul cu Argentina ar fi avut condiţii optime. Problemele cu gazonul au apărut ulterior

EXCLUSIV - Oprişan: Meciul cu Argentina ar fi avut condiţii optime. Problemele cu gazonul au apărut ulterior (Imagine: George Filip/Mediafax Foto)

"Suprafaţa de joc a fost pregătită în mod expres pentru partida România-Argentina (programată pentru 10 august - n.r.). Dacă s-ar fi jucat această partidă, ea s-ar fi desfăşurat în condiţii optime pentru simplul motiv că rulourile cu gazon erau montate de circa zece zile. Pentru că gazonul avea atunci trei centimetri, se preta perfect şi a fost ales special pentru a putea juca o partidă după zece zile de la montarea rulorilor. Astfel de rulouri se montează pe toate stadioanele mari din lume", a declarat Adrian Oprişan, fratele preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

El a afirmat că problemele au apărut ulterior, din cauza temperaturii exterioare, a celei din interiorul arenei, dar şi din cauza lipsei unui sistem de recirculare a aerului la nivelul gazonului.

"Ulterior, temperaturile ridicate, cuprinse între 29-34 grade Celsius, au dus la încetinirea şi chiar stoparea sistemului radicular. Trebuie explicat faptul că la temperaturile exterioare se adaugă temperatura din interiorul arenei, temperaturile de la nivelul solului care erau şi mai ridicate comparativ cu temperaturile exterioare. Plus lipsa de recirculare a aerului de la nivelul suprafeţei de joc. Toate aceste elemente au dus la crearea unui efect de seră care a blocat tot sistemul radicular (rădăcini - n.r.) şi chiar la întoarcerea acestora către suprafaţă pentru a putea prelua oxigenul şi să facă schimbul de gaze între sol şi atmosferă. Din aceste considerente au apărut aceste deteriorări la suprafaţa gazonului şi s-a ajuns la lipsa de stabilitate sau ancorare a acestuia în stratul suport", a explicat Adrian Oprişan.

Acesta a precizat că toate operaţiunile s-au desfăşurat conform caietului de sarcini.

"Operaţiunile s-au desfăşurat conform caietului de sarcini şi au fost îndeplinite toate condiţiile de calitate la montarea gazonului. Totodată, întreţinerea post execuţie a fost realizată în baza unui grafic specific suprafeţei de joc", a mai spus Adrian Oprişan, a cărui societate a montat gazonul în baza unui contract de subantreprenoriat cu firma constructoare a Arenei Naţionale, Max Bogl.

Patronul societăţii Gama Verde a mai explicat că după data în care ar fi trebuit să aibă loc meciul România-Argentina, într-un timp foarte scurt, a fost programată partida cu Franţa şi nu s-au mai putut realiza operaţiunile mecanice care au fost programate imediat după partida cu Argentina, necesare pentru ancorarea gazonului în stratul de suport.

"S-a organizat un calendar competiţional pe acest stadion fără a se ţine cont de timpii necesari de refacere şi regenerare a gazonului, de timpii necesari de ancorare în stratul suport. În aceste condiţii, deteriorările ar fi apărut oricum într-un timp foarte scurt", a conchis Adrian Oprişan.

Gazonul Arenei Naţionale a cedat, marţi seară, după jumătate de oră de joc din meciul România - Franţa, din preliminariile Campionatului European din 2012. Numeroase bucăţi de gazon s-au desprins deja pe toată suprafaţa de joc, situaţia fiind criticată atât de jucători, cât şi de presa românească şi franceză.

După meci, primarul general Sorin Oprescu a declarat că gazonul s-a prezentat mai bine decât se aştepta el şi că, din punct de vedere organizatoric, nu au existat "bâlbe".

Miercuri, Oprescu a declarat că că municipalitatea nu a semnat recepţia lucrărilor de pe Naţional Arena, constructorul fiind responsabil pentru gazon, care a "stricat" toată construcţia, fiind un prejudiciu moral şi de imagine.

Firma Gama Verde aparţine lui Adrian Oprişan, fratele preşedintelui CJ Vrancea Marian Oprişan, şi are sediul în Focşani. Firma are ca obiect principal de activitate "Activităţi de întreţinere peisagistică". Administratori sunt Aurelia şi Adrian Oprişan.

Potrivit site-ului Gama Verde, aceasta a fost înfiinţată în 2004, fiind specializată în construcţia, întreţinerea terenurilor sportive cu gazon natural, execuţia de sisteme de drenaj, sisteme de irigaţie, instalaţii de încălzire/degivrare a trenurilor sportive, sisteme de monitorizare a temperaturii şi umidităţii solului, piste de atletism, terenuri de tenis, împrejmuiri arene sportive.

Pe site-ul firmei se mai menţionează că S.C. Gama Verde S.R.L. colaborează cu majoritatea deţinătorilor importanţi ai stadioanelor de fotbal de interes naţional din România. Până în prezent, firma a construit şi reabilitat în România peste 20 terenuri de fotbal de nivel naţional şi international şi a asigurat întreţinerea anuală a peste 30 de astfel de terenuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici