Fără Kylian Mbappé - Le Havre şi PSG lansează vineri noul sezon al campionatului francez

  • După o vară agitată, noul sezon fotbalistic francez în Ligue 1 promite să fie plin de surprize.
  • Fără Kylian Mbappé, la aproape trei luni de la încheierea unui sezon marcat de cel de-al doisprezecelea titlu al lui Paris Saint-Germain, campionatul francez deschide un nou capitol din istoria sa.
Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Fără Kylian Mbappé - Le Havre şi PSG lansează vineri noul sezon al campionatului francez

Fără Kylian Mbappé - Le Havre şi PSG lansează vineri noul sezon al campionatului francez

Cu o piaţă a transferurilor aproape blocată în rândul echipelor din eşalonul doi, din cauza dificultăţilor financiare, cu o nouă companie care va difuza la TV partidele şi plecarea vedetei Kylian Mbappé, noul sezon de Ligue 1 promite totuşi acţiune şi o posibilă dispută mai deschisă la titlu.

Din 2018, Mbappé a dominat clasamentul golgheterilor francezi. Kylian Mbappé, care a părăsit PSG pentru Real Madrid în această vară, va lăsa un gol mare în Ligue 1. Un gol pe care o serie de concurenţi vor încerca să-l acopere. În mod inevitabil favoriţi la titlu, PSG, au devenit mai vulnerabili fără incredibila producţie de goluri a fostului lor atacant. În ultimele două sezoane, Mbappé a marcat 25% şi, respectiv, 21% din golurile echipei sale în campionat, o proporţie semnificativă pe care parizienii vor trebui să o recupereze.

Ar trebui ca acest lucru să dea competiţiei motive de bucurie? Vicecampioana de anul trecut, Monaco, a beneficiat de o vară destul de stabilă în echipa sa, în timp ce OM şi OL, dornice să compenseze un sezon dezamăgitor, au spart banca: 84,50 milioane € cheltuite de Marseille, 134,29 milioane € de Lyon.

Cea mai impresionantă mişcare a verii pe piaţa transferurilor a fost numirea ca antrenor principal al lui Olympique de Marseille pentru trei sezoane a italianului Roberto De Zerbi, mişcare care a surprins pe toată lumea. Italianul, considerat unul dintre cei mai promiţători antrenori din circuitul mondial, fusese vehiculat pentru un transfer la Barcelona şi Bayern.

De Zerbi va avea sarcina de a readuce OM în Liga Campionilor, după un sezon în care a terminat pe locul 8 în campionat.

Ineditul noului sezon de Ligue 1 este dat de revenirea după două sezoane a lui Saint-Étienne. Les Verts s-au întors după un play-off cu Metz (2-1, 2-2), care a însemnat şi ieşirea lui Laszlo Boloni din Ligue 1. Retrogradat la capătul unui sezon haotic în vara anului 2022, clubul din Le Forez a schimbat aproape totul: patronul, antrenorul, echipa...

Pata de culoare şi furnizoarea de surpriză pentru fanii fotbalului francez în sezonul următor de Ligue 1 rămâne cel mai probabil Brest, o echipă ce poate reveni cu picioarele pe pământ sau poate să îşi continue visul frumos cu evoluţii onorabile în Liga Campionilor.

După ce a terminat pe locul al treilea şi s-a calificat direct în Liga Campionilor pentru prima dată în istoria sa, Stade Brestois a uimit lumea fotbalistică prin calitatea jocului său avangardist în sezonul trecut.

Va fi însă dificil să repete jocul şi performanţele din sezonul trecut, când au terminat cu 61 de puncte pe tabelă, facând faţă în paralel şi rigorilor unei competiţii europene foarte solicitante atât fizic, cât şi emoţional. Cu atât mai mult cu cât Piraţii nu îşi pot permite să cheltuiască bani pe piaţa transferurilor.

„Sunt jucători pe care am dori să-i avem, dar nu le putem oferi salariile pe care le cer. Dacă ne lăsăm duşi de val astăzi, peste doi ani s-ar putea să nu mai existe club şi vom spune că am făcut totul greşit”, a explicat Grégory Lorenzi în L'Équipe.

Piaţa transferurilor de jucători din Ligue 1 a fost destul de liniştită în această vară. Nu acelaşi lucru se poate spune despre antrenori. Şapte dintre cele 18 cluburi care alcătuiesc prima ligă franceză au schimbat antrenorul în această vară. Cu excepţia lui Roberto De Zerbi şi Liam Rosenior (Strasbourg), toţi ceilalţi antrenori noi au fost promovaţi din Ligue 1.

Franck Haise, artizanul succesului lui RC Lens, a plecat la OGC Nice şi va trebui să depună toate eforturile pentru a duce clubul de pe Coasta de Azur la nivelul următor, deoarece acesta nu şi-a îndeplinit încă ambiţiile stabilite de proprietarul său INEOS. Problema integrării se pune şi pentru înlocuitorul său în Artois. Will Still, cunoscut pentru comunicarea sa deschisă şi pentru stilul său modern de joc, a părăsit Reims cu mult fast şi va trebui să se adapteze la contextul Lens după un sezon mai dificil pentru Sang et Or.

Tot în nordul Franţei, Bruno Genesio este din nou în acţiune la Lille. Genesio, născut la Lyon, se confruntă cu o serie de provocări, printre care o situaţie economică încă complicată, o linie defensivă slăbită în urma vânzării lui Leny Yoro şi necesitatea de a prelua locul lui Paulo Fonseca (plecat la AC Milan), al cărui stil de joc a lăsat o impresie durabilă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici