Georgia – Portugalia, meciul recordurilor la Euro 2024

  • Dincolo de surpriza furnizată de câştigarea de către Georgia a partidei cu Portugalia de la Euro 2024, confruntarea a furnizat şi o serie de recorduri şi atingerea unor borne statistice inedite.
  • Printre eroii meciului se numără Ronaldo, dar şi George Mikautadze sau portarul Giorgi Mamardashvili.
751 afișări
Imaginea articolului Georgia – Portugalia, meciul recordurilor la Euro 2024

Georgia – Portugalia, meciul recordurilor la Euro 2024

Georgia a avut doar 28 la sută posesie, cea mai mică rată pentru o echipă care a câştigat vreodată un meci la Euro.

Georgia pune capăt seriei pozitive a antrenorului Roberto Martínez, care câştigase anterior 12 din 12 meciuri oficiale ca selecţioner al Portugaliei.

Georgia este a 8-a debutantă care trece de faza grupelor la Euro, după Portugalia (1984), Suedia (1992), Croaţia (1996), Ţara Galilor, Islanda, Irlanda de Nord şi Slovacia (2016).

Cristiano Ronaldo este primul jucător european care ajunge la 50 de prezenţe pentru echipa naţională la turnee majore (Euro 28, Cupa Mondială 22).
El este urmat de trei germani: Schweinsteiger 38, Klose şi Neuer 37 fiecare.

Cristiano Ronaldo nu a reuşit să înscrie în faza grupelor unui turneu major pentru prima dată în carieră (înainte marcase în toate cele 10 ocazii).

Khvicha Kvaratskhelia a marcat al 5-lea cel mai timpuriu gol din istoria Euro (la 1 minut şi 32 de secunde).

Golul său este, de asemenea, al doilea cel mai rapid primit de Portugalia la un turneu major, după golul primit de la Coreea de Nord (la 50 de secunde) la Cupa Mondială din 1966.

George Mikautadze a devenit primul (şi singurul până acum) jucător care înscrie 3 goluri la acest Euro (două dintre ele din penalty-uri).

Mikautadze este primul jucător care înscrie sau dă pasă de gol, în fiecare dintre primele sale trei meciuri de la Euro, de la Gareth Bale pentru Ţara Galilor în 2016.

Mikautadze este al optulea jucător din istoria Euro care înscrie în fiecare din cele 3 meciuri ale sale, după:
Viktor Ponedelnik (Uniunea Sovietică, 1960 şi 1964),
Michel Platini (Franţa, 1984),
Hristo Stoichkov (Bulgaria, 1996),
Savo Milosevic (Iugoslavia, 2000),
Ruud Van Nistelrooy (Ţările de Jos, 2004)
Milan Baroš (Republica Cehă, 2004),
Gareth Bale (Ţara Galilor, 2016).

Portarul georgian Giorgi Mamardashvili a egalat recordul pentru numărul de intervenţii în faza grupelor la Euro (21), la fel de multe ca ale colegului său leton Alexandrs Kolinko la ediţia din 2004.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici