- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (16.04.2014, 13:12)
- Adrian Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU: Răzvan Burleanu, de la europenizare şi literatură sud-americană, la statute şi regulamente
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că noua funcţie implică lecturarea statutelor şi regulamentelor din fotbal şi că nu a mai avut timp pentru una dintre pasiunile sale - literatură sud-americană.
Urmărește
748 afișări
Razvan Burleanu (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)
Redăm integral interviul acordat de Răzvan Burleanu agenţiei de presă MEDIAFAX:
Reporter: Sunt unii care spun că a venit unul deştept la federaţie, alţii că aţi avea mai multe diplome decât cărţi citite. Sunteţi un om deştept?
Răzvan Burleanu: Sunt o persoană care şi-a făcut şcoala la momentul potrivit. Sunt persoana care consideră că nu trebuie să arzi etape, la fel cum consider că nu am ars etape candidând la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal şi câştigând-o totodată. Celor care spun că nu am citit le spun că am citit, sunt o persoană care citeşte în continuare din diferite domenii. Sunt un cititor de literatură, de literatură sud-americană cu precădere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Reporter: Ce carte citiţi acum?
Răzvan Burleanu: În momentul de faţă nu am o carte, de când am intrat în campanie nu am mai avut timp să mai citesc. Iar de când sunt la federaţie citesc statute, regulamente UEFA, FIFA, proceduri de finanţare a diferitelor proiecte.
Reporter: Sunteţi mai tânăr cu cinci ani decât Mutu, puteţi conduce fotbalul românesc?
Răzvan Burleanu: Nu cred că vârsta este importantă. Vedem foarte multe proiecte de pe on-line, Facebook, Google, companii de top sunt conduse de oameni tineri. Dar putem avea şi contraexemple, de oameni care la 80 de ani, precum Konrad Adenauer, conducea Germania spre democraţie şi prosperitate. Deci nu cred că vârsta este o problemă, ci competenţa. Sunt una dintre persoanele care consideră că avem foarte mulţi oameni din generaţia tânără care au capacitatea şi abilitatea de a-şi asuma funcţii de luare a deciziilor în România.
Reporter: Pe cine deranjaţi cel mai mult de când aţi câştigat alegerile? "Generaţia de aur" s-a răsculat...
Răzvan Burleanu: În niciun caz nu sunt într-un război cu "Generaţia de aur". Situaţia lui Daniel Prodan este o situţaie total diferită. Am fost obligat să fac o analiză a personalului administrativ al Federaţiei Române de Fotbal şi cine nu corespunde noilor standarde nu mai poate rămâne. O să vedeţi că Belodedici şi Vlădoiu, în urma discuţiilor cu ei şi rapoartelor lor, sunt persoane care confirmă şi vor rămâne în Federaţia Română de Fotbal.
Reporter: Apropo de Prodan, l-aţi şantajat?
Răzvan Burleanu: Exclus. Am clarificat lucrul acesta. A fost o discuţie pe care am avut-o alături de doi colegi, care au fost martori. Daniel Prodan este şantajistul, este cel care a solicitat suma de o sută de mii de euro ca să plece pe o cale amiabilă din interiorul Federaţiei Române de Fotbal. Asta pare să fie o procedură a modului în care oamenii din vechiul sistem prin care văd că trebuie guvernat fotbalul românesc. Aici mă refer inclusiv la poziţia domnului Adalbert Kassai, care a cerut salariile pe trei ani de zile.
Reporter: Cum comentaţi plângerea făcută de Daniel Prodan împotriva dumneavoastră?
Răzvan Burleanu: Este dreptul fiecărui român să facă aşa ceva. Este vorba de libertate de exprimare, este o libertate a dialogului pe care o încurajez. Sunt sigur însă că Daniel Prodan şi preşedintele AJF Giurgiu sunt două persoane care sunt manevrate.
Reporter: Aţi adus aminte de Adalbert Kassai, pe care la un anumit moment îl numeaţi un personaj toxic, la ce anume vă refereaţi?
Răzvan Burleanu: La modul în care a condus fotbalul românesc în toată această perioadă de timp. Un mod defectuos, total în dezavantajul Federaţiei Române de Fotbal.
Reporter: Ce legătură există între 4 martie, decizia în "Dosarul transferurilor" şi 5 martie, ziua alegerilor la FRF? Sunt voci care spun că Popescu e acolo pentru ca dumneavoastră să fiţi aici.
Răzvan Burleanu: Este exclusă o astfel de asociere. Cei care fac o astfel de legătură uită poate motivul pentru care el a fost urmărit penal şi condamnat, evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune şi aşa mai departe. Eu aş fi câştigat alegerile şi cu Popescu candidat.
Reporter: Sunteţi convins de asta.
Răzvan Burleanu: Cert, sută la sută, şi membrii afiliaţi confirmă lucrul acesta.
Reporter: Tot din zona zvonisticii, se spune că LPF e a PSD-ului şi că federaţia ţine de Cotroceni. Care este legătura dintre dumneavoastră şi Traian Băsescu? Cum aţi ajuns să lucraţi la Cotroceni?
Răzvan Burleanu: Înainte de Cotroceni am lucrat la nivel local, la Primăria Municipiului Bacău, apoi în Parlamentul României, în Senat, la Comisia Juridică, Autoritatea Electorală Permanentă şi apoi la Administraţia Prezidenţială. Niciodată nu am fost membru de partid, nu voi fi membru de partid. Federaţia Română de Fotbal trebuie să se disocieze, să stea deoparte de disputele şi mizele politice.
Reporter: V-aţi întâlnit vreodată cu preşedintele Traian Băsescu?
Răzvan Burleanu: Cât am lucrat la Administraţia Prezidenţală da, după nu. Şi am plecat în noiembrie 2011.
Reporter: Organizaţia de tineret a PDL-ului a fost singura care a salutat alegerea dumneavoastră, se poate spune că sunteţi un om de dreapta?
Răzvan Burleanu: E dificil de spus dacă sunt un om de dreapta sau de stânga. Am convingerile mele în ceea ce priveşte modul de a guverna fotbalul românesc, dar atât.
Reporter: Aveţi prieteni în PDL?
Răzvan Burleanu: Am prieteni în toate partidele politice, care m-au asigurat de tot sprijinul lor în ceea ce priveşte demersurile legislative pe care vrem să le facem în perioada următoare, de a modifica cadrul normativ în care şi fotbalul românesc îşi desfăşoară activitatea.
Reporter: Nu credeţi că folosiţi un limbaj total diferit de cel din lumea fotbalului. Nu vă e teamă că nu veţi fi înţeles?
Răzvan Burleanu: (râde) Dumneavoastră nu m-aţi înţeles până acum? Nu am această percepţie din partea oamenilor, că nu m-ar înţelege.
Reporter: Aţi folosit vreodată apelativul "bre" sau "nea"?
Răzvan Burleanu: Niciodată nu o să mă auziţi vorbind astfel. Astea sunt nişte lucruri care ţin de cu totul alt mod de a gândi şi a vedea lucrurile. Modul de abordare a conduceriii Federaţiei Române de Fotbal , aşa cum mi l-am asumat şi cum voi face în acest mandat este puternic racordat la ceea ce înseamnă fotbalul european. Inclusiv modul de acţiune, acesta este modelul pe care vreau să-l urmez, nu fotbalul anilor ’90. Vreau să schimb fotbalul din toate punctele de vedere. Am avut trei vizite foarte importante, la UEFA, FIFA şi federaţia din Germania, unde am văzut fotbal la cel mai înalt nivel, la standarde foarte înalte. Acesta este nivelul la care vreau să raportăm Federaţia Română de Fotbal, să devină un actor important în fotbalul european, să nu mai fie la periferia Europei.
Reporter: - Care este ultimul meci din Liga I care v-a plăcut?
Răzvan Burleanu: Pot să vă spun ultimul meci din Liga I la care am asistat, Petrolul – Dinamo.
Reporter: - Şi care v-a plăcut?
Răzvan Burleanu: Doar cel la care am asistat.
Reporter: - Mergând pe modelul cine e mai tare Bruce Lee sau Van Damme, care este cel mai bun fotbalist român, Dobrin sau Hagi?
Răzvan Burleanu: (zâmbeşte) Cu siguranţă... indiferent ce răspuns voi da iarăşi voi fi catalogat ca şi cum aş fi avut ceva împotriva lui Hagi. Aş prefera, ţinând cont că suntem într-o săptămână foarte importantă, să nu răspund acestei întrebări. În mod cert, Nicolae Dobrin a fost un mare jucător.
Reporter: Şi Hagi?
Răzvan Burleanu: La fel.
Reporter: Care este diferenţa între minifotbal şi fotbal?
Răzvan Burleanu: Orice organizaţie sportivă se conduce după aceleaşi principii. Atât timp cât ai stabilit nişte reguli clare, organizaţia începe să funcţioneze. La nivelul FRF lucrurile trebuie rezolvate din mers. Federaţia e un organism viu, care a funcţionat în această perioadă de timp. În timp ce la Federaţia Europeană de Minifotbal am luat totul de la zero. A fost mult mai uşor să o aşez pe nişte fundamente solide. Dar vom reuşi şi aici în mod cert. Deja sunt schimbări majore în 30 de zile, pentru cei care spun că nu s-a făcut nimic.
Reporter: E vorba de coabitare în relaţia cu Mircea Sandu? E termenul corect?
Răzvan Burleanu: E un termen care a făcut carieră în mediul politic. Putem să o numim coabitare. Eu am mai spus-o şi o repet, Federaţia Română de Fotbal are un preşedinte în momentul de faţă, are un preşedinte de onoare şi dacă interesele federaţiei o vor solicita nu voi ezita să îl consult pe domnul Mircea Sandu.
Reporter: Consideraţi că fotbalul românesc ar trebui subvenţionat de stat, ca în Franţa de pildă?
Răzvan Burleanu: E o temă sensibilă. Ceea ce ne dorim în perioada următoare înainte să solicităm o subvenţionare a Federaţiei Române de Fotbal este un cadru legislativ mult mai clar, prin care putem să atragem mult mai uşor resurse financiare dinspre mediul privat. Altfel spus de o modificare a codului fiscal cu referire directă la capitolul legat de sponsorizări.
Reporter: Ar trebui luat în considerare numărul de sportivi legitimaţi în subvenţionare federaţiilor?
Răzvan Burleanu: Este o procedură absolut normală prin care absolut orice federaţie sportivă trebuie finanţată în România. Modelul ceh aplică deja acest sistem cu numărul de practicanţi şi performanţele obţinute. Federaţia Română de Fotbal va accesa în perioada următoare orice resursă financiară posibilă pentru un parcurs spre performanţă.
Reporter: Aţi avut vreodată afaceri cu statul, aţi luat terenuri de la primării pentru minifotbal?
Răzvan Burleanu: Dacă asta înseamnă afaceri cu statul, da. Dar nu am contractat niciodată servicii oferite de statul român. Aici probabil vorbim de cazul cunoscut de la sfârşitul campaniei, implicarea pe care am avut-o în amenajarea a două baze sportive.
Reporter: Sunteţi un om bogat?
Răzvan Burleanu: Depinde cum definim bogaţia. Da, mă consider un om bogat dacă ne referim la valorile şi prinicipiile pe care le am.
Reporter: - Revenind la fotbal, care consideraţi că e cel mai bun meci al naţionalei României?
Răzvan Burleanu: În mod cert istoria meciurilor din anii 90 de care ne aminitim cu plăcere toţi. Sunt momente pe care niciun suporter al echipei naţionale nu le poate uita. Îmi doresc să avem cele mai bune meciuri ale naţionalei în această campanie de calificare pentru Euro 2016.
Reporter: Se poate?
Răzvan Burleanu: Este posibil, inclusiv parcursul pe care mi l-am asumat, ca în opt ani România să ajungă între primele zece ţări. Şi aici fac referire la situaţia Columbiei şi a Elveţiei.
Reporter: Să avem deci o generaţie asemănătoare celei "de aur"...
Răzvan Burleanu: Dacă ne referim la Columbia, acum patru ani erau pe locul 34 iar acum sunt pe patru.
Reporter: Fotbalul e tabloidizat cumva, nu vă e teamă de paparazzi? Nu vă deranjează întrebările legate de "prima doamnă a fotbalului"?
Răzvan Burleanu: Nu îmi este. Am început deja să mă obişnuiesc. Nu sunt una dintre persoanele care să folosească aceste subiecte pentru a fi pe prima pagină a ziarelor. În acelaşi timp înţeleg şi sunt conştient că viaţa privată atâta timp cât ai devenit o persoană publică se confundă cu viaţa publică. Dar eu voi fi foarte deschis faţă de paparazzi, le comunic eu unde sunt.
Reporter: La nivel de control al maselor, fotbalul poate fi o unealtă? Suporterii pot fi o masă de manevră pentru politicieni?
Răzvan Burleanu: În niciun caz. Aceste lucruri nu trebuie confundate.
Reporter: Aveţi o lucrare de doctorat cu tema "europenizarea partidelor politice din România". Credeţi că această europenizare este benefică statului român sau România va ajunge să fie condusă în funcţie de interesele marilor familii politice europene?
Răzvan Burleanu: În mod cert sunt o persoană puternic pătrunsă de ceea ce înseamnă principiile şi valorile europene. Conceptul de europenizare e un concept care ţine de transferul de practici sau proceduri de la nivel european la nivel naţional. Lucru care este de aşteptat să se întâmple şi la nivelul Federaţiei Române de Fotbal. Astfel putem vorbi de o europenizare a fotbalului românesc, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Mă refer al adoptarea tuturor normelor şi procedurilor după care UEFA îşi ghidează activitatea.
Reporter: Referindu-ne la mediul politic, credeţi că e posibil ca un stat să ajungă să fie condus în funcţie de interesele marilor familii politice europene?
Răzvan Burleanu: Este exclus. Inclusiv modul de luare a deciziilor la nivelul Parlamentului European este total diferit de ceea ce avem practic în Parlamentul României. Procedura de consultare este una mult mai largă şi mă opresc aici.
Reporter: Dacă peste 10 ani când veţi fi probabil un lider politic...
Răzvan Burleanu: Nu, nu mă interesează şi aş dori să nu continuaţi ideea, nu mă interesează să intru în politică. Scopul meu pentru care am ales să candidez este doar binele fotbalului românesc şi posibilitatea ca Federaţia Română de Fotbal să devină un actor în societatea românească. Nu mă interesează o carieră în mediul politic.
Reporter: Continui totuşi ideea, peste 10 ani, când veţi fi ceea ce vă doriţi doriţi dumneavostră, vă va acuza cineva de plagiat a lucrării de doctorat, cum veţi reacţiona?
Răzvan Burleanu: (râde) O poate face şi în perioada următoare, nu trebuie să aştepte zece ani. Plagiatul e... mă gândesc, încerc să mă gândesc la situaţia descrisă... Chiar nu mă aşteptam... Deci dacă mă va acuza cineva de plagiat peste zece ani.... Plagiatul e la fel ca atunci când vorbeşti despre oameni care nu şi-au luat diplomele pe merit... Acestea practic sunt nişte elemente foarte importante care stau la baza societăţii. În niciun caz nu trebuie avut un parcurs de tipul acesta. Din start plagiatul este o chestiune care îmi repugnă.
Reporter: Ce vă vedeţi a face peste 10 ani, dacă nu veţi fi implicat în politică?
Răzvan Burleanu: Nu m-am gândit. În momentul de faţă mă gândesc doar la ceea ce trebuie să fac în aceşti patru ani de zile, ce trebuie să fac în fiecare zi pentru a putea să-mi duc mandatul conform proiectului pe care mi l-am asumat. Şi vă asigur că obiectivele pe care mi le-am propus vor fi văzute înainte de finalizarea mandatului. Nu m-am gândit niciodată ce voi face peste 10 ani. În mod cert va trebui să am copii atunci.
Răzvan Burleanu a fost ales, la 5 martie, în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), el primind 113 voturi în turul doi de scrutin, faţă de 59 câte a avut fostul arbitru Vasile Avram. La alegeri nu a mai participat candidatul Gheorghe Popescu, cu o zi înaintea alegerilor fostul internaţional fiind condamnat în Dosarul transferurilor la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare.
Răzvan Burleanu este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi fost angajat în cadrul Parlamentului României şi Administraţiei Prezidenţiale.
Născut la 1 iulie 1984, la Focşani, Răzvan Burleanu este fiul fostului fotbalist al echipei FCM Bacau, Gheorghe Burleanu.
A practicat fotbalul în paralel cu arbitrajul, iar la 19 ani a decis să renunţe la sportul de performanţă urmând cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti.
Răzvan Burleanu a urmat de asemenea cursuri de specializare în domeniul politicilor şi strategiilor de securitate la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, Colegiul Naţional de Apărare, definitivându-şi studiile prin susţinerea tezei de doctorat în cadrul SNSPA.
Fără să fie membru al vreunui partid politic, candidatul la preşedinţia FRF a lucrat succesiv în următoarele instituţii: Primăria municipiului Bacău, Parlamentul României - Comisia juridică, Autoritatea Electorală Permanentă - controlul respectării legalităţii în procesele electorale şi Administraţia Prezidenţială - Departamentul pentru minorităţi naţionale.
Din 2008, Burleanu este co-preşedinte al Institutului European pentru Democraţie Participativă - Qvorum.
Până în prezent s-a ocupat, din funcţia de preşedinte, de Federaţia Română de Minifotbal, care reuneşte peste 30.000 de jucători şi peste 2.000 de echipe din 37 de judeţe. În acelaşi timp, el este din 2012 preşedintele Federaţei Europene de Minifotbal, for cu 29 de federaţii naţionale afiliate printre care se numără Anglia, Germania, Spania, Italia, Rusia, Polonia, Cehia, Grecia, Turcia şi peste un milion de jucători legitimaţi.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe