Iolanda Balaş: Prin decesul lui Saramanch, sportul românesc a pierdut un foarte bun prieten

Preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Atletism, Iolanda Balaş, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că sportul românesc a pierdut un bun prieten prin decesul fostului preşedinte al Comitetului Internaţional Olimpic, Juan Antonio Saramanch.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului Iolanda Balaş: Prin decesul lui Saramanch, sportul românesc a pierdut un foarte bun prieten

Iolanda Balaş: Prin decesul lui Saramanch, sportul românesc a pierdut un foarte bun prieten (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Am primit cu mare tristeţe vestea că Saramanch a murit. Ştiam că este bolnav şi oarecum era de aşteptat să se întâmple acest lucru trist. L-am cunoscut destul de bine şi mi-au rămas în minte momentele în care am fost primită în audienţă la sediul CIO de la Lausanne, chiar înaintea JO din 1984. Se poate spune că sportul din România a pierdut un foarte bun prieten. Era un om deosebit care iubea sportul şi se implica foarte mult în ceea ce făcea. Avea o admiraţie specială pentru fetele noastre de la gimnastică, mai ales pentru Nadia Comăneci. De asemenea, el venea la multe competiţii internaţionale de atletism, la Campionate Mondiale sau la Campionate Europene, astfel că ne întâlneam destul de des, însă cel mai emoţionant moment a fost întâlnirea pe care am avut-o la Lausanne", a spus Iolanda Balaş.

Fosta atletă a afirmat că Juan Antonio Saramanch a adus, în timpul mandatului de preşedinte al CIO, modificări importante pentru sportul şi mişcaria olimpică din întreaga lume.

"Saramanch s-a remarcat prin reglementările aduse la CIO şi a rezolvat problemele cu amatorismul în sport. El se înţelegea foarte bine cu Primo Nebiolo, fostul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Atletism şi au colaborat mult. Împreună au adus modificări importante structurii sportive şi mişcării olimpice din întreaga lume. Până să vină Saramanch la CIO, un sportiv nu putea fi premiat cu mai mult de 250 de dolari. Saramanch a reglementat partea financiară, dar şi cea care ţinea de premierea sportivilor. A schimbat faţa mişcării olimpice, făcând lucruri extraordinare. El, pe lângă implicarea sa în sport, a fost şi un important om politic. A fost ambasadorul Spaniei la Moscova, înainte să ajungă la CIO şi normal că a avut duşmani, iar din acest motiv a fost implicat în multe controverse", a precizat Iolanda Balaş.

Preşedintele de onoare al Comitetului Internaţional Olimpic, spaniolul Juan Antonio Samaranch, în vârstă de 89 de ani, a încetat din viaţă, miercuri, la o clinică din Barcelona. Juan Antonio Samaranch a fost preşedintele CIO în perioada 1980-2001, iar apoi a fost preşedintele de onoare al forului olimpic.

Samaranch, în vârstă de 89 de ani, a fost internat de urgenţă, marţi după-amiază, la spitalul privat din Barcelona pentru insuficienţă coronariană acută.

Fostul preşedinte al CIO a fost internat de mai multe ori în ultimi ani, ultima dată, în octombrie 2009, după ce s-a simţit rău în timp ce se afla la Monte Carlo.

În 2007, Samaranch a fost spitalizat din cauza unor probleme cardiace, iar în 2001 a stat mai mult timp în spital, cu diagnosticul oboseală cronică, după ce a părăsit preşedinţia CIO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici