Mircea Sandu: Resping cu fermitate toate acuzaţiile formulate de DNA

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a respins "cu fermitate" toate acuzaţiile formulate de DNA în dosarul trimis instanţei privind excluderea Universităţii Craiova şi a precizat că decizia luată de federaţie în cazul grupării oltene a fost dură, dar corectă.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Mircea Sandu: Resping cu fermitate toate acuzaţiile formulate de DNA

Mircea Sandu: Resping cu fermitate toate acuzaţiile formulate de DNA (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eu, Dragomir, federaţia şi liga am fost trimişi în judecată. Resping cu fermitate toate acuzaţiile formulate şi sunt încrezător că justiţia va confirma că măsura luată împotriva clubului condus de Adrian Mititelu este corectă, chiar dacă este foarte dură. Problema abuzului în serviciu nu se pune pentru că ne-am prevalat de toate prevederile regulamentare. Poate cei de la DNA nu au înţeles spiritul acestor regulamente pe care Tribunalul ni le-a aprobat, mă refer la statut", a declarat Sandu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Şeful FRF a reafirmat că decizia de excludere a fost luată pentru că Universitatea Craiova nu a respectat jurisdicţia TAS şi că finanţatorul oltenilor Adrian Mititelu întreţine o confuzie: "SC Fotbal Club U Craiova SA nu a respectat prevederile statutare şi jurisdicţia TAS. Iar sancţiunea pentru acest lucru e prevăzută în statut şi este excluderea. Este absurd pentru ei să spună că acest statut nu este legal după ce s-au angajat să îl respecte. Dacă Mititelu mergea la TAS, iar apoi era nemulţumit de decizia TAS privind contractul cu Piţurcă, şi apoi se ducea în instanţele civile nu era niciun fel de problemă. Noi o să încercăm să lămurim instanţa că a încălcat prevederile sportive."

Mircea Sandu a respins şi acuzaţia procurorilor DNA potrivit cărora el şi şeful LPF, Dumitru Dragomir, i-ar fi influenţat pe membrii Comitetului Exectiv al FRF să voteze excluderea Universităţii. Dimpotrivă, susţine Sandu, el chiar le-a atras atenţia membrilor Comitetului Executiv că nu au nicio presiune să voteze cum doresc.

"E absurd să fim incriminaţi, eu şi Dragomir, de influenţarea membrilor (nr. - Comitetului Executiv) prin autoritate. Culmea e că ieri am luat stenograma şedinţei de atunci şi, după ce s-a făcut votul, am insistat asupra faptului că este dreptul fiecăruia să voteze cum doreşte şi că nu există nicio presiune din acest punct de vedere. Parcă am ştiut să atrag atenţia în Comitetul Executiv asupra acestui fapt. Iar stenograma a avut-o şi DNA-ul. Atunci au fost zece voturi pentru excluderea Craiovei, iar doi s-au abţinut. Faptul că Dragomir spune la un moment dat: «Dar de ce nu s-a dus la TAS» e considerată influenţare, faptul că eu am un dialog cu directorul juridic al FRF, ca să ne lămurim, este o influenţare", a menţionat conducătorul de Casa Fotbalului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au atras atenţia asupra faptului că Liga Profesionistă de Fotbal, în 2010, a trimis drepturile băneşti TV ale clubului Gloria Bistriţa soţiei lui Mircea Sandu, deci nu clubului sportiv. În replică, preşedintele FRF precizează că banii au fost viraţi în contul unui împrumut pe care soţia sa l-a acordat clubul patronat de Jean Pădureanu, împrumut garantat cu cota din drepturile TV.

"Doamna Elisabeta Sandu a încheiat un acord de împrumut cu Gloria Bistriţa. Doamna Sandu a avut, are şi va avea suficient de mulţi bani personal dobândiţi în Germania cu fostul soţ. Împrumutul s-a făcut în baza unei prietenii mai vechi între fostul soţ al doamnei Sandu şi domnul Pădureanu, fără a încălca vreo prevedere legală. Actele s-au semnat în faţa notarului, banii au fost înregistraţi în contabilitatea clubului. La solicitarea clubului din Bistriţa, LPF a garantat împrumutul cu cota ce trebuia încasată de echipă din drepturile TV, s-a efectaut şi un control de către organele abilitate la Bistriţa şi nu s-a constatat nicio încalcare a legii. Şi e corect, pentru că nu s-a eludat legea nici când Oţelul Galaţi a luat credit de la o bancă şi a garantat tot cu scrisoarea cu drepturile TV. Şi Steaua s-a dus tot cu scrisoare de garanţie din partea Ligii", a explicat Sandu.

"DNA-ul leagă puţin chestiile astea, dar este cu totul diferit ce a făcut Mititelu. Mititelu a dat contul altei societăţi, pentru că el era în insolvenţă. Şi atunci ca să nu execute statul banii i-a dirijat în altă parte. Asta e o înşelăciune, nu ştiu de ce DNA-ul nu a ţinut cont de această problemă", a continuat preşedintele FRF.

El a adăugat că, până în prezent, Universitatea Craiova nu a cerut reînscrierea în Liga a II-a, aşa cum a hotărât Adunarea Generală a FRF. "Există însă viitor pentru Universitatea Craiova. Am văzut că se mişcă ceva cu domnul Stroe, cu Primăria, cu Pavel Badea, cu Mihai Rotaru... m-aş bucura ca Universitatea Craiova să se înscrie anul acesta în Liga a II-a acolo unde are drept să participe. Nu avem nicio cerere de înscriere. Au timp până pe 15 iulie să se înscrie", a spus oficialul federaţiei.

Sandu a mai spus că nu poate fi suspendat din funcţia de preşedinte al FRF, pentru că nu este legal.

"Nu mi-e teamă că voi fi suspendat din funcţie, pentru că nu e prevăzut în lege. În loc să militaţi pentru adevăr, iar adevărul este că am aplicat legea şi că aveţi pe unul pe la UEFA care ar trebui susţinut care, cine ştie, acolo, fiind în interior, cu toţi oamenii cu care discută permanent, mai aduce şi un turneu final prin România. Hai, să îi dăm în cap, ăluia. Hai, să îi dea vreo 20 de ani, pentru că aşa vrea Mititelu", s-a adresat Sandu jurnaliştilor.

Mircea Sandu a citit un articol din publicaţia Lumea Justiţiei în care se arăta că Adrian Mititelu era cercetat pentru "săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional".

"Că tot vorbim de înşelăciuni, am găsit în ziarul Lumea Justiţiei, o acţiune deschisă în 2006, şi mă întreb ce fac instituţiile abilitate ale statului pentru că suntem în 2013. «Urmare a unei solicitări înregistrate la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism cu numărul 175/2013, vă facem cunoscut că cele trei sesizări ale ANAF şi DGFP Dolj fac obiectul verificărilor care sunt efectuate în 2006 aflat în lucru la structura centrală. În această cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de opt învinuiţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional» şi mai multe lucruri... deci iată pe unde se găseşte domnul Mititelu."

Şeful fotbalului românesc a mai declarat că FRF a fost chemată în judecată de un fost conducător de club.

"Teodorescu (n.r. - Adrian Teodorescu) a fost declarat persona non grata pentru că un club afiliat FRF ne-a informat şi apoi am făcut o anchetă, că el se ocupă de aranjamente de meciuri, de trânteli şi aşa mai departe. Şi atunci am supus în Comitetul Executiv şi l-am declarat persona non grata. După vreo doi ani, a venit Marius Stan şi ne-a spus că e un om bolnav şi că nu are din ce să îşi câştige existenţa şi a propus în Adunarea Generală ridicarea sancţiunii respective. Azi ne trezim cu băiatul că ne cere bani pentru că a fost declarat persona non grata. Foarte bine, ne judecăm", a menţionat Mircea Sandu.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, şi cel al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, informează DNA.

Sandu şi Dragomir sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată instituţiile conduse de cei doi, respectiv FRF şi LPF, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 2, primul termen fiind stabilit pentru 12 septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici