Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, condamnaţi la trei ani cu suspendare şi peste un miliard de lei despăgubire, împreună cu LPF şi FRF, către Universitatea Craiova. FRF va face recurs

Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost condamnaţi, luni, de Tribunalul Bucureşti, la câte trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, şi au fost stabilite despăgubiri către club de peste un miliard de lei , decizia instanţei nefiind definitivă.

Urmărește
6907 afișări
Imaginea articolului Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, condamnaţi la trei ani cu suspendare şi peste un miliard de lei despăgubire, împreună cu LPF şi FRF, către Universitatea Craiova. FRF va face recurs

Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, condamnaţi la trei ani cu suspendare şi peste un miliard de lei despăgubire către Universitatea Craiova

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis ca Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir să fie condamnaţi la trei ani de închisoare cu suspendare şi plata, de către fiecare, a unei amenzi penale de 80.000 de lei.

Amenzi au fost aplicate şi Ligii Profesioniste de Fotbal şi Federaţiei Române de Fotbal, în valoare de 370.000 de lei fiecare, însă decizia magistraţilor nu este una definitivă.

Totodată, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de către partea civilă SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA şi îi obligă pe Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Liga Profesionistă de Fotbal şi FRF la plata “sumei de 1 miliard 84 milioane 592 mii lei către partea civilă, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului şi la 10.527.634 lei, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii la achitarea debitului către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – ANAF”, se arată în decizia instanţei.

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club "U" Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii.

Ulterior, arată procurorii, la 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu "un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp".

În rechizitoriu se mai precizează că urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club "U" Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar aceştia au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, susţine DNA, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului.

"Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. şi totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei", mai precizează procurorii anticorupţie.

Suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, mai arată DNA. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Sandu Mircea, Dragomir Dumitru şi ale Ligii Profesioniste de Fotbal.

Oficialii Federaţiei Române de Fotbal au spus, prin intermediul unui comunicat de presă, că răspunzători pentru dezafilierea clubului Universitatea Craiova ar trebui să fie doar Dumitru Dragomir şi fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu.

"Federaţia Română de Fotbal consideră că deciziile membrilor fostei administraţii FRF în cazul dezafilirerii Universităţii Craiova au avut natură individuală şi subiectivă, astfel încât, pe cale consecinţă, şi răspunderea pentru aceste decizii ar trebui să fie una individuală.

Trebuie să facem o distincţie clară şi să disociem, astfel, voinţa personală a decidenţilor de la acel moment şi poziţionarea instituţiei Federaţia Română de Fotbal faţă de acest subiect.

Administraţia FRF are obligaţia de a apăra interesele fotbalului românesc şi ale instituţiei care guvernează fotbalul, astfel că va utiliza căile legale de atac la decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti." se arată în comunicatul postat pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Fotbal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici