- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mircea Sandu, verificat de DNA în legătură cu voturile pentru Euro 2012
Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi fac "verificări" în legătură cu posibile fapte de corupţie în urma cărora "anumiţi membri ai Comitetului Executiv al UEFA" ar fi favorizat două ţări în detrimentul alteia în contextul acordării dreptului de a organiza CE de fotbal din 2012.
Mircea Sandu, verificat de DNA în legătură cu voturile pentru Euro 2012 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Într-un comunicat de vineri, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că procurorii "s-au sesizat din oficiu" în acest caz, după ce în presa internaţională au apărut informaţii preluate apoi şi mass-media românească.
"Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi efectuează verificări privind presupuse fapte de corupţie în urma cărora anumiţi membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la organizarea Campionatului european de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul altei ţări", se arată în comunicatul de vineri al DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Singurul reprezentant al României în Comitetul Executiv al UEFA este preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu.
Presupusul caz de corupţie privind atribuirea organizării Campionatului European de fotbal Ucrainei şi Poloniei a apărut după ce Spyros Marangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, a acuzat în presa internaţională că patru membri ai Comitetului Exccutiv al UEFA ar fi fost mituiţi înaintea votului din aprilie 2007.
Marangos, care nu a precizat niciun nume, a susţinut, într-un interviu publicat joi de cotidianul italian Gazzetta dello Sport, că dintre cei opt membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat în favoarea Ucrainei şi Poloniei, patru au fost mituiţi, el spunând că deţine probe clare în acest sens, în timp ce alţi trei au votat corect. Un al optulea membru este bănuit de corupţie, dar nu există probe în acest sens.
Spyros Marangos a declarat că un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor.
Gazzetta dello Sport a întocmit o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului. Votul pentru desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret.
"În seif am dovezi şi am trei mărturii. A fost o mită de nouă milioane de euro, iar trei milioane erau în interiorul unui ursuleţ de pluş. În Germania se vorbeşte şi despre a cincea persoană, dar eu nu am dovezi", a spus Marangos, pentru cotidianul italian.
Fostul oficial cipriot a precizat că este dispus să arate toate informaţiile pe care le deţine, dar doar în Cipru şi numai în prezenţa unui avocat şi a reprezentanţilor unei autorităţi publice cipriote.
"Personal, nu îmi este teamă. Vreau să merg până la capăt. Dar mi-e teamă pentru soţia mea, pentru copii, prieteni, martori, avocaţi şi chiar pentru voi, jurnaliştii", a adăugat Marangos.
Spyros Marangos a mai spus că a început să strângă informaţii privind voturile pentru atribuirea organizării Euro-2012 după ce a văzut că există "acţiuni suspecte", înainte de desemnarea organizatoarei.
"Înainte de ziua votului am remarcat acţiuni suspecte. Ştiam că Surkis (n.r. - preşedintele federaţiei ucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: să obţină organizarea Euro-2012 cu orice preţ. Şi am început să mă informez", a explicat Marangos.
Mircea Sandu a dat publicităţii, vineri, un comunicat, în care asigură opinia publică de faptul că persoana sa "nu a fost şi nu va fi niciodată asociată cu ceea ce înseamnă corupţie".
"Spyros Marangos nu pomeneşte niciun nume şi nicio ţară, declaraţiile sale fiind făcute la modul general. Cotidianul La Gazzetta dello Sport publică o hartă, sugerând cum s-ar fi votat atribuirea Euro-2012. Mai mult, în subsolul hărţii, ziarul italian specifică faptul că, în condiţiile în care votul a fost secret şi fără a se putea afirma cu certitudine cine cu cine a votat, membrii Comitetului Executiv al UEFA din patru dintre cele şapte ţări prezumtiv pro-Polonia şi Ucraina ar fi votat în schimbul unor sume de bani. Şi atunci, unde este pomenit numele Mircea Sandu? De unde până unde bănuiala care ar plana asupra sa?", se arată în comunicatul postat pe site-ul FRF.
Totodată, Sandu cere instituţiilor media care au asociat în mod tendenţios numele său cu acest caz să dezmintă "minciunile şi, implicit, dezinformările" publicate.
Joi, într-o intervenţie telefonică la sport.ro, Sandu a declarat că este posibil ca acuzaţiile lui Marangos să fie o consecinţă a faptului că a fost dat afară de preşedintele Federaţiei Cipriote de Fotbal, Mario Lefkaritis.
"Să vedem pe cine s-a supărat. Dacă s-a supărat pe Mario (n.r. - Mario Lefkaritis, preşedintele federaţiei cipriote şi membru în Comitetul Executiv al UEFA), o fi că l-a dat afară din federaţie", a explicat Mircea Sandu, bun prieten cu Mario Lefkaritis.
Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (preşedintele UEFA, Franţa), Şenes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) şi Mircea Sandu (România).
Pe 18 aprilie 2007, organizarea Campionatul European din 2012 a fost atribuită Ucrainei şi Poloniei, candidatura celor două ţări primind opt voturi faţă de cele patru acordate Italiei. Atunci a mai existat o candidatură, cea comună a Ungariei şi Croaţiei, dar aceasta a fost eliminată în primul tur de scrutin.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO