- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (10.09.2015, 13:02)
- Adrian Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naţionala de rugby duce semnele populare româneşti la Cupa Mondială din Anglia - FOTO
Componenţii naţionalei de rugby vor duce la Cupa Mondială din Anglia o parte din tradiţia străveche românească, prin simbolurile Soarelui, funiei sau coarnelor de berbec, alese chiar de către sportivi pentru a fi reprezentate pe echipamentul de joc.
Urmărește
927 afișări
Naţionala de rugby duce semnele populare româneşti la Cupa Mondială din Anglia (Imagine: Mihai Dascalescu / Mediafax Foto)
Ioana Corduneanu, creatoarea modelelor imprimate pe tricourile sportivilor, a declarat pentru MEDIAFAX că rugbiştii au fost foarte receptivi la ideile propuse şi au ales motivele care aveau legătura cu forţa echipei.
"Sportivii au fost foarte atenţi şi foarte receptivi. Înainte de a decide modelele, am făcut o vizită împreună la Muzeul Ţăranului Român şi le-am povestit mai multe, pentru a putea să aleagă în cunoştinţă de cauză. Le-am explicat, le-am dat mai multe variante şi ei şi-au ales ceea ce au crezut că-i reprezintă. Ei le-au ales în special pe cele legate de forţă, coarnele berbecului şi celelalte. Soarele există în mai toate culturile, a fost un simbol al primilor agricultori. Ideea este cine mai crede în el, nu contează cine l-a inventat. La noi lingurile au simbolul soarelui, străchinile de Horezu la fel. Soarele se regăseşte în colindatul de ceată bărbătească inclus în patrimoniul UNESCO, pe salbe. Toate acestea demonstrează că e viu aşa cum a fost şi acum 5.000 de ani. Poate nu identic, a fost adaptat, dar s-a păstrat viu", a afirmat Corduneanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu s-a plimbat în avioanele închiriate de Nordis
-
Scholz îi spune „nein” lui Zelenski: Germania nu va livra Ucrainei rachete Taurus, în ciuda deciziei SUA
-
Veşti bune pentru şoferi. Se deschide un nou tronson de 31 de kilometri din Autostrada Moldova
-
O ţară din UE interzice mamele surogat. Ce sancţiuni ar putea primi cei care nu se conformează
Designerul a precizat că soarele a fost special ales pentru echipamentul principal, cu tricou galben, şort albastru şi jambiere roşii, în timp ce tricourile de rezervă poartă însemnele gorjene făcute celebre de Dincă Schileru, primul ţăran român ajuns în Parlamentul României: "A contat şi culoarea galbenă de pe echipamentul de joc în alegerea făcută. Am auzit odată, referitor la echipa naţională de fotbal, că râdeau adversarii că sunt mămăligi. Dar noi am vrut să transmitem că galbenul nu vine de acolo, din contră, galbenul e soarele nebiruit, e una dintre culorile noastre naţionale. Şi a fost purtat pe costume cu mult înainte de a fi ales culoare naţională. Echipamentul de rezervă se aseamănă cu al pandurilor, cu vestele schilereşti, costumul schileresc din Gorj, care a fost dus la maximum de rafinament de Dincă Schileru, nepot de pandur de-al lui Tudor Vladimirescu. Am folosit fundalul alb, aşa cum se foloseşte şi pe portul popular, cum e şi la scris, cu negru se încrustează informaţii".
Pentru Cupa Mondială din Anglia, "stejarii" vor avea pe tricoul galben trei simboluri diferite ale Soarelui pe partea din faţă, în timp ce pe spate este imprimată o coloană formată tot din desene simbolizând Soarele. În tradiţia românească, cercul este asociat cu chipul Soarelui, semn masculin, si cu vatra focului, desprinsă din Soare. Simbolurile solare reprezintă mişcarea circulară, perpetuă, energia fără sfârşit.
Echipamentul de rezervă al naţionalei de rugby, tricou alb şi şort negru, are imprimate motive împrumutate din costumul schileresc. Simbolul funiei regăsit aici defineşte un spatiu protejat în cultura tradiţională (poarta, biserica) sau, în formă delicată, îi protejează pe cei vulnerabili, purtat la încheieturi, drept Mărţişor. Stilul dezvoltat în sud-vestul ţării a împodobit straiele purtate de pandurii lui Tudor Vladimirescu sau de Iancu Jianu.
Ioana Corduneanu, de profesie arhitect, a ales să se dedice semenelor cusute pe portul popular românesc în timpul unui târg de design internaţional, când a aflat că lumea întreagă va fi atrasă din ce în ce mai mult de obiceiurile strămoşeşti.
"Am participat la un târg internaţional de design la Berlin prin 2011 şi am aflat că va urma un trend internaţional inspirat din motivele tradiţionale. Mi-am dat seama că în România nu le cunoaşte nimeni şi că nu sunt puse la dispoziţia designerilor. Şi ştiind că nimeni nu va face nimic, am făcut eu o bază de date, unde am arhivat tot ceea ce ştiam. Cu Federaţia Română de Rugby colaborez de doi ani. M-au găsit pe Google, au căutat «motive tradiţionale româneşti», după ce căutaseră şi la Muzeul Ţăranului Român. Pe Google m-am îngrijit să pun taguri la toate materialele şi au ajuns uşor la mine", a mai spus Corduneanu.
Motivul pentru care a ales să colaboreze cu federaţia de rugby în realizarea designului pentru tricourile de joc a fost determinarea acestora şi buna relaţie cu sportivii: "Vă spun sincer că eu mă aşteptam la echipa de gimnastică să abordeze acest stil, mai ales că ia este mult mai bogată în semne. Stăteam în aşteptare şi mă gândeam cum ar fi, dar m-am bucurat că a venit propunerea de la rugby. Şi ruşii au avut echipamentul olimpic pe aceeaşi temă, face parte tot din trendul ăsta de care vă spuneam, început prin 2011. Toată lumea încearcă să-şi pună ştampila, să-şi afirme clar identitatea pentru că oamenii chiar au nevoie de asta. Dacă nu ar avea nevoie, nu ar fi prins atât de bine. Am mai primit propuneri de colaborare şi din partea altor echipe româneşti, dar vagi. Nu au fost aşa puşi pe treabă şi de aceea nu m-am aruncat. Mi-a plăcut că oamenii din federaţia de rugby au ştiut exact ce vor".
Întrebată dacă oamenii mai au timp şi răbdare să caute în trecut pentru a regăsi valorile tradiţionale, Ioana Corduneanu a spus că ideile bune ale strămoşilor pot fi adaptate prezentului. "Toate ideile astea se pot recicla şi reciclarea este una dintre ideile de bază pe care ni le transmite tradiţia. Tradiţia ne spune că trebuie să îţi iei energia din lucrurile care nu se termină niciodată. Bateriile solare s-au inventat la mii de ani distanţă de când oamenii aflaseră că trebuie să-ţi iei energia din soare, din vânt şi din apă. E loc de inspiraţie şi cred că oamenii ar putea prelua idei din trecut, care au funcţionat şi să le adapteze în prezent. Pentru că nu e nevoie să trăieşti ca în trecut, dar poţi lua ideile bune de acolo. Trebuie să facem şi educaţie însă, de aia am făcut şi blogul şi grupul de cusut. Şi sportul poate fi o modalitate. Pentru copii, sportivii sunt singurii eroi care le-au mai rămas, aşa cum este construită societatea de astăzi. Pe timp de pace, sportivii sunt eroii copiilor şi asta este foarte important", a mai spus designerul.
Replici ale tricourilor pe care le vor purta rugbiştii români la Cupa Mondială din Anglia pot fi achiziţionate on-line, de pe site-ul www.rugbyshop.ro, la preţul de 280 de lei.
La Cupa Mondială de rugby din Anglia, România va evolua în Grupa D, având programate următoarele meciuri: cu Franţa, în 23 septembrie la Londra; cu Irlanda, în 27 septembrie la Londra; cu Canada, în 6 octombrie la Leicester; cu Italia, în 11 octombrie la Exeter.
Citeşte şi: Lotul României pentru Cupa Mondială de rugby
Citește pe alephnews.ro: Ungaria critică aprobarea lui Joe Biden pentru ca Ucraina să lovească Rusia cu arme americane. Szijjártó: „E un ultim atac asupra noii realități”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Lotul României pentru Cupa Mondială de rugby
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia administrației Biden
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal D: „A tras sforile!” Detalii picante
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Marian Vanghelie scapă de condamnarea de 11 ani. Magistrații au amânat procesul pentru 7 februarie 2025. Faptele se prescriu pe 17 decembrie 2024
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe