Din 2014, monoposturile din Marele Circ vor fi echipate cu motoare turbo V6 de 1,6 litri, mai grele decât actualele propulsoare V8 de 2,4 litri. Din acest motiv, FIA a modificat geutatea minimă a unui monopost de la 642 de kilograme la 690 de kilograme, însă primele estimări făcute de echipe arată că noile motoare cântăresc mai mult decât s-a prevăzut.
Dacă greutatea pilot plus maşină este sub cea prevăzută de regulament, mecanicii adaugă lest în anumite locuri ale monopostului pentru a ajunge la valoarea admisă şi pentru a obţine o repartizare mai bună a masei.
Astfel, piloţii sunt nevoiţi să slăbească pentru a îmbunătăţi performanţele monoposturilor. Britanicul Jenson Button, de la McLaren-Mercedes, apreciază că, la cinci kilograme în plus avute de un pilot, timpul înregistrat pe turul de pistă creşte cu două zecimi de secundă.
Cu cele 74 de kilograme ale sale, la o înălţime de 1,84 de metri, Nico Hulkenberg este unul dintre cei mai grei piloţi de pe grila Formulei 1. Însă germanul nu are de gând să slăbească. „Nimeni de la Lotus nu mi-a spus că greutatea mea ar reprezenta o problemă. Sunt cum sunt şi nu pot schimba nimic”, a spus sportivul.
Eric Boullier, managerul echipei Lotus, a declarat că preferă piloţii talentaţi, rămânând în sarcina inginerilor găsirea unor soluţii pentru a reduce greutatea. „Eu prefer ca piloţii să aibă talent şi ca inginerii să lucreze pentru a uşura maşina. Este adevărat că, pe hârtie, zece kilograme înseamnă vreo trei zecemi de secundă pe tur, dar obiectivul nostru este de a fi la limita autorizată (n.r. – fără lest). Şi în acest caz nu e nicio problemă”, a spus Boulier.
Locul 4 ocupat de Nico Hulkenberg la ultimul Grand Prix, desfăşurat pe circuitul sud-coreean Yoengam, reprezintă cea mai bună performanţă din cariera sa. El va concura din nou, duminică, la Marele Premiu al Japoniei de la Suzuka.