- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (15.05.2014, 18:49)
- Adrian Ţone
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolae Badea îl acuză de incapacitate financiară şi managerială pe Negoiţă
Fostul acţionar al FC Dinamo Nicolae Badea îl acuză, într-un comunicat de presă, pe actualul proprietar al clubului, Ionuţ Negoiţă, de incapacitate financiară şi managerială în conducerea clubului, pe care l-a achiziţionat urmărind "investiţii imobiliare într-o zonă centrală".
Urmărește
263 afișări
Nicolae Badea îl acuză de incapacitate financiară şi managerială pe Negoiţă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Badea a răspuns, astfel, acuzelor formulate de Negoiţă, care a justificat solicitarea privind deschiderea procedurii de insolvenţă a societăţii care administrează FC Dinamo prin datoriile făcute de fosta conducere a clubului.
"«Deceniul criminal» invocat de dl Negoiţă a însemnat pentru istoria Dinamo titluri de campioni, cupe şi supercupe ale României, participări în preliminariile Ligii Campionilor şi Europa League, inclusiv în grupele Europa League. Ori, în condiţiile jafului invocate, clubul nu ar fi putut să realizeze performanţele sportive menţionate. Din păcate, grandomania, dar mai ales planul secret şi eşuat al dlui Negoiţă de realizare a unei investiţii imobiliare de mare anvergură într-o zona centrală a Bucureştiului, l-au împins pe acesta să încerce lumina reflectoarelor şi primele pagini ale ziarelor în ipostaze de investitor, om de afaceri dornic să continue tradiţia lui Dinamo de obţinere a performanţei sportive, un fapt devenit obişnuinţă pentru iubitorii culorilor alb-roşii în «deceniul criminal» invocat. Disponibilitatea şi aducerea în prim plan, în cadrul fiecărui interviu acordat în ultimele 6 luni, de încercări de cooptare/vânzare a clubului către un nou partener, începerea executării silite de către unii furnizori şi «lovitura de graţie» oferită prin introducerea cererii de insolvenţă, nu fac altceva decât să confirme cele de mai sus şi totodată să ne îndrepte atenţia către o incapacitate financiară şi managerială în tratarea cu responsabilitate, seriozitate şi corectitudine a activităţii unui club de fotbal", se arată în comunicatul semnat de Nicolae Badea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Fostul preşedinte al CA al FC Dinamo consideră că actuala conducere a clubului a dat dovadă de lipsă de viziune şi strategie în afaceri: "Eşecurile apărute în ultimul an de activitate al lui Dinamo, gen pierderea unor meciuri oficiale, dificultăţile financiare «rostite» a fi regăsite cu titlu de noutăţi după luna martie 2013, precum şi această permanentă căutare de a identifica alţi vinovaţi (jucători, foşti acţionari, parteneri culpabili) nu fac altceva decât să evidenţieze o lipsa de viziune şi strategie în afaceri, de simţ practic de analiză şi evaluare a situaţiilor apărute, dar mai ales o lipsa de comunicare. În final, îmi exprim regretul faţă de modalitatea prin care noul acţionar înţelege să continue proiectul Dinamo (New Dinamo). Totodată, las posibilitatea iubitorilor de fotbal, şi în special, suporterilor dinamovişti, să evalueze şi să analizeze cele comunicate de dl. Negoiţă în cadrul scrisorii deschise şi închei printr-un vechi proverb din literatură română «Cine se scuză se acuză»".
Badea contestă faptul că noul proprietar Ionuţ Negoiţă ar fi investit în club 14 milioane de euro, aşa cum susţine. Fostul acţionar a precizat că FC Dinamo avea datorii de 15.5 milioane de euro la finalul anului 2012 şi de încasat aproape opt milioane de euro în 2013.
"Investiţia de 14 milioane euro în perioada martie 2013-martie 2014 este foarte puţin credibilă, prin prisma transferurilor efectuate de Dinamo în această perioada, precum şi a neonorării angajamentelor de plată asumate la momentul preluării pachetului majoritar faţă de diverşi parteneri ai lui Dinamo. Conform informaţiilor publice disponibile, la finele anului 2012, totalul datoriilor lui Dinamo se situau în jurul valorii de 15,5 milioane euro (din care aproximativ 50 la sută aveau termen de rambursare peste 1 an), din care valoarea împrumuturilor acordate de foştii acţionari era de circa 7 milioane de euro (împrumuturi tranzacţionate către dl. Negoiţă la un preţ de aproximativ 25 la sută din valoarea acestora), împrumuturi contractate de la bănci circa 5 milioane euro (credit de investiţie achiziţie Baza Săftica, achiziţie apartamente cu destinaţia de locuinţe pentru jucători, anticipare drepturi TV), soldul furnizorilor de aproximativ 1.450.000 euro, restul fiind datorii către bugetul de stat, jucători şi staful administrativ. Totodată, trebuie să avem în vedere încasările pentru anul 2013 în valoare de aproximativ 7,9 milioane euro, rezultate din creanţele pe care Dinamo le avea de încasat la finele 2012 de circa 1,7 milioane euro, încasările rezultate din vânzarea jucătorilor de 2,5 milioane euro, drepturi TV de circa 2,5 milioane euro, contracte de pubilicitate aproximativ 1,2 milioane euro", a explicat fostul acţionar.
Nicolae Badea a precizat că hotărârea lui Negoiţă de a achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni a venit în urma unei evaluări făcute timp de nouă luni asupra situaţiei financiare. Decizia de a obţine declararea stării de insolvenaţă a societăţii care administrează clubul are, în opinia lui Badea, intenţia vădită de a genera pierderi creditorilor FC Dinamo.
"Decizia dlui Negoiţă de achiziţie a pachetului majoritar al clubului a fost fundamentată de către acesta în cadrul evaluării şi due-diligence-ului efectuat pe parcursul a aproximativ 9 luni asupra elementelor de activ şi pasiv ale societăţii, elemente cunoscute de altfel şi prin prisma funcţiei de administrator (membru al Consiliului de Administraţie) deţinute în cadrul societăţii (facsimile bilanţ 2012, aprobat de actionarii Dinamo). Taxa de publicitate, invocată ca paravan al deciziei de intrare în insolvenţă, reflectă un calcul dorit eronat prin simplul fapt că procentul de 3 la sută se aplică exclusiv asupra contractelor de publicitate, de unde rezultă faptul că doar valoarea contractelor de publicitate încheiate de Dinamo în perioada 2008-2012 ar fi trebuit să fie de aproximativ EURO 15 milioane. Ori, în contextul financiar prezentat mai sus şi aferent anului 2012 şi în baza unei comparaţii cu finalul anului 2013, se poate observă cu uşurinţă că nu există temei pentru declararea unei stări de insolvenţe, decât în condiţiile unor intenţii vădite de a genera pierderi creditorilor lui Dinamo", a mai subliniat Badea.
Într-o scrisoare deschisă, actualul acţionar al FC Dinamo, Ionuţ Negoiţă, a precizat miercuri că "deceniul criminal" şi datoriile acumulate în perioada în care clubul a fost în propietatea foştilor acţionari au condus la decizia de a solicita intrarea în insolvenţă a societăţii.
Citeşte şi:
FC Dinamo a depus dosarul pentru a intra în INSOLVENŢĂ. Negoiţă: Este singura soluţie pentru ca viitorul lui Dinamo să existe
"Am preluat clubul Dinamo Bucureşti în luna martie a anului trecut. Judecând în mare parte cu sufletul, am simţit atunci că trebuie să salvez acest club. Şi am făcut-o, clubul Dinamo obţinând în două rânduri licenţă necesară pentru a rămâne în prima Liga. Efortul a fost unul enorm şi a însemnat o investiţie de peste 14 milioane de euro. Faţă de ultimii ani, în condiţiile unor datorii enorme moştenite în urmă unui deceniu criminal din istoria lui Dinamo, am reuşit să aducem echipa pe un loc patru, pentru prima oară după o lungă perioada în care formaţia s-a clasat sub această poziţie. Vorbeam despre un deceniu criminal din istoria lui Dinamo, pentru că acest club a fost jefuit în mai multe feluri de-a lungul acestei perioade, fie că vorbim despre episoade clare astăzi, precum Dosarul Transferurilor, fie despre episoade ce s-au petrecut în spatele uşilor închise. Astfel, au rezultat transferuri, contracte cu jucători ori contracte comerciale foarte păguboase pentru club, dar extrem de avantajoase pentru unii dintre foştii acţionari sau firmele acestora. Rezultatul jafului a fost unul extrem de dureros şi palpabil: un club afundat în datorii, aproape fără nicio şansă la viitor", a declarat, miercuri, Negoiţă.
Tribunalul Bucureşti a stabilit ca termen data de 28 mai pentru analizarea solicitării SC Dinamo 1948 SA, societatea care administrează gruparea de fotbal condusă de Ionuţ Negoiţă, privind deschiderea procedurii de insolvenţă.
Instanţa va analiza cererea FC Dinamo şi în cazul în care o va accepta va numi un administrator judiciar. Acesta din urmă va întocmi tabelul preliminar de creanţe până la un termen stabilit de Tribunalul Bucureşti.
Omul de afaceri Ionuţ Negoiţă a devenit acţionar majoritar la FC Dinamo, în luna martie 2013, după ce a preluat pachetele deţinute de Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu.
Negoiţă a intrat în acţionariatul grupării dinamoviste la începutul lunii august 2012, când a cumpărat, pentru o sumă de "câteva milioane" de euro, un pachet de 30 la sută din acţiunile clubului rămase în proprietatea lui Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu după retragerea lui Cristian Borcea. O proporţie de 10 la sută din acţiunile FC Dinamo se află în portofoliul vechii societăţi care a administrat gruparea "alb-roşie".
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe