Noi dezvăluiri despre Lance Armstrong. Ce metode folosea americanul pentru a se dopa - FOTO

Rutierul american Tyler Hamilton, fost coechipier cu Lance Armstrong la echipa US Postal, a declarat, în cartea sa autobiografică, că septuplul câştigător al Turului Franţei se comporta ca un agent secret atunci când venea vorba de doping.

Urmărește
1358 afișări
Imaginea articolului Noi dezvăluiri despre Lance Armstrong. Ce metode folosea americanul pentru a se dopa - FOTO

Lance Armstrong (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, Hamilton susţine că la echipa US Postal dopingul era instituţionalizat, informează Daily Mail.

În cartea sa "In The Secret Race: Inside the Hidden World of Tour de France: Doping, Cover-ups and Winning at All Costs" (n.r. - În cursa secretă: În interiorul lumii ascunse a Turului Franţei: Doping, acoperiri şi victoria prin orice mijloace), Hamilton a declarat că fosta echipă a lui Armstrong "era cu doi ani înaintea tuturor în ceea ce priveşte activităţile legate de doping, în timp ce Armstrong era agentul secret din spatele acestui plan, el asigurându-se că membrii echipei pot lua EPO (n.r. - eritropoetină) fără a fi prinşi".

"Stăteam în bucătăria lui Lance când ne-a prezentat planul: el urma să îl plătească pe Philippe (n.r. - grădinarul lui Armostrong şi omul bun la toate) pentru a ne urma pe motocicletă în Turul Franţei, iar acesta căra un termos plin cu EPO şi avea un telefon cu cartelă pre-pay. Când aveam nevoie de «Edgar» (n.r. - EPO), Philippe trecea prin trafic şi făcea livrarea. Simplu, rapid la intrare şi la ieşire. Fără niciun risc. Pentru a fi discret, Philippe îi aproviziona doar pe căţărători, cei care aveau nevoie cel mai mult: Lance, Kevin Livingston şi cu mine. «Los Amigos del Edgar» (n.r. - prietenii lui Edgar). Din acel moment, Philippe nu mai era Philippe, omul bun la toate, Lance, Kevin şi cu mine îl numeam «Motoman»", a afirmat Hamilton.

Tyler Hamilton a explicat că Lance Armstrong radia atunci când vorbea despre acest plan. "Lance pur şi simplu radia când îmi povestea de plan, îi plăcea toată această treabă de agent secret ca MacGyver (n.r. - după personajul care dă numele serialului omonim). Francezii ne puteau controla toată ziua şi nu ar fi găsit nimic. În afară de asta, eram siguri că şi celelalte echipe aveau propria lor versiune a omului pe motocicletă. De ce nu ar fi făcut-o? Lance venea după cancer şi nu avea de gând să aştepte ca lucrurile să se întâmple, el urma să le facă să se întâmple", a adăugat Hamilton.

Tyler Hamilton a mai precizat că Armstrong era bântuit de ce ar fi putut face celelalte echipe. "Regula de aur a lui Lance era: orice ai face, ceilalţi nenorociţi vor face mai rău", a menţionat Hamilton.

Mărturisirile lui Tyler Hamilton vin într-un moment delicat în ceea ce priveşte dopingul în ciclism, după ce agenţia americană antidoping a decis să îi retragă lui Armostrong toate cele şapte titluri câştigate în Turul Franţei, după ce texanul a anunţat că nu se va mai apăra contra acuzelor ce îi sunt aduse.

Hamilton şi Armstrong au fost coechipieri din 1998 până în 2001, perioadă în care texanul a cucerit trei Tururi ale Franţei.

Lance Armstrong nu a picat niciun test doping, un argument în plus pentru susţinătorii americanului în ceea ce priveşte nevinovăţia sa. "Acele teste nu erau teste doping, erau mai mult teste de disciplină şi de inteligenţă. Dacă erai precaut şi atent, te puteai dopa şi în 99 la sută dintre cazuri nu ai fi fost prins. Ei aveau doctorii lor, dar şi noi îi aveam pe ai noştri, iar ai noştri erau mai buni. Plătiţi mai bine, desigur", a conchis Hamilton.

Rutierul Lance Armstrong a primit interdicţie pe viaţă şi a fost deposedat de toate rezultatele sportive obţinute din 1998 până în prezent, între care şi şapte victorii în Turul Franţei, a anunţat, la 24 august, Agenţia Americană Antidoping.

Anunţul a survenit la scurt timp după ce rutierul, retras din activitate în 2011, a declarat că renunţă la lupta judiciară cu USADA, care îl acuză de dopaj de-a lungul carierei sale. Armstrong, care şi-a reafirmat, la 23 august, nevinovăţia, a luat acestă decizie după ce tribunalul federal din Austin, Texas, i-a respins recursul formulat împotriva USADA, ceea ce a permis agenţiei antidoping să-şi continue ancheta cu privire la sportivul de 40 de ani.

Agenţia antidoping l-a acuzat pe Armstrong că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sangvine, începând din 1996. Americanul, care s-a retras anul trecut din activitate, a depus plângere la un tribunal federal încercând să oprească ancheta USADA, însă a pierdut.

Agenţia antidoping din SUA a primit undă verde, la finalul lunii iunie, din partea unui comitet de experţi independenţi, pentru a-l pune oficial sub acuzare pe Armstrong şi pe cinci colaboratori ai săi, printre care fostul său director sportiv, belgianul Johan Bruyneel, şi pe fostul preparator fizic al ciclistului american, Michele Ferrari.

Agenţia susţine că deţine mărturii care demonstrează că Armstrong şi cinci dintre foştii săi colaboratori au fost implicaţi într-o operaţiune de dopaj, între 1998 şi 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici