O campioană olimpică ucraineană îi îndeamnă pe sportivii ruşi să vorbească împotriva războiului

Atleta ucraineană Yaroslava Mahuchikikh a adresat un mesaj sportivilor ruşi şi belaruşi, după ce a câştigat proba atletică de săritira în înălţime, stabilind şi un nou record mondial.

Urmărește
258 afișări
Imaginea articolului O campioană olimpică ucraineană îi îndeamnă pe sportivii ruşi să vorbească împotriva războiului

O campioană olimpică ucraineană îi îndeamnă pe sportivii ruşi să vorbească împotriva războiului

Războiul din Ucraina devine o constantă în această ediţie a Jocurilor Olimpice, sportivii din această ţară au făcând referiri constante la situaţia din ţara lor.

15 sportivi din Rusia şi Belarus concurează ca neutri la Jocurile Olimpice Paris 2024. Li s-a permis să participe pe baza faptului că nu pot concura sub steagul ţării lor, medaliile lor nu contează pentru Rusia, iar regulile stipulau că trebuie să respingă războiul sau orice relaţie cu Rusia.

Acestor sportivi care concurează la Paris li s-a adresat Yaroslava Mahuchikikh după ce a sărit 2,10 metri, câştigând aurul pentru Ucraina şi doborând recordul mondial.

Ea şi-a dedicat medalia olimpică de aur la săritura în înălţime celor 500 de sportivi şi antrenori care au murit de la invazia Ucrainei. Delegaţia acestei ţări este cea mai mică din istoria sa: mulţi sportivi au murit, alţii au fugit, iar cei care au rămas au avut multe dificultăţi în a se antrena în condiţii normale într-un context de război. Ea însăşi era plecată din ţara sa când a avut loc invazia.

Celălalt mesaj, în afară de cel pentru compatrioţii săi, a fost pentru sportivii ruşi de la Paris, cărora le-a cerut în mod explicit să critice Rusia şi războiul, deşi, teoretic, statutul de neutru impune o verificare prealabilă a acestui lucru.

„Ei nu au spus nimic împotriva acestui război", a spus ea, arătându-se dezamăgită de acest lucru şi adăugând că nu ştie „cum este posibil să concurezi" la Jocurile Olimpice fără să vorbeşti despre ceea ce s-a întâmplat.

„Jocurile Olimpice sunt despre pace", a spus ea. Duminică, jucătoarea rusă de tenis Diana Shnaider, în vârstă de 20 de ani, a refuzat să vorbească despre politică: „Sunt aici pentru a vorbi despre tenis", a declarat ea reporterilor după ce a câştigat o medalie de argint.

Mahuchikh a declarat că a fost „teribil" faptul că Rusia a ridiculizat ideea unui armistiţiu olimpic şi a avansat cu invazia, aflată acum în al treilea an. „Nu este posibil să concurezi cu teroriştii", a spus ea.

De asemenea, ea a criticat organizatorii Jocurilor Olimpice pentru că au „standarde duble", arătând pe de o parte „solidaritate cu noi" şi permiţând în acelaşi timp sportivilor ruşi şi belaruşi să concureze.

Global Rights Compliance, o fundaţie pentru drepturile omului cu sediul la Haga, a declarat luna trecută că două treimi dintre sportivii ruşi aprobaţi de CIO pentru a concura ca neutri şi-au exprimat sprijinul pentru invazia Moscovei sau au legături cu armata. Jurnaliştii ruşi au fost şi ei verificaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici