Paris 2024 va avea o pistă de atletism mov de fabricaţie italiană

  • Pista de atletism pentru Jocurile Olimpice de la Paris va fi realizată în Italia.
  • Aceasta va avea o culoare mov intens, cu o suprafaţă personalizată.
  • Producătorii consideră că ar putea fi cea mai rapidă de până acum pentru atleţii care caută performanţe de top în acest sport.
Urmărește
82 afișări
Imaginea articolului Paris 2024 va avea o pistă de atletism mov de fabricaţie italiană

Paris 2024 va avea o pistă de atletism mov de fabricaţie italiană

Compania italiană Mondo va fi responsabilă pentru fabricarea şi furnizarea pistei, unul dintre punctele de atracţie ale Jocurilor Olimpice din această vară de la Paris. Pista de la Paris va fi de un mov vibrant în loc de teracota tradiţională, ceea ce o va face să fie cea mai rapidă de până acum.

Originară din oraşul Alba, un orăşel cu puţin peste 30.000 de locuitori din sudul regiunii Piemont din Italia, aşezat printre podgorii între capitala Torino şi oraşul vecin Genova, Mondo a produs pentru prima dată pista pentru Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, în urmă cu aproape jumătate de secol.

Pentru cea de-a 13-a ediţie a Jocurilor Olimpice de la Paris, Mondo a dezvoltat Mondotrack EB, care va găzdui 46 dintre cele 48 de probe de atletism de pe Stade de France. Cele mai mari vedete din atletism, cum ar fi campioana mondială în exerciţiu la 100 m feminin, Sha'Carri Richardson, vor concura pentru gloria olimpică pe această suprafaţă purpurie.

Mondo susţine că pista va oferi performanţe mai bune decât cea folosită la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, unde au fost doborâte trei recorduri mondiale, inclusiv la 400 m garduri masculin şi feminin, stabilite de Karsten Warholm şi Sydney McLaughlin-Levrone.

„Am schimbat designul celulelor din stratul inferior al pistei în comparaţie cu ceea ce a fost folosit la Tokyo", a declarat Maurizio Stroppiana, vicepreşedinte al diviziei sportive a Mondo şi fiul unuia dintre cei doi parteneri fondatori, citat de insidethegames.

„Acest lucru reduce pierderea de energie pentru sportivi şi o returnează în cel mai bun punct posibil al mişcării lor", a adăugat el.

Cu toate acestea, Andrea Marenghi, şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare al companiei, precizează clar că Mondo nu poate „să facă tot ceea ce ne dorim". „Există criterii foarte stricte stabilite de CIO, deoarece cel mai important lucru este să protejăm sănătatea sportivilor şi să nu le compromitem tehnica. Sportivii sunt mai puternici ca niciodată, iar pista nu le oferă nimic din ceea ce nu au", a spus el.

El a confirmat că cele două culori noi, una pentru zonele de concurs şi cealaltă pentru zonele tehnice, vor fi folosite doar pentru Jocuri. „Am vrut să avem o culoare originală. Cele două nuanţe de mov-violet vor permite un contrast maxim pentru imaginile de televiziune, punând în evidenţă sportivii", a declarat fostul decatlonist Alain Blondel, şeful departamentului de atletism şi paraatletism al Paris 2024.

Pista se va întinde pe 21.000 de metri pătraţi şi, pe lângă culoarea sa care va atrage atenţia, va fi „verde" în ceea ce priveşte angajamentele de mediu luate în construcţia sa, folosind mai multe componente naturale decât oricând. Aproape 50 la sută va fi realizată din materiale regenerabile sau reciclate, semnificativ mai mult decât cele 30 la sută pentru Londra 2012, potrivit lui Giorgio Lesage, directorul de sustenabilitate şi inovare al Mondo.

Mondo va furniza, de asemenea, toate echipamentele sportive necesare pentru probele de atletism care vor avea loc în capitala Franţei începând cu 26 iulie 2024: de la obstacole la saltele, de la echipamentele pentru săritura în înălţime şi săritura cu prăjina la blocurile de start şi marcajele pentru culoare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici