- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pokerul, între hobby, meserie şi religie
Jocul de poker a luat în ultimii ani o amploare la care nici cei mai înfocaţi susţinători ai lui nu se aşteptau. Cândva practicat doar în anumite cercuri, acum, când prin internet a devenit accesibil tuturor, pokerul s-a transformat într-un fenomen de masă.
Pokerul, între hobby, meserie şi religie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Media spectatorilor la partidele din Liga I de fotbal se apropie la 4.500 de oameni pe meci. La turneul "live" World Series of Poker 2011 au fost 6.865 de concurenţi, în timp ce la ediţia aniversară a zece ani de Pokerstars au participat "online" 62.116 oameni. Pe lângă turneele "online" zilnice, la care taxa de intrare permite majorităţii împătimiţilor de poker să se înscrie şi care adună cifre impresionante de participanţi, evenimentele "live" notabile, cu turnee programate în fiecare colţ al globului, sunt World Poker Tour şi European Poker Tour.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Contrar imaginii proiectată de filmele "Hollywood-iene", în care jucătorii sunt prezentaţi ca nişte "gangsteri" care aruncă cu banii pe masa de poker, un turneu "live" se aseamănă mai mult cu o mulţime de matematicieni strânşi la o conferinţă ştiinţifică în care, uneori, entuziasmaţi sau dezamăgiţi de rezultatele lucrării prezentate, îşi exprimă adevăratele sentimente de bucurie sau tristeţe.
Evenimentul principal al World Poker Tour Praga Bwin l-a costat pe fiecare participant 3.500 de euro, premiile totale ajungând la 2.360.050 de euro. Primul loc a fost ocupat de rusul Andrey Pateychuk, care a luat acasă 468.200 de euro, dar dincolo de banii impresionaţi care se învârt în lumea pokerului rămâne spectacolul oferit de un asemenea turneu.
Dealerii, ca nişte arbitri veritabili de fotbal, sunt din ţări diferite, doar "crema" celor care ştiu să împartă cel mai bine cărţile de joc. Bodguarzii de la asemenea turnee importante par toţi foştii elevi ai unei şcoli de bune maniere şi doar fizicul lor impresionant îi trădează în a nu-i confunda cu ceilalţi jucători. Concurenţii de la un turneu "live" nu se sfiesc să-şi comande mâncare şi să deguste sushi în timp ce joacă poker, concentrarea lor nefiind însă cu nimic afectată.
Pokerul devine însă religie atunci când observi că jucători aflaţi în pauza turneului "live", perioadă de recreere ce ţine o oră, îşi deschid laptop-urile pentru o sesiune "online" de data asta. Unii nu se pot abţine să nu joace poker, alţii motivează că aşa se antrenează şi îşi menţin ritmul, iar cei mai mulţi doar sunt siguri că vor câştiga ceva bani în plus. Pentru astfel de jucători, timpul petrecut la masa de poker sau în faţa calculatorului jucând poker este nelimitat.
Dar pentru unii, pokerul a devenit o meserie ca oricare alta. Nici România nu a fost ocolită de acest fenomen. Pe lângă numărul mare de jucători români care practică pokerul ocazional, câţiva au reuşit să devină profesionişti, iar şi mai puţini să-şi facă un nume de temut chiar şi pe plan mondial.
Unul dintre cei mai buni jucători de poker români, Mihai Manole, a trasat definiţia unui jucător profesionist de poker. "Un jucător profesionist de poker este acea persoană care prin jocul de poker reuşeşte să îşi asigure traiul din punct de vedere financiar pe o perioadă lungă de timp, la fel cum o face şi o persoană care practică orice altă meserie".
El consideră că România se află în urmă în comparaţie cu alte ţări privind dezvoltarea jocului de poker din cauza concepţiei greşite despre cei care joacă poker. "La dezvoltarea greoaie a pokerului în România a contribuit şi concepţia românilor despre poker ca joc de noroc care crează dependenţă, distruge vieţi şi familii. În ultimul timp lucrurile s-au mai schimbat şi creşterea a fost accelerată. Au început să apară emisiuni, articole şi câştigători din poker care se mândreau cu ceea ce fac. Faţă de alte ţări suntem încă în urmă, mai ales în ceea ce priveşte partea de live, însă lucrurile se schimbă repede şi evoluează spre bine", a explicat Manole.
Preşedintele Asociaţiei Cazinourilor din România, Sorin Constantinescu, crede că în România sunt "câteva sute de mii de jucători de poker care o fac măcar de plăcere, fără o miză materială". Totuşi, el consideră că jucătorii români care încearcă site-urile de poker au doar o scurtă perioadă de acomodare în care nu depun bani, urmată apoi de joc pe miză materială.
Iulian, realizatorul unei emisiuni dedicată pokerului, crede că românii vor înţelege prea târziu cât de rentabil este să joci poker. "Românii răspund aproape unanim chemărilor la pomul lăudat, dar deloc prompt, aşa încât de regulă se trezesc toţi odată că vor să facă o afacere care tocmai în clipa aia a încetat să mai fie rentabilă. Probabil că atunci când în România se va juca poker de masă va fi semnul că pokerul nu mai este rentabil ca profesie", a explicat Iulian.
Tot el a concluzionat şi cine câştigă în general din poker. "Pokerul este un joc de noroc care permite celor buni să şi câştige bani când au noroc".
(Material de Florin Radu. florin.radu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO