Români în atentate din sport, de la Olimpiada din Munchen '72, la maratonul din Boston

Cei doi atleţi români care au concurat la maratonul din Boston au avut şansa să termine cursa înainte de producerea atentatului terorist, însă, la cel mai sângeros eveniment înregistrat în istoria sportului JO Munchen '72, au fost ucişi şi trei sportivi care se născuseră în România.

Urmărește
400 afișări
Imaginea articolului Români în atentate din sport, de la Olimpiada din Munchen '72, la maratonul din Boston

Români în atentate din sport, de la Olimpiada din Munchen '72, la maratonul din Boston (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul Maratonului de la Boston, care mai este denumit şi Olimpiada Populară, în urma atentatului terorist s-au înregistrat până la ora transmiterii acestei ştiri, trei victime (un copil de opt ani şi doi adulţi). Cele două explozii de la linia de finiş au avut loc la aproximativ trei ore după ce câştigătorul maratonului a terminat competiţia, fiind surprinşi alergătorii care au ajuns la circa patru ore şi jumătate-cinci ore de la start. Doi români au terminat cursa înainte de producerea exploziilor, rezidentul în SUA, Andrei Flueraşu, (cu timpul de 3h24 min) şi Nuţa Olaru, care a concurat pentru SUA şi a terminat maratonul în 2h42min. La ediţia din acest an a maratonului Boston, cu numărul 116, mila cu numărul 26 a fost dedicată simbolic celor 26 de victime ale atentatului de la Şcoala Elementară Sandy Hook din Newtown, care a avut loc în urmă cu patru luni.

Din fericire, cei doi români participanţi la acest maratonul din Boston nu au păţit nimic, însă la cel mai sângeros eveniment sportiv înregistrat în istorie, la 5 septembrie 1972, la ediţia din Munchen, au fost şi victime dintre sportivi care s-au născut în România. Atunci, un comando palestinian a luat ostatici sportivi din delegaţia israeliană participantă la Olimpiadă. Criza, parte a conflictului arabo-israelian, avea să dureze 31 de ore şi 34 de minute şi să se soldeze cu 17 morţi: 11 atleţi israelieni, 5 terorişti palestinieni şi un ofiţer de poliţie vest-german. După o anchetă care a durat câţiva ani, MEDIAFAX a dezvăluit în exclusivitate pe 10 septembrie 2010 faptul că trei dintre cei 11 membri ucişi ai delegaţiei israeliene atunci erau născuţi în România. Este vorba de Andre Spitzer (scrimă), Kehat Shorr (tir) şi Yossef Gutfreund (lupte). Iar un al patrulea israelian implicat în incidente, Henry Hershkowitz (portdrapelul delegaţiei - lupte), scăpat ca prin urechile acului, s-a născut, de asemenea, în ţara noastră.

În urma atacului teroriştilor palestinieni din organizaţia "Septembrie negru" au fost ucişi, pe lângă cei 11 atleţi de la Jocurile Olimpice, cinci terorişti şi un poliţist. În perioada atacului terorist de la München, canoistul Vasilie Simiocenco a ieşit pe balconul apartamentului în care era cazat, încercând să vadă ce se petrece (delegaţia României era cazată în apropierea celei israeliene). Şocat de cele văzute, în momentul în care a vrut să revină în cameră, a uitat că uşa balconului este de sticlă şi s-a lovit de ea. Auzind bufnitura, colegul lui, Costel Coşniţă, aflat în cameră, a crezut că Simiocenco a fost împuşcat şi a leşinat! Ambii au suferit răni uşoare. Ivan Patzaichin, eroul delegaţiei la Olimpiada de acum 40 de ani, a povestit pentru MEDIAFAX: "Totul a fost sub teroare continuă. Umblam în patru labe pe sub balcoane, ca să nu ne împuşte. Nu ne duceam nici dacă bătea cineva la uşă, de frică să nu fim împuşcaţi". Ana Pascu a câştigat atunci o medalie de bronz cu echipa de floretă. Şefa FR Scrimă a afirmat: "Îmi vine în minte mai mult tragedia decât medalia. A fost o perioadă de groază în care am stat numai sub teroare".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici