- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, printre ţările suspectate de corupţie în privinţa atribuirii organizării Euro-2012
Preşedintele FRF, Mircea Sandu, figurează printre membrii Comitetului Executiv al UEFA bănuiţi că ar fi primit bani pentru a susţine atribuirea Euro-2012 Poloniei şi Ucrainei, după ce un fost responsabil al federaţiei cipriote a acuzat că patru persoane din C.Ex al forului european au fost mituite.
România, printre ţările suspectate de corupţie în privinţa atribuirii organizării Euro-2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pe baza mărturiilor lui Spyros Marangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, cotidianul italian Gazzetta dello Sport a întocmit o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului. Votul pentur desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Marangos, care nu a precizat niciun nume, susţine că dintre cei opt votanţi în favoarea Ucrainei şi Poloniei, patru au fost mituiţi, deţinând probe clare în acest sens, iar trei au votat corect. Un al optulea membru este bănuit de corupţie, dar nu există probe în acest sens.
Spyros Marangos a declarat că un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor. "În Germania se vorbeşte şi despre a cincea persoană, dar eu nu am dovezi", a spus Marangos.
Fostul oficial a precizat că este dispus să arate toate informaţiile pe care le deţine, dar în Cipru şi numai în prezenţa unui avocat şi a unei autorităţi publice cipriote. "Personal, nu îmi este teamă. Vreau să merg până la capăt. Dar mi-e teamă pentru soţia mea, pentru copii, prieteni, martori, avocaţi şi chiar pentru voi, jurnaliştii", a adăugat Marangos.
Spyros Marangos a mai spus că a început să strângă informaţii privind voturile pentru atribuirea organizării Euro-2012, după ce a văzut că există "acţiuni suspecte", înainte de desemnarea organizatoarei. "Înainte de ziua votului au remarcat acţiuni suspecte. Ştiam că Surkis (n.r. - preşedintele federaţiei ucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: să obţină organizarea Euro-2012 cu orice preţ. Şi am început să mă informez", a explicat Marangos.
Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (preşedintele UEFA, Franţa), Şenes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) şi Mircea Sandu (România).
Nu este prima dată când Marangos face acuzaţii privind coruperea unor membri ai Comitetului Executiv al UEFA cu ocazia desemnării organizatoarei Euro-2012. La sfârşitul săptămânii trecute, el a declarat pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung că atribuirea turneului final al Euro-2012 Poloniei şi Ucrainei s-a făcut în urma cumpărării de voturi şi coruperii unor membri ai Comitetului Executiv al UEFA. Marangos a afirmat atunci că deţine mărturiile mai multor persoane care au făcut aceste acuzaţii şi că a încercat, de mai mulţi ani, fără succes, să-i aducă la cunoştinţă preşedintelui UEFA aceste informaţii.
Publicaţia germană a notat că a avut acces la aceste mărturii, consemnate în scris, şi că deţine numele persoanelor acuzate în această afacere, una dintre acestea servind drept intermediar pentru cumpărarea de voturi ale membrilor Comitetului Executiv şi care a fost deja implicată într-o afacere de corupţie în Europa de Est.
Marangos trebuia să aibă, la sfârşitul lunii august, o întâlnire cu Peter Limacher, şeful Comisiei de disciplină a UEFA, însă acea întâlnire a fost anulată cu patru zile înainte de termenul stabilit. Limacher a explicat, într-un e-mail trimis lui Marangos, că întâlnirea a fost anulată "la cererea superiorilor săi".
Pe 18 aprilie 2007, Campionatul European din 2012 a fost atribuit Ucrainei şi Poloniei, candidatura celor două ţări primind opt voturi faţă de cele patru atribuite candidaturii Italiei. Am mai existat o candidatură comună, cea a Ungariei şi Croaţiei, care nu a primit niciun vot.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:29
-
astăzi, 16:10
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie