Sănătate şi mişcare, din primii ani de viaţă. Sfaturi pentru părinţi de Ziua Internaţională a Sportului

  • Tema din acest an a Zilei Internaţionale a Sportului este „Recuperarea după pandemie”.
  • De exemplu, puteţi sărbători cu o ieşire în familie cu bicicleta sau printr-un meci de fotbal cu prietenii.
  • România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă: 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali.
Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului Sănătate şi mişcare, din primii ani de viaţă. Sfaturi pentru părinţi de Ziua Internaţională a Sportului

În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali

De Ziua Internaţională a Sportului, Organizaţia Naţiunilor Unite trage un semnal de alarmă cu privire la importanţa exerciţiilor şi a mişcării în contextul vremurilor pe care le trăim. Tema din acest an este „Recuperarea după pandemie”.

În toată această perioadă, copiii au avut de suferit de pe urma restricţiilor, iar mulţi dintre ei trec prin stări de anxietate, furie sau îngrijorare. Raluca Anton este psiholog şi spune că emoţiile copiilor sunt mult mai intense pentru că nu mai fac sport.

„În momentul în care eu simt frică, el (creierul n.r.) secretă adrenalină, cotrizol, acid lactic în muşchi. Practic creierul ce îi transmite corpului? Trebuie să faci ceva şi fizic pentru a elibera tensiunea respectivă şi atunci de multe ori nevoia corpului nostru este să faci mişcare”, explică Raluca Anton.
 
Sportul îl ajută pe copil să se dezvolte armonios. Pe lângă faptul că îndeplineşte nevoia de mişcare, care înseamnă sănătate, iată ce spune psihologul despre beneficiile sale:
 
„Dincolo de toate aceste aspecte, sportul vine şi îi învaţă pe copii foarte multe lucruri care ţin de rutină, organizarea timpului, comportamente sănătoase, muncă în echipă, perspicacitate, a privi în perspectivă”, adaugă Raluca Anton.
 
Pentru profesorii de educaţie fizică a fost un an greu, în care a fost nevoie să dea dovadă de multă imaginaţie pentru a face mişcare cu elevii online. Acum că vremea se îndreaptă, ei spun că este esenţial ca părinţii să încurajeze copilul să facă mişcare prin plimbările în aer liber, cu bicicleta sau drumeţii.
 
Constantin Cotea este profesor de sport la Liceul Vasile Alcsandri din Iaşi şi vine cu soluţii chiar şi pentru părinţii ocupaţi: „Părinţii ar putea să urmărească anunţurile privind înscrierea sau selecţia la anumite cluburi, asociaţii sportive care pot practica, cu respctarea legislaţiei privind situaţiei epidemiologice şi să îşi înscrie acolo copilul”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici