Sandu despre problemele financiare ale cluburilor de fotbal: Nu mă îngrijorează, federaţia este solvabilă

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că nu este îngrijorat de faptul că majoritatea cluburilor se confruntă cu probleme financiare grave, precizând că federaţia este solvabilă chiar dacă "în mod natural vor mai dispărea echipe".

Urmărește
115 afișări
Imaginea articolului Sandu despre problemele financiare ale cluburilor de fotbal: Nu mă îngrijorează, federaţia este solvabilă

Mircea Sandu (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

Întrebat ce părere are despre situaţia FC Rapid, club care a solicitat Tribunalului Bucureşti intrarea în insolvenţă, Sandu a răspuns: "N-am nicio părere. Noi suntem solvabili, n-avem datorii. Nu mă îngrijorează că sunt cluburi cu datorii, de ce să mă îngrijoreze? Ce dacă se retrag? Se concentrează jucătorii de valoare la mai puţine echipe. Majoritatea cluburilor au probleme grave financiare. Natural vor dispărea echipe.

Datoriile recunoscute de Rapid sunt 30 de milioane de euro, pe la Dinamo am auzit că sunt foarte mari, iar la Bistriţa am înţeles că sunt peste 2 milioane de euro. În Liga I se vede ce se întâmplă cu Bistriţa, Severin, Rapid, Braşov... sunt şase-şapte echipe. Eu nu sunt însă impacientat, peste tot e criză. Doar în Anglia, Germania, Turcia, Rusia şi Ucraina nu am văzut criză. Cred că nu au probleme financiare în Liga I CFR Cluj şi Steaua, care încasează nişte bani din cupele europene, FC Vaslui, Astra, Petrolul şi posibil CSMS Iaşi".

Oficialul FRF susţine că i-a avertizat pe conducătorii de cluburi că se va ajunge la desfiinţarea unor echipe din cauza datoriilor în urmă cu cinci ani. "Eu spun de cinci ani că aici se va ajunge, pentru că n-au vrut să reducem (n.r. - numărul echipelor din primele eşaloane). Noi trebuia să avem 16 echipe în Liga a II-a, dar avem câte 13 în fiecare serie. La Liga a III-a trebuiau să înceapă 16 echipe şi acum am o serie de 10 echipe, două de 12, două de 13 şi aşa mai departe", a afirmat el.

Mircea Sandu nu este de acord cu sistemul play-off cu 14 echipe al Ligii I, propus de Liga Profesionistă de Fotbal. El susţine că pentru Liga I, din cauza condiţiilor meteo din România, soluţii ar putea reprezenta un campionat cu 16 formaţii sau un sistem play-off cu 12. "Nu există în ţările mai mici campionate de 18 echipe. Sunt campionate cu 16, cu 12, iar Elveţia chiar cu 10. Eu cred că 16 echipe cu 30 de meciuri sau 12 echipe cu play-off şi play-out, care ar însuma 32 de meciuri, ar fi o soluţie bună pentru România şi din cauza condiţiilor meteo. Sistem cu 14 formaţii nu mi se pare o soluţie pentru că ar însemna 36 de meciuri pentru primele şase echipe la play-off şi 40 de meciuri pentru restul echipelor de la play-out", a adăugat Sandu.

Preşedintele a explicat că sistemul competiţional nu se poate schimba decât peste 2-3 ani, precizând că ediţia 2013-2014 a Ligii I se va desfăşura cu câte echipe vor mai rămâne. "Sistemul se poate modifica în 2-3 ani. Dacă la vară în Liga I vor rămâne doar 14, atunci LPF va organiza competiţia cu 14, adică 26 de meciuri. Nu ştiu, vom vedea. În luna ianuarie ne vom întâlni cu membrii afiliaţi şi vom analiza situaţia. Dar dacă sunt 13 care iau licenţa, trebuie să joace 13 sau câte sunt", a afirmat Mircea Sandu.

Şapte echipe din Liga I, FC Rapid, FC Dinamo, Gloria Bistriţa, Universitatea Cluj, FC Braşov, CS Turnu Severin şi Gaz Metan Mediaş, sunt în pericol de a nu putea începe sezonul 2013-2014, conform unui raport prezentat de preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, în cadrul Comitetului Executiv al FRF, a declarat luni pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, Dumitru Costin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici