- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (31.05.2013, 15:49)
- Andrei Mazurchievici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful Comisiei de Licenţiere de la FRF crede că salariile jucătorilor depăşesc puterea financiară a cluburilor
Directorul Administraţiei de licenţiere, Viorel Duru, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că nivelul salariilor din Liga I este prea mare în comparaţie cu starea financiară a cluburilor, 11 grupări fiind în stare critică din acest punct de vedere.
Urmărește
91 afișări
Şeful Comisiei de Licenţiere de la FRF crede că salariile jucătorilor depăşesc puterea financiară a cluburilor (Imagine: Shutterstock)
"Finanţarea la cluburi se face preponderent din venituri de televizare, din sponsorizări din partea finanţatorilor şi din neplata datoriilor. În 2011, zece cluburi au cheltuit mai mult de 75 la sută din buget cu salariile jucătorilor. Angajamentele către salariaţi în fotbalul românesc sunt nesustenabile. Jucătorii din România sunt mult mai bine plătiţi decât permite starea financiară a cluburilor respective şi de aici intervin toate celelalte necazuri ale cluburilor. În momentul de faţă sunt în stare critică, cu metastaze, 11 cluburi", a spus Duru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Viorel Duru este de părere că managerii cluburilor au acordat salarii mari în speranţa că astfel vor obţine o calificare în faza grupelor Ligii Campionilor. "Nu FRF îngroapă fotbalul profesionist, ci managerii de cluburi. Managerii cluburilor au cheltuit nesăbuit din cauza mirajului banilor de la Liga Campionilor. Din păcate pentru echipele care au avut cheltuieli nesustenabile, doar una ajungea în grupele Ligii Campionilor, iar vicecampioana nu trecea de tururile preliminare. Din opt cluburi, doar două au ajuns în faza grupelor (n.r. - CFR Cluj şi Oţelul Galaţi), iar celelalte au acumulat pierderi. Credem că trebuie schimbată urgent această politică managerială şi adaptată la realităţile economice. Unele cluburi se adaptează, dar fără a se capitaliza împrumuturile, nu se poate ajunge la o situaţie echilibrată", a completat Duru.
Viorel Duru a afirmat că în acest moment aproape două treimi din cluburile din Liga I se află în prag de insolvenţă. "E poate pentru prima dată când un oficial al federaţiei ia o poziţie atât de tranşantă faţă de situaţia din Liga I. Un număr de 11 cluburi dintre cele 18 raportează pierderi mai mari decât în sezonul precedent. Aproape două treimi dintre cluburi sunt la limita insolvenţei şi nu se simt bine. E foarte posibil ca prin tăierea banilor unor cluburi finanţate prin împrumuturi să se ajungă în situaţia asta. A fost cazul Dinamo din martie, dar asta nu înseamnă că Dinamo se simte bine. E foarte periculos ce se întâmplă în momentul de faţă", a adăugat Duru.
Totuşi, oficialul FRF consideră că echipele din Liga I au obţinut rezultate bune în cupele europene având în vedere nivelul investiţiilor: "Noi cu investiţii insignifiante avem rezultate. Steaua cu un buget de 10 milioane de euro a scos pe Ajax, o echipă cu un buget de 80-90 de milioane de euro. România apare la UEFA între primele zece ţări ca performanţe sportive comparativ cu nivelul investiţiilor. Cine înţelege ce se întâmplă, are o şansă, cine nu, va dispărea."
El a adăugat că, în mod normal, Adunarea Generală a FRF nu va putea decide scoaterea obligativităţii licenţierii la Liga I pentru sezonul 2013/2014, astfel încât Rapid şi Universitatea Cluj să poată evolua şi la anul în prima divizie. "Orice decizie se va lua în privinţa scoaterii licenţei la Liga I, nu se poate aplica retroactiv, asta este opinia mea, dar Adunarea Generală e suverană şi poate lua o decizie, FRF poate renunţa la licenţiere. S-a mai încercat în 2011 şi 2012, dar UEFA a respins această idee de renunţare la sistemul de licenţiere. Dacă se ia o decizie până în noiembrie 2013, atunci se poate renunţa la licenţă pentru sezonul 2014/2015", a explicat Duru.
Directorul Administraţiei de licenţiere a propus ca FRF să adopte una dintre variantele folosite de UEFA sau Premier League în cazul cluburilor aflate în insolvenţă. "Prima propunere ar fi introducerea în regulamentul naţional pentru cluburile care sunt în Liga I ca în cazul în care intră în insolvenţă să nu primească licenţa. A doua variantă ar fi cea din Anglia. Ai intrat în insolvenţă, ai pierdut zece puncte. Sunt patru ţări care nu au un sistem de licenţiere pentru competiţia internă, Spania, Anglia, Andorra şi Muntenegru. Începând cu sezonul 2013/2014, Spania a introdus un control financiar al cluburilor din prima ligă. Anglia are un control financiar mai dur decât cel propus de UEFA, unde un club care intră in insolvenţă este penalizat cu 10 puncte", a subliniat Duru.
Viorel Duru a menţionat că o dată la doi-trei ani, Liga I se confruntă cu probleme în primirea licenţei. "O dată la doi-trei ani avem câte o vâltoare, prima dată în 2006 au fost Sportul şi Jiul, apoi în 2009 Universitatea Craiova, când i s-a dat licenţa neregulamentar. Apoi, în 2011 a fost tripleta Timişoara, Bistriţa şi Bihor. Anul acesta cinci cluburi au fost propuse pentru a nu primi licenţa, Oţelul, CS Severin, Universitatea Cluj, Rapid şi Gloria Bistriţa. La prima instanţă au fost refuzate toate cele cinci licenţe, iar la apel au primit Oţelul şi Gloria. În principiu, fotbalul românesc nu va dispărea, va fi doar mai puţin atractiv prin dispariţia unor branduri", a completat Duru.
Citeşte şi:
CRIZĂ LA RAPID - Viorel Duru: În momentul de faţă la Rapid nu există finanţare nici pentru Liga a II-a
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe