Spania şi Anglia, în faţa unei finale epice la Euro 2024

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Spania şi Anglia, în faţa unei finale epice la Euro 2024

După patru săptămâni de acţiune palpitantă la care au participat 24 de echipe, Euro 2024 s-a retsrâns la ultimele două. Spania contra Anglia, pare pentru toată lumea o finală de Euro clasică. Olympiastadion, din Berlin găzduieşte duminică de la ora 22:00 ultima reprezentaţie şi tragerea cortinei.

Pentru mulţi, Spania a fost cea mai bună echipă de pe tot parcursul turneului, încântând cu un fotbal ofensiv incitant, care îmbină experienţa unor veterani precum Rodri şi Álvaro Morata cu imprevizibilitatea şi talentul unor debutanţi precum Lamine Yamal şi Nico Williams.

Italienii, deţinătorii Euro, gazdele, Germania şi ameninţătoarea Franţă nu au avut niciun răspuns pentru La Roja, iar oamenii lui Luis de la Fuente sunt încrezători că vor termina treaba şi vor deveni prima naţiune care a câştigat vreodată patru titluri Euro.

În calea lor, însă, se află Anglia, care a intrat cu adevărat în turneu după un început lent. Ultimul gol marcat de Ollie Watkins în semifinala cu Olanda demonstrează forţa ofensivă de care dispune Gareth Southgate şi se pare că lucrurile încep să se lege la momentul potrivit.

După ce au pierdut agonizant finala Euro 2020 pe teren propriu în faţa Italiei, leii britanici sunt totuşi pregătiţi mental pentru ceea ce va urma la Berlin. În plus, nu ar trebui să fie descurajaţi de Spania, după ce au învins-o cu 3-2 în Liga Naţiunilor la Sevilla, în cea mai recentă întâlnire.

Suntem, aşadar, în faţa unui meci istoric, o întâlnire ce ar putea căpăta carectere epice.

Formaţii posibile

Spania: Simón; Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella; Ruiz, Rodri, Olmo; Yamal, Morata, Williams

Anglia: Pickford; Walker, Stones, Guéhi; Saka, Mainoo, Rice, Shaw; Bellingham, Foden; Kane

Drumul spre finală

Spania
Grupa B
3-0 vs Croaţia (Morata 29, Fabián Ruiz 32, Carvajal 45+2)
1-0 vs Italia (Calafiori ag 55)
1-0 vs Albania (Ferran Torres 13)

Optimi de finală
4-1 vs Georgia (Rodri 39, Fabián Ruiz 51, Williams 75, Olmo 83; Le Normand ag 18)

Sferturi de finală
2-1 vs Germania aet (Olmo 51, Merino 119; Wirtz 89)

Semifinale
2-1 vs Franţa (Yamal 21, Olmo 25; Kolo Muani 9)

Anglia

Grupa C
1-0 vs Serbia (Bellingham 13)
1-1 vs Danemarca (Kane 18; Hjulmand 34)
0-0 vs Slovenia

Runda a 16-a
2-1 după prelungiri vs Slovacia (Bellingham 90+5, Kane 91; Schranz 25)

Sferturi de finală
1-1 după prelungiri, 5-3 după penalty vs Elveţia (Saka 80; Embolo 75)

Semifinale
2-1 vs Olanda (Kane 18p, Watkins 90+1; Simons 7)

Pronosticurile experţilor

Graham Hunter, reporter Spania

Având în vedere cât de bine a jucat Spania în semifinala Euro 2020 împotriva Italiei, acest meci cu Anglia ar fi putut fi foarte uşor ultima finală Euro pe Wembley. Mai mulţi titulari spanioli fie au jucat cu Jude Bellingham, fie au jucat împotriva lui, aşa că va fi interesant de văzut cum vor încerca să minimizeze influenţa acestuia. La Roja au fost necruţători în Germania. Au venit aici pentru a face această treabă, şi după ce a învins Franţa în semifinale au manifestat o emoţie reţinută. Sincer, cred că mai au încă un pic de oferit.

Joseph Terry, reporter Anglia

Trecerea Angliei prin fazele eliminatorii a fost departe de a fi uşoară, cu un egal în ultimul moment pentru a forţa prelungirile, o lovitură de pedeapsă şi victoria superbă a lui Ollie Watkins în minutul 90 împotriva Olandei. Fără îndoială, acest lucru întăreşte hotărârea şi încrederea în sine a echipei, care a dezvoltat o mentalitate de invidiat: „Nu putem pierde". După înfrângerea suferită la penalty-uri în finala Euro 2020, această trupă de fraţi are o nouă şansă de a câştiga în sfârşit trofeul suprem pentru o ţară atât de disperată după succes în sportul său naţional.

Vederi din cele două tabere

Luis de la Fuente, selecţionerul Spaniei: „Sunt fericit. Nu am timp să acumulez lucruri negative în viaţa mea, ci doar lucruri bune. Să fii într-o finală europeană este una dintre cele mai mari realizări pe care le poţi avea în fotbal. Suntem foarte calmi şi dornici să jucăm mâine.

„Este o finală, aşa că va fi un meci foarte echilibrat, foarte competitiv. Oamenii trebuie să înţeleagă că aceste jocuri se rezumă întotdeauna la cele mai mici detalii. Echipa care face mai puţine greşeli va câştiga meciul. Echipa abordează acest joc în cel mai bun moment al său".

Jesús Navas, fundaş al Spaniei: "Anglia este o echipă uriaşă, cu jucători de talie mondială. Va fi foarte dificil, dar suntem foarte entuziasmaţi şi foarte nerăbdători să jucăm pentru că am avut un turneu foarte bun.

„Relaţia în întreaga echipă este fantastică. Sper să reuşim pentru echipă şi pentru ţară. Chiar sper să putem câştiga acest trofeu."

Gareth Southgate, selecţionerul Angliei: „Jucătorii nu au nevoie de motivaţie pentru astfel de meciuri; trebuie să ne asigurăm că suntem de partea bună a marjelor fine care decid aceste jocuri. Ştim ce ar însemna pentru toţi cei de acasă şi pentru noi ca echipă - nu doar pentru acest grup, ci pentru toţi jucătorii care au fost implicaţi şi pentru tot personalul. Cu toţii au contribuit la cultura acestui grup. Ne-ar plăcea să le oferim tuturor o noapte specială mâine.

„[Spania] are un mod foarte clar de a juca; are o echipă aşezată, care presează foarte bine, cu o intensitate reală. Ei păstrează posesia foarte bine, aşa că trebuie să fii foarte organizat. Dar şi noi am păstrat mingea foarte bine, în special în ultimele meciuri."

Harry Kane, căpitanul Angliei: „Mulţi dintre noi am avut inima frântă după acel rezultat [în finala EURO 2020]. Întotdeauna este o călătorie lungă pentru a ajunge unde suntem acum. Tot creditul pentru rezilienţa arătată de băieţi, şi spune totul despre mentalitatea acestui grup că suntem din nou într-o altă finală europeană.

„Încrederea a crescut pe măsură ce am trecut prin turneu. Experienţele noastre construiesc rezilienţa şi încrederea. Ştim că avem jucători grozavi şi o mare unitate; vom avea nevoie de toate acestea şi chiar mai mult. Sunt sigur că vor fi câţiva nervi, dar când intri pe teren, trebuie să-ţi faci treaba."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici