Sportivi români prinşi dopaţi. Andreea Răducan şi Adrian Mutu au fost scoşi din joc

Înaintea Simonei Halep, alţi doi mari sportivi au fost implicaţi în cazuri de doping.

Urmărește
1932 afișări
Imaginea articolului Sportivi români prinşi dopaţi. Andreea Răducan şi Adrian Mutu au fost scoşi din joc

Sportivi români prinşi dopaţi. Andreea Răducan şi Adrian Mutu au fost scoşi din joc

Mai mulţi sportivi români au fost implicaţi în cazuri de dopaj. Dacă la sporturi precum haltere şi box sunt cazuri dese, la tenis şi la fotbal ele sunt mai rare. Cu atât mai puţine sunt la gimnastică.

Andreea Răducan a fost parte din echipa de gimnastică a României la Olimpiada de la Sydney, cu care a câştigat medalia de aur pe echipe. Andreea s-a calificat în finalele individuale de sol şi sărituri, ca şi în finala de individual compus (împreună cu Simona Amânar şi Maria Olaru).

După terminarea concursului, Comitetul Olimpic Internaţional a anunţat că Andreea Răducan a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină, care era la vremea respectivă o substanţă interzisă. În ciuda apelurilor formale înaintate de Andreea, echipa română de gimnastică şi Federaţia Română de Gimnastică, decizia de a o descalifica pe gimnasta română a rămas finală. În aceste condiţii, medalia de aur a fost acordată Simonei Amânar, Maria Olaru a primit medalia de argint, iar Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Andreea Răducan a păstrat medaliile de la concursul pe echipe şi de la sarituri (aur şi argint).

Atât Andreea Răducan, cât şi oficialii echipei române de gimnastică au susţinut tot timpul nevinovăţia gimnastei. O investigaţie a descoperit faptul că mai multe membre ale echipei au urmat un tratament prescris de doctorul echipei. În seara de dinaintea concursului a luat două pilule de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei şi tusei. Doctorul echipei a fost găsit vinovat de neglijenţă, pentru că ar fi trebuit să ştie că medicamentul respectiv conţine o substanţă interzisă; drept urmare a fost expulzat de la Olimpiadă, şi a fost suspendat până la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004.

Decizia de descalificare a Andreei Răducan a fost atacată în Curtea de Arbitraj pentru Sport în toamna anului 2000. Deşi a admis faptul că gimnasta română nu a fost avantajată datorită medicamentelor pe care le-a luat, comisia de arbitraj a refuzat să anuleze hotărârea Comitetului Olimpic Internaţional.

Mutu, prins de două ori, la Chelsea şi la Fiorentina

În fotbal, Adrian Mutu, actual antrenor de fotbal la Rapid, a picat de două ori testul antidoping.

În august 2003, Chelsea i-a plătit Parmei 22,5 milioane € (cca £15.8 mln) pentru transferul lui Mutu. La Chelsea. Mutu a debutat cu patru goluri în trei meciuri. Sosirea lui Jose Mourinho la Chelsea a adus certuri între ei, acuzându-se reciproc de minciuni. În septembrie 2004, a fost găsit pozitiv cu cocaină la un test anti-doping.

A fost concediat de club şi suspendat 7 luni, de la data de 29 octombrie 2004 până în 18 mai 2005, şi amendat cu 20.000 £ de către Federaţia Engleză de Fotbal. Clubul englez susţine că, prin comportamentul său, Adrian Mutu a provocat grupării o pierdere de 13 milioane de lire sterline. Mutu a fost iertat de către Roman Abramovici şi nu a mai fost nevoit să plătească dauna.

La 8 iulie 2006, echipa din Florenţa a anunţat că a semnat contractul cu Mutu, pentru suma de 8.000.000 €. Este ales cel mai bun jucător din Serie A în sezonul 2006/2007 şi primeşte oferte de la Real Madrid şi alte mari echipe.[necesită citare] Cu toate acestea, decide să rămână la gruparea "Viola". În sezonul 2007/2008 reuşeste să fie cel mai prolific atacant român înscriind 17 goluri. Devine cel mai bun stranier din Serie A.

Pe data de 28 ianuarie 2010, a fost depistat pozitiv cu sibutramină la un control anti-doping, şi a primit o suspendare de nouă luni, urmând să poată juca din nou un meci oficial la finalul lunii octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici