Ţiriac: Bani la sport de la sănătate şi învăţământ, pentru că ar fi investiţi în aceleaşi principii

Fostul tenismen Ion Ţiriac a declarat, joi, după ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, că bugetului pe 2015 al Ministerului Tineretului şi Sportului ar trebui să îi fie alocaţi de zece ori mai mulţi bani decât în acest an.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Ţiriac: Bani la sport de la sănătate şi învăţământ, pentru că ar fi investiţi în aceleaşi principii

Ion Ţiriac (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

"Domnul Ponta mi-a făcut o treabă extrem de importantă. Dintr-o agenţie de voiaj, m-a transformat într-un minister al sportului. Dacă domnul Ponta susţine sportul, atunci trebuie să îi spună doamnei Szabo că o să aibă de zece ori mai mult decât a avut anul ăsta, din PIB-ul României. Iar acest lucru îl poate lua de unde vrea: de la sănătate, de la muncă, de la învăţământ, pentru că este investit în aceleaşi principii. Tânărul cu cât este mai sănătos, cu atât are mai puţină nevoie de medicină, cu cât e mai sănătos, are şi capul mai liber la învăţământ. Nu mai avem infrastructură nici tehnică, dar nici sportivă", a spus Ţiriac.

TITLURILE ZILEI

Ion Ţiriac i-a cerut preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a asistat la ceremonie, emiterea unor legi pentru sprijnirea copiilor care doresc să facă sport. "Domnule preşedinte? Dumneavoastră faceţi legile. Daţi-ne şi nouă nişte legi pentru societatea românească de viitor. Toată lumea vrea o societate şi nişte copii sănătoşi în viitor", a adăugat Ţiriac.

Ion Ţiriac a afirmat că cele peste 400 de săli de sport construite în timpul mandatului de premier al lui Adrian Năstase sunt foarte bune, având în vedere că elevii pot practica diferite discipline, chiar dacă nu toate îndeplinesc dimensiunile necesare. "Actualului guvern i-am mulţumit pentru o singură raţiune: că ne-a făcut MTS dintr-o agenţie de voiaj sau din ce era. De putut se poate. În 2004, s-au făcut 430 de săli în şase luni de zile: bune, proaste sau medii. Se plâng că au fost construite prea scurte. S-au făcut prea scurte pentru că nu ne-au ascultat pe noi, cei care mai ştim cât are o sfoară. Aoleu, că plouă. Nu e vina nici a preşedintelui sau primului ministru. Dacă plouă într-o sală este vina nemernicului care a construit-o", a completat Ţiriac.

Omul de afaceri îşi doreşte ca preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, să stopeze scandalurile dintre partidele politice. "Este un preşedinte foarte democratic ales. Nu are nimeni, nimic de spus. Îl cunosc foarte puţin. Apare ca un om foarte onest, un ardelean foarte liniştit. Eu sper să fie un bun jucător, dar un jucător numai pe partea arbitrajului. Nu vreau să fie un jucător activ, vreau să fie un arbitru principal, un preşedinte al tuturor românilor, să mai uite de partide, să vadă care este sistemul prin care am putea să nu mai avem niciun fel de scandaluri", a subliniat Ţiriac.

Fostul tenismen Ion Ţiriac a primit, joi, în cadrul unei ceremonii organizate în Sala de Marmură a Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS) din Bucureşti, titlul de Doctor Honoris Causa al instituţiei.

La eveniment au participat, printre alţii, Ivan Patzaichin, Sandra Izbaşa, Camelia Potec, Ilie Năstase, Răzvan Florea, Cristina Vărzaru, Dumitru Hărădău, Mihai Leu, Marian Drăgulescu, George Cosac, George Boroi, Carmen Tocală, Gabriela Szabo, Neculai Onţanu, Nadia Comăneci, Valeriu Zgonea, Valeriu Argăseală, Monica Roşu, Bogdan Stelea, Elisabeta Lipă, Ştefan Birtalan, Octavian Bellu, Andreea Răducan şi Doina Melinte.

În vârstă de 75 de ani, Ion Ţiriac a absolvit Institutul de Cultură Fizică şi Sport, actualul UNEFS, în 1964. El a început sportul de performanţă ca hocheist şi a participat cu reprezentativa României la Jocurile Olimpice din 1964 de la Innsbruck. Ţiriac a practicat şi tenisul, el devenind din 1968 jucător profesionist. În palmares, Ţiriac are un titlu de Grand Slam la dublu, alături de Ilie Năstase, la Roland Garros 1970.

De asemenea, Ion Ţiriac a disputat trei finale de Cupa Davis, pierdute de fiecare dată în faţa Statelor Unite ale Americii.

După retragerea din activitate în 1979, Ţiriac a devenit om de afaceri, manager şi impresar al mai multor jucători, printre care Boris Becker şi Marat Safin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici