Un înotător olimpic chinez face acuzaţii la adresa controlorilor de dopaj de la Jocurile Olimpice: „Urmăresc să ne perturbe ritmul de pregătire”

  • Qin Haiyang spune că înotătorii chinezi au fost supuşi la 5-7 teste în 10 zile.
  • Înotătorul chinez este principalul rival al lui Peaty şi Stubblety-Cook la competiţia de înot bras.
Urmărește
745 afișări
Imaginea articolului Un înotător olimpic chinez face acuzaţii la adresa controlorilor de dopaj de la Jocurile Olimpice: „Urmăresc să ne perturbe ritmul de pregătire”

Un înotătorul olimpic chinez spune că testele antidoping fac parte dintr-un complot „european şi american"

Un înotător chinez, deţinător al unui record mondial, a acuzat controlorii de dopaj de la Jocurile Olimpice că fac parte dintr-un complot „european şi american” pentru a destabiliza echipa Chinei.
 
Qin Haiyang, care deţine recordul la 200 de metri la bras masculin şi este considerat unul dintre principalele obstacole în calea lui Adam Peaty pentru a obţine o triplă victorie la 100 de metri, a afirmat pe reţelele de socializare că testarea viguroasă a sportivilor chinezi la Jocurile de la Paris a fost o încercare de a le perturba ritmul, scrie The Guardian.
 
Înotătorii chinezi au fost testaţi în medie de cinci până la şapte ori fiecare în doar primele lor 10 zile în Franţa şi la orice oră din zi şi din noapte, a susţinut tabăra naţională.
 
Qin a spus: „Acest lucru dovedeşte că echipele europene şi americane se simt ameninţate de performanţele echipei chineze din ultimii ani.”
 
„Unele trucuri urmăresc să ne perturbe ritmul de pregătire şi să ne distrugă apărarea psihologică! Dar noi nu ne temem.”
 
„Când ai conştiinţa curată, nu te temi de calomnii. Echipa se pregăteşte în prezent în ritmul stabilit. Coechipierii mei şi cu mine vom rezista presiunii şi vom câştiga mai multe medalii pentru a-i reduce la tăcere pe sceptici!”
 
Echipa chineză de înot s-a confruntat cu niveluri sporite de testare după ce, în aprilie, o investigaţie comună a New York Times şi a canalului de televiziune german ARD a dezvăluit că 23 de sportivi chinezi, inclusiv Qin, au fost autorizaţi să participe la Jocurile de la Tokyo, în ciuda faptului că au fost testaţi pozitiv pentru un medicament interzis.
 
Agenţia Mondială Anti-Doping (Wada) a acceptat atunci explicaţia Chinei conform căreia bucătăria hotelului lor fusese contaminată, dar a promis, în urma scandalului, că va creşte nivelul de testare a sportivilor chinezi care vor concura la Paris.

Teste la orice oră din zi

La 15 iulie, nutriţionistul echipei naţionale a Chinei, Yu Liang, a scris pe reţelele de socializare, într-o postare care a fost ştearsă între timp, că „fiecare atlet a fost testat în medie de 5-7 ori”.
 
El a scris: „Testele au loc dimineaţa devreme, înainte ca noi să fim treji, în timpul perioadelor de odihnă de la prânz, forţându-ne să ne odihnim pe canapelele din holul hotelului, şi chiar târziu în noapte, ţinându-ne treji după miezul nopţii”.
 
World Aquatics Integrity Unit a publicat date privind regimul său de testare în această săptămână, care au arătat că, între 1 ianuarie şi sosirea lor în Franţa, cei 31 de înotători care vor reprezenta China au fost fiecare testaţi de cel puţin 10 ori de World Aquatics şi că, în medie, fiecare înotător a fost testat de 13 ori.
 
Ei au declarat: „World Aquatics a efectuat un total de 418 teste prin intermediul acestui program. Toţi înotătorii chinezi au fost testaţi în afara competiţiei de cel puţin opt ori de World Aquatics, independent de orice altă organizaţie antidoping şi folosind un laborator acreditat de WADA cu sediul în Europa.
 
„Incluzând testele efectuate de alte organizaţii antidoping, înotătorii chinezi au fost testaţi în medie de 21 de ori de la 1 ianuarie 2024. În aceeaşi perioadă, înotătorii australieni au fost testaţi în medie de patru ori, iar înotătorii din SUA, în medie de şase ori.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici