Un jurnalist kosovar îşi pierde acreditările la Euro 2024 după ce a imitat vulturul albanez, iar federaţia din Serbia a fost amendată

UEFA a anulat acreditările de presă ale jurnalistului kosovar Arlind Sadiku la Euro 2024, în urma unor plângeri legate de un gest naţionalist făcut de acesta la adresa fanilor Serbiei în timpul meciului cu Anglia de duminică, de la Gelsenkirchen.

Urmărește
819 afișări
Imaginea articolului Un jurnalist kosovar îşi pierde acreditările la Euro 2024 după ce a imitat vulturul albanez, iar federaţia din Serbia a fost amendată

Purtătorul de cuvânt al Federaţiei de Fotbal din Serbia (FFS), Milan Vukovic, a cerut îndepărtarea lui Sadiku, afirmând că acesta i-a provocat pe fanii sârbi atunci când s-a întors spre ei în timpul unei transmisiuni în direct şi a imitat un vultur cu două capete cu mâinile.

Gestul imită vulturul de pe steagul naţional al Albaniei, care poate inflama tensiunile dintre naţionaliştii sârbi şi etnicii albanezi, care reprezintă marea majoritate a populaţiei din Kosovo.

După războiul din Kosovo de la sfârşitul anilor 1990, Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008. Însă Serbia nu îl recunoaşte ca stat independent.

„UEFA poate confirma că unui jurnalist i-a fost anulată acreditarea din cauza unui comportament necorespunzător la meciul dintre Serbia şi Anglia de la UEFA EURO 2024 din 16 iunie 2024", a precizat UEFA într-un comunicat.

Sadiku a declarat pentru Reuters că i-a fost retrasă acreditarea atunci când s-a prezentat marţi la conferinţa de presă a Albaniei.

El a recunoscut că gestul a fost neprofesionist pentru un jurnalist, dar a susţinut că nu este „ofensator pentru nimeni".

„Oamenii nu ştiu cum mă simţeam în acel moment pentru că am traume din cauza războiului", a declarat el pentru Reuters, adăugând că a primit ameninţări cu moartea prin intermediul reţelelor de socializare.

Organismul de control, etică şi disciplină al UEFA (CEDB) a amendat miercuri Federaţia Sârbă de Fotbal cu 10.000 de euro pentru că a „transmis un mesaj provocator care nu se potriveşte unui eveniment sportiv" în timpul meciului de duminică.

Fotografii ale mulţimii prezente la meci arătau un banner cu steagul naţional al Serbiei, care includea în graniţele sale Kosovo, fosta republică.

Federaţia de fotbal din Kosovo a depus, de asemenea, o plângere la UEFA în legătură cu bannerele care, potrivit ei, conţineau „mesaje politice, şovine şi rasiste".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici