Zaharia: Încă mai avem datorii de miliarde de lei către baschetbalişti din cauza contractului cu ANT

Preşedintele CS Rapid, Mihai Zaharia, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că gruparea pe care o conduce are şi acum datorii de miliarde de lei vechi către unii baschetbalişti din cauza contractului de sponsorizare cu Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT).

Urmărește
9 afișări

"CS Rapid a pierdut mult în urma acelui contract. În baza lui, noi, clubul, ne-am ambalat, am făcut fel de fel de nebunii, de cheltuieli, am zis să facem o treabă şi am investit în jucători. Am adus câţiva şi din America pentru că am zis că avem spate. Am făcut o echipă, dar ANT-ul nu ne-a mai dat banii. Când n-am mai avut bani, jucătorii străini pe care i-am adus ne-au dat în judecată şi am pierdut mai mult decât am câştigat de multe ori. Străinii au venit cu pretenţii şi chiar şi acum mai avem de plătit către foştii jucători miliarde de lei. Plus datorii către hoteluri, pentru că îi ţineam la hoteluri. Pentru că am zis că avem sponsor ANT-ul şi facem şi noi o echipă de baschet de nivel european. Şi nici măcat nu a fost iniţiativa noastră, ci a lor. Atunci era ministru Dobre", a spus oficialul grupării giuleştene.

Zaharia a adăugat că CS Rapid a câştigat procesul intentat ANT, menţionând că Ministerul Turismului nu mai are nimic de plătit în momentul de faţă. "Este posibil ca suma de 2 milioane de lei noi de care se vorbeşte, pe care clubul Rapid i-a câştigat într-un proces cu Agenţia Naţională de Turism, să fie cea adevărată. Cei de la ANT au dorit să facă acel contract de sponsorizare cu CS Rapid pentru echipa de baschet masculin. Dânşii au venit la noi şi ne-au propus, nu noi i-am rugat. Au zis să le punem reclame peste tot, inclusiv în sală şi pe echipamentul sportivilor, peste tot. Contractul era de 350.000 de euro pe sezon plus TVA, dar n-au dat decât 150.000 şi pe urmă nu ne-au mai dat nimic. La noi şi acum sunt reclamele în sală şi pe tricourile sportivilor. Şi atunci am zis că dacă cei de la ANT nu doreau să ne ajute şi a fost doar un contract la vrăjeală, atunci îi dăm şi noi în judecată. Şi i-am dat şi am câştigat. Ei la proces au zis că de ce n-am pus reclamele şi pe stadion, dar cum să punem pe stadion, că acolo se joacă fotbal, nu baschet. Cum să joci baschet pe iarbă? Mă rog, până la urmă s-a achitat tot. Conflictul e închis, Ministerul Turismului nu trebuie să ne mai dea nimic. Oricum, este şi o situaţie jenantă, pentru că noi aparţinem de Ministerul Transporturilor şi ne-am judecat cu ANT-ul, dar asta este", a explicat Zaharia.

Ministerul Turismului a fost obligat să plătească, prin executare silită, suma de două milioane de lei, în contul unei datorii pe care fosta Autoritate Naţională pentru Turism (ANT) o avea faţă de Clubul Sportiv Rapid Bucureşti, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Turismului, Elena Udrea.

"Bugetul Ministerului Turismului din 2009 a fost grevat de aproape două milioane de lei, prin executarea silită a respectivei sume în favoarea Clubului Sportiv Rapid Bucureşti", a spus Udrea.

Ea a adăugat că executarea silită are la bază o ordonanţă judecătorească care conţine somaţia de plată pentru o creanţă pretinsă de clubul sportiv, şi pentru penalităţile aferente, decizie pronunţată în anul 2008 de către Secţia comercială a Tribunalului Bucureşti.

Executarea a avut loc la începutul acestui an.

Litigiul dintre Ministerul Turismului şi CS Rapid Bucureşti are la bază un contract de promovare a Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT) la meciurile oficiale de baschet masculin, din cadrul Campionatului Naţional de Baschet, divizia A, ediţia 2006/2007.

Contractul a fost încheiat în octombrie 2006, când la conducerea ANT se afla Livia Sima. La acea vreme, ANT era structură din cadrul Ministerului Transporturilor, în subordinea căruia se află şi CS Rapid.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Turismului, Clubul Rapid a emis facturi în baza unui contract cu ANT, facturi care nu au fost achitate.

Instanţa a obligat ministerul să achite sumele cerute de clubul sportiv, astfel că instituţia a plătit 2 milioane de lei.

Fondul litigiului se judecă în prezent, Ministerul Turismului susţinând că CS Rapid nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în contractul din 2006 şi că nu avea dreptul să solicite plata unor servicii neexecutate.

De altfel, primul proces în acest caz a fost pierdut de către Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului, Turismului şi Profesiior Liberale (MIMMCTP) în august 2007, când a fost obligat de instanţa Tribunalului Bucureşti să plătească peste 1,5 milioane de lei clubului Rapid Bucureşti, pentru contractul de publicitate neonorat.

Astfel, MIMMCTP urma să achite datorii de 714.320 de lei şi penalităţi de 820.050 de lei, însă instituţia nu a virat banii în conturile CS Rapid.

Conform contractului, ANT trebuia promovată la meciurile de baschet masculin ale formaţiei rapidiste în cadrul campionatului naţional. CS Rapid era obligat să afişeze bannere şi sigla ANT pe tricourile jucătorilor, valoarea contractului fiind de 350.000 de euro fără TVA.

Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză clubului Rapid, considerând că Ministerul Turismului nu a făcut dovada că ar fi achitat aceste sume clubului. În urma analizării probelor, magistraţii au ajuns la concluzia că datoriile ministerului se ridică la peste 1,5 milioane de lei.

Între timp, neachitate, aceste datorii s-au majorat, cu tot cu penalităţi, până la circa două milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici